Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 11ο Thessaloniki Tax Forum

19 Νοέμβριου 2019 Σχόλια
Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 11ο Thessaloniki Tax Forum
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 11ο Thessaloniki Tax Forum

 
Αθήνα 19.11.19

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος συμμετεχόντων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 11ου Thessaloniki Tax Forum, το οποίο διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τη φορολογική του επιτροπή και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο The MΕΤ.
 
Με τον επίκαιρο τίτλο «Φορολογία και Οικονομική Ανάπτυξη με κλειδί την ψηφιακή ωριμότητα» στο επίκεντρο του 11ου Thessaloniki Tax Forum, αναλύθηκαν όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν σήμερα την πραγματική οικονομία.  Σ’ ένα συνεδριακό περιβάλλον γόνιμου προβληματισμού και εποικοδομητικού διαλόγου, το Forum φιλοξένησε  εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, εμπειρογνώμονες, στελέχη της πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας της χώρας και στελέχη επιχειρήσεων.
 
Το συνέδριο άνοιξε με τον χαιρετισμό του Αντιπροέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βασίλη Καφάτου, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: "Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης και των φορολογικών αρχών της Ελλάδας θα βελτιώσει την αποδοτικότητα του δημοσίου, εξοικονομώντας παράλληλα χρόνο και κόστος στις επιχειρήσεις, θα περιορίσει τις δυνατότητες διαφθοράς αυξάνοντας τη διαφάνεια αλλά και την εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς, κυριότερα όμως μπορεί να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα".
 
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δήλωσε ότι: "Η χώρα έχει πλέον εξέλθει από μια μακρά και πολυτάραχη μνημονιακή περίοδο που μας κληροδότησε βεβιασμένες φορολογικές πολιτικές με κύριο χαρακτηριστικό την υπερφορολόγηση. Επιχειρήσεις και πολίτες πλέον αποζητούν συνθήκες φορολογικής κανονικότητας, όπου θα εξασφαλίζεται η αποτελεσματική, λειτουργική, δίκαιη και σταθερή φορολογία σε όλη της την έκταση".
 
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου από το βήμα του Συνεδρίου τόνισε ότι: "Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θέτουμε τα θεμέλια για την οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας" και συνέχισε λέγοντας: "Είμαι σίγουρος ότι η στοχευμένη μείωση της φορολογίας θα οδηγήσει και σε μείωση της φοροδιαφυγής. Το στοιχείο, όμως, που με κάνει ακόμα πιο αισιόδοξο ότι θα αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση είναι ότι από εδώ και στο εξής κάθε συμπατριώτης μας συνειδητοποιεί ότι πλέον οι φόροι που καταβάλλει βασίζονται στην αρχή της ανταποδοτικότητας. Δεν είναι μια «τιμωρία» την οποία επιβάλλει το κράτος, αλλά η εγγύηση της λειτουργίας ενός κανονιστικού πλαισίου στην πατρίδα μας".
 
Ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής, του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου Σταύρος Κώστας, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι: "Στη σημερινή συγκυρία, η ελληνική οικονομία απαιτεί την εφαρμογή ενός νέου μείγματος οικονομικής πολιτικής, όχι μόνο με αντιστροφή της υπερφορολόγησης, αλλά και με ευρύτερο ζωντανό όραμα στο μέτωπο της φορολογίας (δομικού λειτουργικού και κυκλικού χαρακτήρα), για τη δημιουργία ενός πιο φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, με δεδομένη την παρατηρούμενη αυξημένη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στο εσωτερικό, στο εξωτερικό αλλά και τις διεθνείς αγορές. Είναι αυτονόητο, ότι στο βαθμό που θα ικανοποιηθεί η προϋπόθεση αυτή, θα εξασφαλιστεί πρόσθετο σημαντικό εφαλτήριο για την απογείωση της οικονομίας".
 
Ιδιαίτερα αισιόδοξος δήλωσε από το βήμα του 11ου Thessaloniki Tax Forum ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γεώργιος Πιτσιλής καθώς όπως ανέφερε η πορεία των εσόδων μέχρι στιγμής έχει θετικό πρόσημο: "Θετικά και πάνω από τους στόχους έχουν κινηθεί και οι επιστροφές. 3.930.000.000 ευρώ έχουν επιστραφεί και σε πολίτες. Προχωράμε στην ψηφιοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο, αισιοδοξούμε ότι θα το δούμε ψηφισμένο τις επόμενες ημέρες, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε ανοίξει την εφαρμογή για τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και παράλληλα εργαζόμαστε εντατικά, ώστε να υιοθετήσουμε ένα σύστημα πληρωμών, όπου οι πληρωμές θα εμφανίζονται άμεσα στον οφειλέτη για να μη χρειάζεται να πάνε οι ενδιαφερόμενοι στην αρμόδια ΔΥΟ για γίνει άμεσα η συναλλαγή. Προχωράμε με πολύ μεγάλη ένταση το τρίπτυχο, ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονική τιμολόγηση, διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών με τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων".
 
Ο Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε τον σημαντικό και αναβαθμισμένο ρόλο του Κέντρου Διαλειτουργικότητας Υπηρεσιών, το οποίο επιτρέπει την υλοποίηση σύνθετων υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη και της επιχείρησης.
 
Την πρώτη ενότητα του Συνεδρίου με θέμα «Ψηφιακός μετασχηματισμός- Κλειδί για τη Φορολογία» συντόνισε ο Κώστας Σφακάκης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Μέλος Φορολογικής Επιτροπής, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και συμμετείχαν οι: Στέφανος Μήτσιος, Επικεφαλής Τμήματος Φορολογικών  Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, EY, Παναγιώτης Σελέκος, Tax Director, PwC Greece, Στέφανος Τεντολούρης, Senior Manager, Tax Services, Deloitte Greece, Γεωργία Βουτσά, Senior Associate, Tax & Accounting, Zepos & Yannopoulos και ο Σωτήρης Γιούσιος, Senior Tax Partner, Grant Thornton Greece.
 
Στη δεύτερη ενότητα του 11oυ Thessaloniki Tax Foum με θέμα «Φορολογική συνείδηση και συμμόρφωση- βήμα στην ανάπτυξη» συντονιστής ήταν ο Ιωάννης Δρυλλεράκης, Διευθύνων Εταίρος, Δρυλλεράκης & Συνεργάτες και συμμετείχαν οι: Γεωργία Σταματέλου, Γενική Διευθύντρια/Επικεφαλής Φορολογικών & Νομικών Υπηρεσιών, KPMG Greece, Γεώργιος Σταματίου, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, Αντιπρόεδρος, ΣΟΛ Crowe, Δημήτριος Πανοζάχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ορθολογισμός Α.Ε., Βαγγέλης Αμπελιώτης, Πρόεδρος, Abeliotis & Associates και η Ασπασία Μαλιάγκα, Tax Director, Mazars Greece.
 
Στην τρίτη ενότητα του Συνεδρίου με θέμα «Αποτελεσματική απονομή φορολογικής δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή» συντονιστής ήταν ο Ιωάννης Σταυρόπουλος, Διαχειριστής Εταίρος, Σταυρόπουλος & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία και συμμετείχαν οι: Μιχάλης Πικραμένος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Κατερίνα Σαββαΐδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΑΠΘ, Κάτοχος της έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, τ. Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Παναγιώτης Πόθος, Εταίρος, Δικηγορική Εταιρία Κυριακίδης Γεωργόπουλος και ο Γιώργος Γιαννόπουλος, Νομικός Σύμβουλος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Στην τέταρτη ενότητα του Συνεδρίου με θέμα  την ομαλοποίηση της φορολογίας και τον αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα συντονιστής ήταν ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και συμμετείχαν οι: Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, ΣΕΒΕ - Σύνδεσμος Εξαγωγέων, Ευθύμης Κωνσταντόπουλος, Γενικός Διευθυντής και Mέλος του ΔΣ, Ακρίτας και ο Αριστείδης Ζέρβας, Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου, Kleemann Group.
 
Ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, από το βήμα του 11oυ Thessaloniki Tax Forum αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο τόνισε ότι: "Αποτελεί μια κορυφαία τομή και καταδεικνύει ότι η φορολογική πολιτική πρέπει να προσλαμβάνει αναπτυξιακή διάσταση. Σε αυτό το νομοσχέδιο εμπεριέχονται μειώσεις φόρων, μέτρα για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέτρα με κοινωνική διάσταση, καθώς και παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα". Τέλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: "Η μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν μόνο η αρχή. Θα υπάρξει και νέα μείωση όταν οριστικοποιηθούν οι τιμές από την εναρμόνιση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών που βρίσκεται σε εξέλιξη".



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης