Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ξεκίνησε τις επιθέσεις ο ιός Conficker

28 Απρίλιου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Ενεργοποιείται σταδιακά ο ιός Conficker, το λογισμικό που πολλοί πίστευαν θα προκαλούσε κατάρρευση δικτύων τον περασμένο Απρίλιο. Ο ιός μετατρέπει σταδιακά έναν άγνωστο αριθμό μολυσμένων προσωπικών υπολογιστών σε servers αποστολή spam mail, σύμφωνα με ειδικούς ασφαλείας δικτύων.

Ενεργοποιείται σταδιακά ο ιός Conficker, το λογισμικό που πολλοί πίστευαν θα προκαλούσε κατάρρευση δικτύων τον περασμένο Απρίλιο. Ο ιός μετατρέπει σταδιακά έναν άγνωστο αριθμό μολυσμένων προσωπικών υπολογιστών σε servers αποστολή spam mail, σύμφωνα με ειδικούς ασφαλείας δικτύων.

Η πρώτη δραστηριότητα του ιού εντοπίστηκε στα τέλη του 2008, μολύνοντας εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο και εντάσσοντας τους σε δίκτυο botnet, υπακούοντας εντολές απομακρυσμένου υπολογιστή. Οι δημιουργοί του ιού ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το δίκτυο των μολυσμένων υπολογιστών για παράνομες δραστηριότητες, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αλλαγή του κώδικα του ιού σε κάποιους υπολογιστές, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Symantec, Βίνσεντ Γουίφερ.

Ο Conficker εγκαθιστά ένα δεύτερο ιό, γνωστό ως Waledac, που στέλνει μηνύματα spam εν αγνοία του ιδιοκτήτη του, μαζί με μια ψεύτικη έκδοση συστήματος anti-spyware. Ταυτόχρονα, ο παραλήπτης του ψεύτικου email καλείται να αγοράσει ένα πρόγραμμα anti-virus, το Spyware Protect 2009 έναντι 50 δολαρίων. Αν ο χρήστης προχωρήσει σε αγορά, υποκλέπτονται τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας, ενώ ταυτόχρονα εγκαθίστανται ακόμη περισσότερα κακόβουλα προγράμματα.

Η πλειοψηφία των ιών βρίσκουν και εκμεταλλεύονται συνήθως κενά ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή. Ο Conficker ωστόσο, αποδείχθηκε ακόμη πιο επικίνδυνος, αφού μπορούσε να μεταδοθεί και μέσω συσκευής αποθήκευσης δεδομένων με θύρα USB, ευνοώντας έτσι την εξάπλωση από υπολογιστή σε υπολογιστή.

www.kathimerini.gr



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης