Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Παρουσίαση μελέτης ΟΕΕ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2020ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12 14, 105 63 Αθήνα - Τηλ.: 2132141800, FAX: 2132141873, e-mail: [email protected]

Αθήνα, 03-12-2019  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις θέσεις του για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020, όπως αυτές αποτυπώνονται στην ειδική μελέτη της επιστημονικής του επιτροπής, παρουσίασε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε ειδική εκδήλωση.
 
Ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του ΟΕΕ, Διονύσης Χιόνης, υποστήριξε ότι:
«Το ΟΕΕ, στην έκθεσή του, παραθέτει προτάσεις και γνώμες για τον Προϋπολογισμό, κάνοντας κριτική σε πολλά καίρια ζητήματα. Το 2020 αποτελεί μια χρονιά εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων. Οι επενδύσεις αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για την επίτευξη υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα βοηθήσουν στην περαιτέρω μείωση του χρέους. Τα υπερπλεονάσματα δε βοήθησαν την ελληνική οικονομία και οδήγησαν σε περαιτέρω δημοσιονομική λιτότητα περιορίζοντας αισθητά τους βαθμούς ελευθερίας».
 
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού, ανέφερε ότι:
«Η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Μετά από μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, με εύθραυστο τραπεζικό σύστημα, σε καθεστώς αποεπένδυσης και με σημαντικό παραγωγικό κενό, ο Προϋπολογισμός εμπνέει αισιοδοξία. Η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, η ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων, τα κίνητρα για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, το αίσθημα ανταποδοτικότητας των φόρων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης.
(...) Η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα πιθανώς θα εγκριθεί αύριο (σημ: στο Eurogroup), αλλά η εκταμίευση θα γίνει στις αρχές του 2020, αφού θα πρέπει να εγκριθεί από κάποια κοινοβούλιο των εταίρων. Σύμφωνα με την απόφαση του 2018, τα κέρδη μπορούν να διοχετευτούν κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να διοχετευτούν σε επενδύσεις, επειδή θα έχουν μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία
».
 
Ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, είπε ότι:
«Η ελληνική οικονομία έχει ξεπεράσει τα χειρότερα και από το 2017 βρίσκεται σε ανάπτυξη. Οι κίνδυνοι παραμένουν ορατοί, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και η συρρίκνωση του ανθρώπινου κεφαλαίου. Η γνώμη του Γραφείου Προϋπολογισμού αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός επιτυγχάνει το στόχο του, αλλά οι αβεβαιότητες παραμονεύουν, αφού τα περιθώρια των εξοικονομήσεων είναι υψηλά, η αποτελεσματικότητα των κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν είναι σίγουρη, ενώ και ο ρυθμός μεγέθυνσης είναι αρκετά πιο υψηλός από τις προβλέψεις των άλλων φορέων.
Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από την προηγούμενη κυβέρνηση έγιναν για λόγους δημοσιονομικής εμπιστοσύνης από τους πιστωτές
».
 
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Ερευνών, Παναγιώτης Λιαργκόβας, δήλωσε ότι:
«Ο Προϋπολογισμός είναι και ρεαλιστικός και αναπτυξιακός. Η κυβέρνηση προσπαθεί μέσω της σωστής διακυβέρνησης να νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά και να ενισχύσει τα ποιοτικά στοιχεία, όπως η διαφάνεια. Επίσης, μετά από χρόνια, η κυβέρνηση θέτει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα εντός των δεσμεύσεων με τους πιστωτές, αλλά δεν αναζητεί τα υπερπλεονάσματα, τα οποία ήταν συνειδητή επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης».
 
Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, έκανε λόγο για σημαντικά βήματα προόδου στην ελληνική οικονομία. Όπως είπε, «Υπάρχουν προκλήσεις, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει εξορθολογισμένη δημοσιονομική διαχείριση. Μετά από 15 χρόνια, η Ελλάδα θα εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης, υψηλότερους από την Ευρωζώνη, αρχίζοντας να καλύπτει το κενό».
 
Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ανέφερε πως «ο Προϋπολογισμός έχει θετικό κοινωνικό πρόσημο καθώς υλοποιεί μικρά, σταθερά και κατάλληλα δομημένα βήματα ενίσχυσης των οικονομικά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά και των κοινωνικών κατηγοριών, που σήκωσαν επί μία δεκαετία το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Κυρίως, όμως, στηρίζει τη μεσαία τάξη, που είχε αρχίσει να εξαφανίζεται στα χρόνια της κρίσης».


Γραφείο Τύπου του ΟΕΕ
Τηλ: 2132141866
2132141883
2132141870
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΕΦΚΑ
  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο