Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ 100% ΤΟΥ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Σήμα κινδύνου για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα εκπέμπει τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, στις ανοιξιάτικες προβλέψεις της για την οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας ότι αυτό θα ξεπεράσει και πάλι το 100% του ΑΕΠ, ενώ η ανάπτυξη θα υποχωρεί με ρυθμό μεγαλύτερο από-0,5%.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ 100% ΤΟΥ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Ένα ολόκληρο ΑΕΠ χρωστάει πάλι η Ελλάδα

Σήμα κινδύνου για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα εκπέμπει τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, στις ανοιξιάτικες προβλέψεις της για την οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας ότι αυτό θα ξεπεράσει και πάλι το 100% του ΑΕΠ, ενώ η ανάπτυξη θα υποχωρεί με ρυθμό μεγαλύτερο από-0,5%.

Η εκτίναξη του δημόσιου χρέους πάνω από το 100% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης της Ελλάδας για 96,1% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τις συνεχείς αναθεωρήσεις του δημοσιονομικού ελλείμματος, έχει θορυβήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που απαιτεί μέτρα και μάλιστα την επομένη των ευρωεκλογών. Έτσι, ενώ άλλες χώρες στηρίζουν την ανάπτυξη μέσω της δημοσιονομικής χαλάρωσης, η Ελλάδα υποχρεώνεται να τη «στραγγαλίσει», επιβάλλοντας νέους φόρους και κόβοντας μισθούς, επειδή έχει ξεφύγει το δημόσιο χρέος της. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συνεχίσει την πίεση ζητώντας και νέα αναθεώρηση του Ασφαλιστικού, καθώς αυτό θεωρείται καθοριστικό για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους. Η ανακοίνωση την περασμένη Τρίτη της νέας αναθεώρησης του προγράμματος δανεισμού στα 50 δισ. ευρώ δεν βοήθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει την εικόνα της για την ελληνική δημοσιονομική διαχείριση. Αντίθετα, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και ότι χρειάζεται επιτακτικά μια αυστηρή πολιτική, έτσι ώστε να μην εξαγριωθούν οι αγορές απαιτώντας δυσβάστακτους τόκους από την Ελλάδα και αμφισβητώντας την ίδια τη βιωσιμότητα του ευρώ, εξαιτίας της ελληνικής συμμετοχής σε αυτό. Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια δανεισμού είναι περίπου 2% υψηλότερα από αυτά της Γερμανίας.

Βουτιά στην ύφεση
Στις ανοιξιάτικες προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπιστώνει επίσης βουτιά της Ελλάδας στην ύφεση το 2009 με ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ-0,5% και-1%. Μόλις 4 μήνες πριν, τον Ιανουάριο, προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 0,2% (και 0,7% για το 2010). Η νέα πρόβλεψη είναι εναρμονισμένη με εκείνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έβλεπε ρυθμό ανάπτυξης-0,2% για το 2009 και-0,6% για το 2010.

Η υποχώρηση σε καθεστώς ύφεσης προκαλεί επίσης μεγάλη ανησυχία σε οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα, καθώς στην Ευρώπη, και σε παγκόσμιο επίπεδο διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ήδη κάποια σημάδια που προοιωνίζονται έξοδο από την κρίση.

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι μεν πολύ χειρότερες από εκείνες του Ιανουαρίου, ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης του 2009, αλλά θα αναφέρουν ανάκαμψη το 2010. Συγκεκριμένα, για το 2009, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινούνται στα επίπεδα των προβλέψεων του ΔΝΤ, δηλαδή στο-4,2% (έναντι πρόβλεψης για-1,9% στις προβλέψεις του Ιανουαρίου). Τεχνοκράτες της Κομισιόν, όμως, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία μιλώντας για το περίφημο σχήμα V που θα έχει η ανάπτυξη, δηλαδή μετά τη μεγάλη κάμψη, ακολουθεί η ανάκαμψη.

Πάντως, η ανάκαμψη σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, θα είναι αδύναμη και οι άνεργοι θα αργήσουν να ξαναβρούν δουλειά.

Για την Ελλάδα, οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να ακολουθήσει την υπόλοιπη ευρωζώνη στον δρόμο της ανάκαμψης, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους της, το οποίο την υποχρεώνει σε περιοριστικά μέτρα αντί αναπτυξιακών. Υπάρχει κίνδυνος να αρχίσει ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο δύσκολα θα βγει, αναφέρουν οικονομολόγοι.

Μετακίνηση στο δυσμενές σενάριο
Αλλά και η κυβέρνηση, μολονότι δεν το έχει δηλώσει δημοσίως, έχει σιωπηλώς μετακινηθεί στο λεγόμενο εναλλακτικό (βλ. δυσμενές) σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,5% (αντί του 1,1% του βασικού σεναρίου).

Ως προς το έλλειμμα και το χρέος, πάντως, ακόμη και το εναλλακτικό αυτό σενάριο είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Εκτιμά ότι το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 3,7% του ΑΕΠ, αλλά βασίζεται στην υπόθεση ότι και πέρυσι ήταν 3,7% του ΑΕΠ, ενώ αυτό έχει ήδη αναθεωρηθεί στο 5% του ΑΕΠ. Και για το χρέος προβλέπει ότι θα είναι 97,2% του ΑΕΠ, ενώ η Κομισιόν το βλέπει πάνω από 100% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομίας μένει σταθερός στη γραμμή του να μην αποκλείει τίποτα όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων μέτρων, αν παραστεί ανάγκη, όπως λέει. Οι ευρωεκλογές απομακρύνουν αυτό το ενδεχόμενο κατά μόνο 40 μέρες.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο