Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

ΟΑΕΕ: Αύξηση 6% στις εισφορές για σύνταξη, 20% για υγεία

Στην επιβολή αυξήσεων 6%, αναδρομικά από την 1/1/09, στις εισφορές για τον κλάδο της σύνταξης και 20%, από την 1/6 για τον κλάδο υγείας, θα προχωρήσει η διοίκηση του ΟΑΕΕ για να αντιμετωπίσει τα διευρυνόμενα ελλείμματα του Ταμείου. Από τη μεριά τους ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.

ΟΑΕΕ: Αύξηση 6% στις εισφορές για σύνταξη, 20% για υγεία

Στην επιβολή αυξήσεων 6%, αναδρομικά από την 1/1/09, στις εισφορές για τον κλάδο της σύνταξης και 20%, από την 1/6 για τον κλάδο υγείας, θα προχωρήσει η διοίκηση του ΟΑΕΕ για να αντιμετωπίσει τα διευρυνόμενα ελλείμματα του Ταμείου. Από τη μεριά τους ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.

ην απόφαση για τη επιβολή των αυξήσεων θα λάβει η διοίκηση του ΟΑΕΕ που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Η», συγκαλεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες ο διοικητής του Οργανισμού Κ. Παπαθανασίου.

Αναθεωρώντας τις αρχικές εισηγήσεις οι οποίες είχαν γίνει προς το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για χαμηλότερα ποσοστά αυξήσεων, ειδικά στις εισφορές υπέρ του κλάδου των συντάξεων, λόγω και της οικονομικής κρίσης που πλήττει ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και εμπόρους.

Οπως τόνιζαν χθες στην «Η» στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και του ΟΑΕΕ, την αύξηση του 6% στις εισφορές υπέρ των συντάξεων υπαγορεύουν:

Πρώτον, το έλλειμμα του κλάδου των συντάξεων (πάνω από 545 εκατ. ευρώ έχει προϋπολογιστεί για φέτος) που διευρύνεται λόγω και του γεγονότος ότι οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν, κάθε χρόνο, αυξημένες εισφορές για 12 μήνες ενώ οι συνταξιούχοι εισπράττουν παροχές για 14 μήνες και

Δεύτερον, η αναμενόμενη μείωση του ποσού της κρατικής επιχορήγησης που θα δοθεί μέσα στο 2009 ύστερα και από την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλει έως τα τέλη Μαΐου 130 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν τα εφάπαξ επιδόματα των 500 ευρώ και των 300 ευρώ στους συνταξιούχους.

Οι αυξήσεις
Οι αυξήσεις, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία, θα είναι για τις εισφορές στον κλάδο των συντάξεων από 8,80 ευρώ έως 29,30 ευρώ και υπολογίζεται ότι θα αυξήσουν τα έσοδα του ΟΑΕΕ κατά 145 εκατ. ευρώ. Για τον κλάδο υγείας (όπου δεν είχε επιβληθεί καμία αύξηση εισφορών πέρυσι) η αύξηση, πάντα για τους παλαιούς ασφαλισμένους, θα είναι 15 ευρώ (στα 90 ευρώ από 75 ευρώ) και αναμένεται να αυξήσει κατά 45 εκατ. ευρώ τα έσοδα του κλάδου χωρίς, ωστόσο να «καλύψει» το προϋπολογιζόμενο για φέτος έλλειμμα των 70 εκατ. ευρώ.

Σήμα κινδύνου
Οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ, δηλώνουν αντίθετοι στις συνεχείς αυξήσεις εισφορών και επικαλούνται την αναλογιστική μελέτη για τον ΟΑΕΕ που συνέταξε η διεύθυνση αναλογιστικών μελετών του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας όπου τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «η ετήσια αύξηση των ασφαλίστρων σε ποσοστά μεγαλύτερα της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και του ετήσιου πληθωρισμού, μόνο βραχυχρόνια βελτιώνει τη ρευστότητα και την κάλυψη των οργανικών ελλειμμάτων».

Προοπτικά, μάλιστα, οι αυξημένες εισφορές θα αυξήσουν το αναλογιστικό έλλειμμα των 51,9 δισ. ευρώ καθώς οδηγούν, στο μέλλον, σε μεγαλύτερες συντάξεις? Η Αναλογιστική μελέτη διαπιστώνει, ακόμη, ότι:

Η αξία των συσσωρευμένων δικαιωμάτων για συντάξεις ασφαλισμένων της παρούσας γενιάς ανέρχεται σε 28,4 δισ. ευρώ και η παρούσα αξία των ήδη καταβαλλόμενων στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ συντάξεων στα 20 δισ. ευρώ, δηλ. συνολικά 48,4 δισ. ευρώ. «Η περιουσία του Οργανισμού για μια ομαλή μακροχρόνια οικονομική πορεία θα έπρεπε, με αυτά τα δεδομένα, να ήταν τουλάχιστον 48,4 δισ. ευρώ αντί των 588 εκατ. ευρώ που είναι», υπογραμμίζεται.

Η περιουσία των 588 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο ΟΑΕΕ μπορεί να «καλύψει» μόλις το 1,21% των υποχρεώσεων για πληρωμές συντάξεων στην παρούσα γενιά των ασφαλισμένων και στους ήδη συνταξιούχους.

Στη μελέτη υπογραμμίζεται, τέλος, ότι το έλλειμμα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο «αν το επιμέρους ισοζύγιο της νέας γενιάς των ασφαλισμένων δεν ήταν πλεονασματικό» ενώ σημειώνεται ότι «η σχέση εισφορών - παροχών (το ποσοστό αναπλήρωσης υπερβαίνει, σε ορισμένες περιπτώσεις το 110%) επηρεάζει το αναλογιστικό έλλειμμα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι άλλοι παράγοντες όπως η υπογεννητικότητα, η ανεργία κ.ά.».

Ταχύτερη επιδείνωση μεγεθών λόγω κρίσης

Τα οικονομικά δεδομένα του ΟΑΕΕ θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδεινωθούν με ταχύτερο ρυθμό λόγω της οικονομικής κρίσης. Το 2008 τα έσοδα είχαν υποχωρήσει κατά 25% σε σχέση με το 2007 (στα 2,293 δισ. ευρώ έναντι 2,317 δισ. ευρώ), ενώ προβληματισμοί υπάρχουν για την πορεία των εσόδων μέσα στο 2009.

Για το λόγο αυτό ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Κ. Παπαθανασίου, αναζητεί πρόσθετους πόρους μέσω της είσπραξης των οφειλών (περί τα 650 εκατ. ευρώ), ενώ έχει εισηγηθεί να επεκταθεί η ασφάλιση στους επαγγελματοβιοτέχνες που έχουν έδρα σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και να αυξηθεί, σταδιακά, η παρακράτηση εισφορών από τους ασφαλισμένους για 14 μήνες.

Την «κάλυψη» του αναλογιστικού ελλείμματος με τη θεσμοθέτηση σταθερής κρατικής χρηματοδότησης, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ, διεκδικούν, τέλος, οι οργανώσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, αίτημα το οποίο έχει απορρίψει η κυβέρνηση λόγω της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο