Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πιέζουν οι Βρυξέλλες για το έλλειμμα

Με τις Βρυξέλλες να πιέζουν για τη λήψη μόνιμων μέτρων, προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% το 2010 και την Τράπεζα της Ελλάδος να ζητά τον μηδενισμό του έως το 2012, ανακοινώνει η Eurostat την Τετάρτη το έλλειμμα του 2008.

Πιέζουν οι Βρυξέλλες για το έλλειμμα                                             

Με τις Βρυξέλλες να πιέζουν για τη λήψη μόνιμων μέτρων, προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% το 2010 και την Τράπεζα της Ελλάδος να ζητά τον μηδενισμό του έως το 2012, ανακοινώνει η Eurostat την Τετάρτη το έλλειμμα του 2008.
Με βάση τα στοιχεία που απέστειλε η εθνική στατιστική υπηρεσία , το έλλειμμα για το 2008 σημείωσε σημαντική υπέρβαση και διαμορφώθηκε στο 4,8%, τη στιγμή που από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Eurostat ενδεχομένως να το αυξήσει στα επίπεδα του 5%. Στοιχείο που παραπέμπει στην αναζήτηση επιπλέον 5 δισ. ευρώ για να μειωθεί το έλλειμμα στο 2,9%. Σκιά στην προσπάθεια της κυβέρνησης για μετριασμό των επιπτώσεων από την κρίση ρίχνουν και οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την Ελλάδα και εκτιμά ότι το 2009 η ανάπτυξη θα είναι αρνητική έναντι οριακής αύξησης 0,2% τον Ιανουάριο.

Η Κομισιόν ζητά τη λήψη μόνιμων μέτρων προκειμένου

*το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% έως το τέλος του 2010
* δημοσιονομική προσαρμογή από εφέτος
* βελτίωση των παραμέτρων που ρυθμίζουν το χρέος
* άνοιγμα στο ασφαλιστικό λόγω γήρανσης του πληθυσμού
* συνετή μισθολογική πολιτική στο δημόσιο
* βελτίωση στη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων

Το βάρος δίνεται πλέον στην άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για μείωση των κρατικών δαπανών και ενίσχυση των εσόδων όπως:

* νέο μισθολόγιο σε όσους προληφθούν από το 2010
* συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών
* πληρωμή μισθών και συντάξεων από μία μόνο υπηρεσία
* πλήρης αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Μήνας ορόσημο για τις τελικές αποφάσεις θεωρείται ο Ιούνιος, οπότε θα γίνει η ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας εκτέλεσης των Προϋπολογισμών των Κρατικών μελών.
Θα πρόκειται για μέτρα άμεσης απόδοσης, τα οποία μπορούν να αποφέρουν στα δημόσια ταμεία έσοδα άνω των 4-4,5 δισ. ευρώ και που θα χρησιμοποιηθούν εξ ολοκλήρου για τη μείωση του ελλείμματος από το 2009.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο