«Προ των πυλών» νέα ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία

Οικονομικές Ειδήσεις

23 Απρίλιος 2009
ΕΝΤΟΝΕΣ πιέσεις δέχεται η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά με στόχο να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε ρύθμιση χρεών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα γίνει με άκρως ευνοϊκούς όρους και θα αφορά συνολικά 300.000 οφειλέτες κυρίως προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Taxheaven.gr

«Προ των πυλών» νέα ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία                                             

 ΕΝΤΟΝΕΣ πιέσεις δέχεται η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά με στόχο να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε ρύθμιση χρεών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα γίνει με άκρως ευνοϊκούς όρους και θα αφορά συνολικά 300.000 οφειλέτες κυρίως προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο προσανατολίζεται στην επαναφορά της προηγούμενης ρύθμισης (να σημειωθεί ότι τα τελευταία 6 χρόνια έχουν γίνει τέσσερις προσπάθειες ρύθμισης χρεών), η οποία προέβλεπε τους πλέον ευνοϊκούς όρους. Συγκεκριμένα, έδινε τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε 96 δόσεις, με τους οφειλέτες να καταβάλλουν ως προκαταβολή το 3% της οφειλής. Μάλιστα, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να πέσει στο 2%. Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες, το Yπουργείο Απασχόλησης κατέθεσε τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται τα χρέη των ναυπηγοεπισκευαστικών εταιριών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, με αφορμή την οικονομική κρίση.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες η διοίκηση του ΟΓΑ λόγω της μείωσης εσόδων στον Οργανισμό, ανακοίνωσε ότι οι ασφαλισμένοι που οφείλουν ληξιπρόθεσμες εισφορές στον κλάδο κύριας ασφάλισης και αδυνατούν να τις εξοφλήσουν στο σύνολό τους μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση εξόφλησης των εισφορών τους με δόσεις.

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή τουλάχιστον των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Ο αριθμός των δόσεων εξαρτάται από το ύψος της οφειλής και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 12 εξαμηνιαίες δόσεις. Το ύψος της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 200 ευρώ. Δόσεις δεν γίνονται για οφειλές κάτω των 400 ευρώ.


Οφειλές ταμείων


Το ΙΚΑ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, οφείλει σε κρατικούς οργανισμούς το ποσό των 10 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αν δεν συνυπολογιστεί η κρατική επιχορήγηση, το ίδρυμα εμφανίζει έλλειμμα 2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, ενώ τα ταμεία που θα ενταχθούν σε αυτό σύμφωνα με τον νόμο, θα μεταφέρουν επιπλέον έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ.

Για την ορθή λειτουργία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών απαιτούνται επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για φέτος, ενώ όπως εκτιμάται το έλλειμμα θα ανέλθει στα 550 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΟΓΑ, οφείλει 600 εκατομμύρια ευρώ σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που χορηγεί το εφάπαξ, θα εμφανίσει έλλειμμα 400 εκατομμυρίων ευρώ λόγω των αυξανόμενων αιτήσεων συνταξιοδότησης.
   
Πηγή Express