Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μαξιλάρι 8 ημερών για τις ακάλυπτες επιταγές

Με έμφραγμα απειλείται η αγορά από την αναμενόμενη έκρηξη τους επόμενους μήνες των «επιταγών της κρίσης», όσων δηλαδή εκδόθηκαν από την έξαρσή της τον περασμένο Οκτώβριο και μετά.

Μαξιλάρι 8 ημερών για τις ακάλυπτες επιταγές

Με έμφραγμα απειλείται η αγορά από την αναμενόμενη έκρηξη τους επόμενους μήνες των «επιταγών της κρίσης», όσων δηλαδή εκδόθηκαν από την έξαρσή της τον περασμένο Οκτώβριο και μετά.

Την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να διευκολύνει τον επιχειρηματικό κόσμο η απόφαση της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος να χαλαρώσει τα κριτήρια αναγγελίας μιας επιταγής ως ακάλυπτης.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη ρύθμιση θεσπίστηκε η αναγγελία μιας επιταγής ως ακάλυπτης εντός προθεσμίας 8 ημερών από τη σφράγισή της και όχι από την λήξη της, που ίσχυε μέχρι σήμερα. Δηλαδή αν πληρωθεί μέσα σε 8 μέρες από τη σφράγισή της, δεν αναγγέλλεται η επιταγή στο αρχείο του Τειρεσία, ανεξάρτητα από το πότε έχει λήξει.

Την ίδια στιγμή τους φόβους του για απογείωση του αριθμού των ακάλυπτων επιταγών από τον Απρίλιο και μετά εκφράζει με δηλώσεις του στην «Ι» ο πρόεδρος της Τειρεσίας ΑΕ Γιάννης Μούργελας.

«Πολύ φοβάμαι για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, καθώς θα αρχίσουν να σκάνε στην αγορά οι επιταγές που εκδόθηκαν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers», τονίζει χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι βάσει του άτυπου πλέον κανόνα να εκδίδονται μεταχρονολογημένες επιταγές 6 έως 9 μηνών, ο Απρίλιος είναι ο πρώτος μήνας που θα γίνει αισθητό το μέγεθος του προβλήματος.

Στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι οι επόμενοι μήνες, μέχρι τον Μάιο και τον Ιούνιο, θα είναι ακόμα πιο κρίσιμοι, καθώς το διάστημα αυτό λήγουν οι περισσότερες μεταχρονολογημένες επιταγές που εκδόθηκαν το τελευταίο τετράμηνο του 2008, μετά δηλαδή το ξέσπασμα της κρίσης και στην Ελλάδα. Η αγορά προς το τέλος της άνοιξης, επισημαίνουν, θα μετρήσει τις αντοχές της, καθώς θα αυξάνεται με ταχύτατο ρυθμό το σφράγισμα εξάμηνης ή οκτάμηνης διάρκειας μεταχρονολογημένων επιταγών που έμειναν ακάλυπτες.

Σημειώνεται ότι ήδη από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου έχει αρχίσει να διαφαίνεται καταρχήν η έκταση του προβλήματος, δεδομένου ότι σε αριθμό τόσο τεμαχίων όσο και ποσών οι ακάλυπτες επιταγές τρέχουν με τον ιλιγγιώδη ρυθμό του 346% και του 242% αντίστοιχα.

Πηγή Ισοτιμία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο