Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Απαλλαγή από το ΦΠΑ σε μικρές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε άλλα κράτη μέληΤ
α κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία στις 9 Νοεμβρίου σε μια γενική προσέγγιση ως προς την περαιτέρω απλούστευση των κανόνων ΦΠΑ που ισχύουν για μικρές επιχειρήσεις.

Σκοπός των νέων κανόνων είναι η μείωση του διοικητικού φόρτου και του κόστους συμμόρφωσης για τις μικρές επιχειρήσεις και η συμβολή στη δημιουργία ενός φορολογικού περιβάλλοντος που θα βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να αναπτύξουν διασυνοριακές συναλλαγές με αποδοτικότερο τρόπο.

Το να ξεκινάς νέα επιχείρηση αποτελεί επίπονο έργο. Θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες που να βοηθούν επιχειρηματίες και νεοσύστατες επιχειρήσεις, όχι να βάζουν κι άλλα εμπόδια στο δρόμο τους. Η μεταρρύθμιση αυτή εισάγει την επιβεβλημένη απλούστευση στο ισχύον σύστημα ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις και απαλλαγή ΦΠΑ σε ολόκληρη την ΕΕ, δημιουργώντας έτσι ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

κ. Mika Lintilä, Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας

Οι επιχειρήσεις έχουν διοικητικές υποχρεώσεις σχετικά με τον ΦΠΑ και ενεργούν ως συλλέκτες ΦΠΑ. Αυτό συνεπάγεται κόστος συμμόρφωσης που είναι αναλογικά υψηλότερο για μικρές επιχειρήσεις από ό,τι για μεγαλύτερες εταιρίες. Το υφιστάμενο σύστημα ΦΠΑ, το οποίο προβλέπει ότι η απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ είναι διαθέσιμη μόνο για τους εγχώριους παράγοντες. Η μεταρρύθμιση που συμφωνήθηκε σήμερα θα επιτρέψει να εφαρμοστεί παρόμοια απαλλαγή από τον ΦΠΑ σε μικρές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε άλλα κράτη μέλη. Ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την εξαίρεση αυτή θα είναι τα επίπεδα του κύκλου εργασιών που προκύπτει.

Οι επικαιροποιημένοι κανόνες θα βελτιώσουν επίσης τον σχεδιασμό της εξαίρεσης, συμβάλλοντας έτσι να μειωθούν δαπάνες συμβατές με τον ΦΠΑ. Θα παράσχουν επίσης την ευκαιρία για ενθάρρυνση της οικειοθελούς συμμόρφωσης και, συνεπώς, για συμβολή στη μείωση των απωλειών εσόδων λόγω μη συμμόρφωσης και απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.

Επί του παρόντος, τα κράτη μπορούν να απαλλάσσουν τους μικρούς φορολογούμενους από τον ΦΠΑ βάσει ενός ετήσιου ορίου πωλήσεων που ορίζουν - βλέπε Συντελεστές ΦΠΑ και όρια απαλλαγών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, οι ξένες ως προς τα κράτη μέλη επιχειρήσεις δεν έχουν την δυνατότητα τέτοιας απαλλαγής όταν πωλούν σε άλλο κράτος της ΕΕ. Αυτό δημιουργεί υψηλό κόστος συμμόρφωσης, ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις, γεγονός που τους αφήνει ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σύγκριση με τις τοπικές επιχειρήσεις και εμποδίζει την αποτελεσματική λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Τα κράτη της ΕΕ έχουν πλέον συμφωνήσει ότι οι εγχώριες και ξένες εταιρείες θα έχουν τα ίδια όρια απαλλαγής από το ΦΠΑ, τα οποία δεν θα υπερβαίνουν τα € 85.000 ετησίως. Ωστόσο, οι ξένες εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από αυτό μόνο εάν οι συνολικές πωλήσεις τους σε ολόκληρη την ΕΕ είναι 100.000 ευρώ ή λιγότερο.

Συγκεκριμένα, οι συμφωνηθέντες κανόνες αποτελούνται από δύο κύρια δομικά στοιχεία:

  • τροποποιήσεις στην οδηγία ΦΠΑ με σκοπό να αναθεωρηθούν και να απλουστευθούν οι κανόνες περί απαλλαγής από ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις, ώστε αυτές να μπορούν να κάνουν χρήση της απαλλαγής από ΦΠΑ σε ολόκληρη την ΕΕ.
  • τροποποιήσεις στον κανονισμό για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα του ΦΠΑ για να βελτιωθεί η διοικητική συνεργασία μεταξύ φορολογικών αρχών όσον αφορά την εφαρμογή των επικαιροποιημένων κανόνων ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις.

 


O browser δεν υποστηρίζει pdf viewεr. Κατεβάστε την απόφαση από εδώ: Download PDF.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΕΦΚΑ
  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο