Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο 1%-1,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Μεταξύ 1% και 1,1% αναμένεται να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα από το 1968, από 1,3% το Μάρτιο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Στο 1%-1,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Μεταξύ 1% και 1,1% αναμένεται να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα από το 1968, από 1,3% το Μάρτιο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Με τα σημερινά δεδομένα ο μέσος πληθωρισμός έτους αναμένεται στο 1,5% - 1,7%, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να «περάσει» η κυβέρνηση «πάγωμα» των μισθών στο Δημόσιο και τον επόμενο χρόνο.

Η αναμενόμενη περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Απρίλιο αποδίδεται κυρίως στη θετική επίπτωση από τις εκπτώσεις στις τιμές των αυτοκινήτων και δευτερευόντως σε κάποιες μειώσεις στα είδη διατροφής.

Οι λόγοι
Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ο δομικός τιμάριθμος, από τον οποίο εξαιρούνται οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων και των οπωροκηπευτικών παραμένει υψηλός. Οι δυσλειτουργίες του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά διατηρούν υψηλά τις τιμές σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, ευρείας κατανάλωσης και χρήσης αντιστοίχως.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,7%, όταν ο γενικός δείκτης υποχωρούσε στο 1,3%, με την ΕΣΥΕ να καταγράφει σε δωδεκάμηνη βάση, αυξήσεις υψηλότερες του πληθωρισμού σε 44 προϊόντα και υπηρεσίες από το σύνολο των 50 που συνθέτουν τον γενικό δείκτη. Μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν στα τρόφιμα, τις συγκοινωνίες, τα δίδακτρα και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο