Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Το σχόλιο της Δευτέρας - Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 17 λεπτά

Επιμέλεια:

Καρποδίνης Μ. Δημήτριος

Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

 


Καλημέρα καλή εβδομάδα. 

Κατατέθηκε τελικά την προηγούμενη εβδομάδα για διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με βασικούς άξονες τη φορολογική ελάφρυνση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με κίνητρα και σημαντικές αλλαγές που στόχο έχουν την ανάπτυξη και προσέλκυση νέων επενδύσεων. 

Οι ελαφρύνσεις θα είναι μεγαλύτερες για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και περιορισμένες για εισοδήματα από 20-50 χιλιάδες ευρώ. Επίσης σημαντικές είναι οι διατάξεις προστασίας της πρώτης κατοικίας και ο υπολογισμός (στο πραγματικό εισόδημα) του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Αν και το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα έχει σίγουρα μικροδιαφορές (ίσως και μεγάλες) μέχρι την ψήφισή του μπορείτε να δείτε την ανάλυση των προτεινόμενων διατάξεων από την επιστημονική ομάδα του κόμβου εδώ. [Δείτε όλες τις αλλαγές σε ΚΦΕ, ΚΦΔ και ΦΠΑ που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση]


                                                                                                                                          ( Η εικόνα μόνο είναι του σπουδαίου σκιτσογράφου Αρκά )

Να σημειώσω ότι για το έτος 2019 υπάρχει ένα κενό σε ό,τι αφορά στα κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, καθώς η διάταξη που αυξάνει τον συντελεστή από 50% σε 60% επί του φόρου για να χαρακτηριστεί ένα κράτος προνομιούχο, ισχύει από το 2020. Ο συντελεστής όμως φόρου νομικών προσώπων μειώνεται στο 24% από το 2019. Οπότε 24% * 50% = 12% .  Συνεπώς το 2019 εφόσον δεν διορθωθεί η διάταξη η Ιρλανδία και η Κύπρος δεν θα θεωρούνται κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Το ποσοστό (30%) επί του εισοδήματος που πρέπει να συλλέγουν οι υπόχρεοι, (αν και μπήκε πλαφόν 20.000 ευρώ) φαντάζει αρκετά μεγάλο και σε κάθε περίπτωση είναι ένα εκβιαστικό μέτρο το οποίο πλήττει την αποταμίευση αλλά ευνοεί την κατανάλωση. Ξοδέψτε λοιπόν για να μην έχετε πέναλτι... Στο κάτω κάτω μαζί σας θα τα πάρετε;;

Να θυμίσω ότι το 2017 που το μέτρο προέβλεπε πολύ μικρότερο ποσοστό οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, επιβαρύνθηκαν με 35. εκ. ευρώ φόρο.  Φαντάζομαι ότι το ποσό αυτό θα εκτοξευθεί του χρόνου.....

Σημαντικές επίσης είναι και οι μεταβολές στο άρθρο 13 του ΚΦΕ (Παροχές σε είδος) και ιδιαίτερα η κατάργηση της διάταξης  που προέβλεπε ότι η προκαταβολή μισθού άνω των 3 μηνών θεωρείται δάνειο.

Αυτά με το φορολογικό  νομοσχέδιο, όπως σημείωσα και παραπάνω μπορείτε να δείτε το αναλυτικό άρθρο του κόμβου για περαιτέρω λεπτομέρειες.


Σε λιγότερο από μήνα θα λειτουργήσει νέα εφαρμογή σχετικά με την αντιστροφή χρέωσης του ΦΠΑ σε laptop, Κινητά κονσόλες παιχνιδιών και tablet. Επίσημα θα λειτουργήσει 01/12/2019 ενώ για όσους έχουν λειτουργήσει νωρίτερα την εφαρμογή θα διαγραφούν όλα τα δεδομένα της υπηρεσίας από τυχόν δοκιμαστικές συναλλαγές.

Μην ξεχάσετε την εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας που αναρτήθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα και οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα), που υπάγονται στη Δ.Ο.Υ. Βύρωνα, θα εξυπηρετούνται από 8.11 από τη Δ.Ο.Υ. ΙΖ' Αθηνών που βρίσκεται στην οδό Δαμάρεως 175.  

Φιλόδοξο! : Υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις από το κινητό τηλέφωνο μέσω του gov.gr

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ξεκινάει η αναγκαία εκπαίδευσή μας..... [ΟΕΕ: Ανακοίνωση για την παροχή της αναγκαίας εκπαίδευσης των λογιστών-φοροτεχνικών έτους 2020]

Διάρθρωση των συνδεόμενων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα και ελέγχονται από την αλλοδαπή

Μια ακόμα υποχρέωση η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα είναι και η ανάρτηση των Οικονομικών καταστάσεων στην πλατφόρμα της ΤΤΕ.  Το σύστημα πλέον από την περασμένη εβδομάδα μπορεί να δεχθεί τις οικονομικές καταστάσεις . [Άνοιξε το σύστημα για την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος].  Δείτε για το θέμα : Χρηστικό βοήθημα για την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στην ΤτΕ

Αν και δεν προβλέπονται πρόστιμα για τη συγκεκριμένη υποχρέωση, απλά θα ήθελα να ενημερώσω ότι όλοι όσοι έχετε αποκτήσει τις τελευταίες εκδόσεις του προγράμματος "Express Ισολογισμός"  θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε την παραπάνω διαδικασία αυτόματα και χωρίς να ξοδέψετε πολύ χρόνο.


●●●

Επισημάνσεις 


Διαβάστε την επισήμανση του συναδέλφου Κώστα Γραβιά σχετικά με την απαλλαγή ΦΠΑ στα σκάφη αναψυχής (ΝΕΠΑ)


Οι σημαντικότερες νέες διατάξεις για το ΓΕΜΗ με τον νόμο 4365/2019

Αφορά τον νόμο 4365/2019 και συγκεκριμένα τα άρθρα 85 έως 116 απλουστεύεται το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (εφεξής Γ.Ε.ΜΗ.), το οποίο αποτελεί το εθνικό Μητρώο εμπορικής δημοσιότητας.


 

 

 

 

●●●

 

Μικρά Κατάστιχα

Αξίζει να διαβάστε ένα εξαιρετικό άρθρο του Κώστα Νιφορόπουλου για την Φορολογική συνείδηση και συμμόρφωση. Ξεκινάει από την ιστορία της φορολογίας στην Ελλάδα με τους πρώτους φορολογικούς νόμους και τους παράξενους φόρους στο Νεοελληνικού κράτους. Τα πρώτα διόδια τα τέλη κυκλοφορίας που εφαρμόστηκαν αλλά και φόροι που δεν εφαρμόστηκαν όπως ο φόρος των αγάμων. 

 ●●●

 



Φορολογικές και άλλες αποφάσεις  - Εγκύκλιοι   

 

Ε.2190/2019 Παροχή διευκρινίσεων και οδηγιών σχετικά με το χρόνο περάτωσης της πτώχευσης και την παραγραφή πτωχευτικών χρεών. Στις παλαιές πτωχεύσεις η πτώχευση περατώνεται αυτοδικαίως μετά την πάροδο 20ετίας. Στις νέες πτωχεύσεις (εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι) περατώνεται σε 10-15 έτη.
Περίληψη Σε συνέχεια των βασικών εγκυκλίων οδηγιών ΠΟΛ.1050/2010, ΠΟΛ.1154/2016 και ΠΟΛ.1027/2018, στις οποίες έχουν παρουσιαστεί συστηματικά τα βασικά θέματα που αφορούν την ορθή διαχείριση από τη Φορολογική Διοίκηση των υποθέσεων είσπραξης χρεών πτωχών οφειλετών του Δημοσίου και την παρακολούθηση της πτωχευτικής διαδικασίας καθώς και την ορθή εφαρμογή των διατάξεων περί παραγραφής κατά τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ληξιπρόθεσμων οφειλών, η παρούσα εγκύκλιος εστιάζει στο ειδικό ζήτημα της περάτωσης της πτωχευτικής διαδικασίας, το οποίο συναρτάται, κατά κανόνα, με την επανέναρξη του χρόνου παραγραφής των πτωχευτικών χρεών που έχουν αναγγελθεί στην πτώχευση. Ακολούθως, με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις για την ορθή παρακολούθηση από τη Φορολογική Διοίκηση του χρόνου περάτωσης των πτωχεύσεων που αφορούν οφειλέτες του Δημοσίου και της παραγραφής των απαιτήσεων του Δημοσίου που έχουν αναγγελθεί στην πτώχευση, βάσει των –κατά περίπτωση- ισχυόντων κανόνων δικαίου, οι οποίοι έχουν αποτελέσει αντικείμενο και των ανωτέρω –γενικού περιεχομένου- εγκυκλίων ΠΟΛ.1050/2010, ΠΟΛ.1154/2016 και ΠΟΛ.1027/2018.

Αναλυτικά στην εγκύκλιο αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις
:
Α. Διάκριση παλαιών - νέων πτωχεύσεων
Β. Περάτωση και ανάκληση παλαιών και νέων πτωχεύσεων
1. Παλαιές πτωχεύσεις

2. Νέες πτωχεύσεις
i. Παύση εργασιών της πτώχευσης
ii. Επικύρωση σχεδίου αναδιοργάνωσης
iii. Εκποίηση πτωχευτικής περιουσίας
iv. Εξόφληση όλων των πτωχευτικών χρεών
v. Αυτοδίκαιη περάτωση
Παραδείγματα
vi. Ανάκληση πτώχευσης
3. Γενικές επισημάνσεις για την περάτωση παλαιών και νέων πτωχεύσεων
Γ. Ζητήματα παραγραφής μετά την περάτωση ή την ανάκληση της πτώχευσης
1. Διακοπή της παραγραφής λόγω αναγγελίας στην πτώχευση:
2. Επανέναρξη χρόνου παραγραφής λόγω περάτωσης της πτώχευσης
3. Τακτική παρακολούθηση των εκκρεμών πτωχεύσεων από τη Φορολογική Διοίκηση

 

122220 ΕΞ 2019 Διάθεση διαδικτυακής υπηρεσίας στοιχείων φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων μη φορολογικού περιεχομένου σε Δήμους και φορείς του δημοσίου
Α.1413/2019 Διαδικασία διενέργειας κατά προτεραιότητα μερικού ελέγχου φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α. από το γραφείο σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβούς φορολογικού στοιχείου/λογιστικού αρχείου (παραστατικού)
Ε.2187/2019 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 16 και 17 του μέρους Β΄ του ν.4633/2019 (Α΄161/16.10.2019) «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού, άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας και λοιπές διατάξεις.
Ε.2189/2019
Γνωστοποίηση της τιμής ελαιολάδου ελαιοκομικού έτους 2019-2020, για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας
122221 ΕΞ 2019 Διάθεση βασικών στοιχείων Μητρώου Πολιτών από τα δεδομένα του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης

 

●●●

 

Ενδιαφέρουσες αποφάσεις της ΔΕΔ

 

ΔΕΔ 2731/2019 Αχρεώστητη καταβολή ΦΣΚ στην υπέρ το άρτιο διαφορά 
Περίληψη Αποδοχή της ενδικοφανούς προσφυγής καθώς η διαφορά υπέρ το άρτιο δεν αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο και συνεπώς, δεν μπορεί να υπαχθεί στη περ. α', του άρθ. 18 του Ν.1676. Σύμφωνα με το ΣΤΕ 1774/2018 σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης διαφοράς που προέρχεται από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο οφείλεται φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων η διαφορά αυτή δεν υπάγεται σε φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά τον χρόνο της καταβολής της, γιατί κατά το χρόνο εκείνο δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις των ανωτέρω διατάξεων, αφού ο εισφέρων δεν αποκτά δικαιώματα ίδιας φύσης με εκείνα που έχουν οι εταίροι, όπως δικαιώματα ψήφου κλπ. Κατά την κεφαλαιοποίηση, όμως, της διαφοράς αυτής συντρέχουν πλέον οι ανωτέρω προϋποθέσεις

 

ΔΕΔ 2246/2019 Κρίσιμο στοιχείο για τον χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως πρακτορείο ταξιδιών είναι να δέχεται υπηρεσίες στο όνομά της, όπως π.χ. στέγασης, τροφής κ.λπ., από άλλους αντισυμβαλλόμενους (προμηθευτές) και να εισπράττει μια ενιαία τιμή από τον αντισυμβαλλόμενο πελάτη της, όπως έπραξε στην συγκεκριμένη περίπτωση η προσφεύγουσα.

 

ΔΕΔ 5180/2019 Έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα ποσών διαγραφής απαίτησης - Προϋποθέσεις της παρ. 4 άρθρου 26 ΚΦΕ
Περίληψη

Η Εταιρεία ζητά να αναγνωριστεί ότι η ζημία που προέκυψε από τη μείωση οφειλής πελάτη έπειτα από συμβιβασμό ή αναγνώριση οφειλής πρέπει να αναγνωριστεί προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα. Να υπενθυμίσουμε πως για τη διαγραφή απαιτήσεων απαιτείται, η σωρευτική πλήρωση των τριών (3) προϋποθέσεων που να τεκμηριώνει την πως ο οφειλέτης είναι πράγματι αφερέγγυος. 

  • τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου με την οποία να υποχρεώνεται ο οφειλέτης σε εξόφληση.

  • πιστοποιητικό υποθηκοφυλακείου από το οποίο να προκύπτει, η μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων και 

  • σε περίπτωση διενέργειας πλειστηριασμού σε βάρος της περιουσίας του οφειλέτη, αντίγραφο του πίνακα κατάταξης ή διανομής από συμβολαιογράφο από τον οποίο να προκύπτει η μη ικανοποίηση του δανειστή από το εκπλειστηρίασμα.

Έχουμε την απόρριψη της με αριθ. πρωτ /31-08-2018 ενδικοφανούς προσφυγής καθώς από έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τις εταιρείες και στα μηχανογραφικά συστήματα elenxis και taxis, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για δύο φερέγγυες ενεργές εταιρείες, με μεγάλο κύκλο εργασιών, με κερδοφορία και με μηδενικά χρέη προς την εφορία. Ωστόσο από την εξέταση των στοιχείων του φακέλου δεν προκύπτει ότι από μέρους της προσφεύγουσας ελήφθησαν όλες οι κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος της είσπραξης των απαιτήσεων από τις ως άνω εταιρείες, όπως για παράδειγμα σφράγιση επιταγών, λήψη ασφαλιστικών μέτρων, κατάσχεση κινητής περιουσίας, κατάσχεση απαιτήσεων εις χείρας τρίτων κτλ.

 

ΔΕΔ 2378/2019 Προσαύξηση περιουσίας ισχυρισμός περί ύπαρξης ρευστών διαθεσίμων προερχομένων από μη αναλωθέν κεφάλαιο προηγούμενων ετών 
Περίληψη Μερική αποδοχή με καταλογισμό ποσού λόγω προσαύξησης περιουσίας εφόσον δεν αποδεικνύεται ότι ο φορολογούμενος πραγματοποιούσε καταθέσεις μετρητών κατ' εντολή και για λογαριασμό του προσφεύγοντος, δεδομένου οι καταθέσεις γινόντουσαν με μεταφορά από λογαριασμό τρίτου, είτε μέσω ΑΤΜ ή ALPHAWEB, είτε μέσω καταστήματος και όχι με κατάθεση μετρητών.

 

 

 

 

Είπαν : Πίστευε τα μισά από όσα βλέπεις και τίποτα από όσα ακούς

●●●

 

Εργατικά - Ασφαλιστικά - ΕΦΚΑ

Μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών εξετάζεται η επαναφορά του συστήματος με τις κλάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες με τρόπο φιλελεύθερο που θα στηρίζεται στην ελεύθερη επιλογή του κάθε ελεύθερου επαγγελματία. 

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας άλλωστε την σημασία της συγκεκριμένης ρύθμισης προχώρησε σε παράταση της προθεσμίας για ένταξη όσο των δυνατόν περισσότερων δικαιούχων τονίζοντας πως η διαδικασία ρύθμισης για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από την ρύθμιση χρεών προς τη φορολογική διοίκηση ( Εντάχθηκαν περισσότερα από 300.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και ρυθμίστηκαν χρέη ύψους 4 δις. Ευρώ περίπου προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ήδη έχουν εισπραχθεί πάνω από 200 εκ. ευρώ. )

Επίσης εξετάζονται δράσεις με στόχο την στήριξη των άνεργων εργαζομένων που συνδέονται με την Thomas Cook Group.

 

Ασφάλιση Αθλητών - Σύμφωνα με το άρθρο 89 του Ν.2725/1999

Περίληψη

όλοι οι αμειβόμενοι και επαγγελματίες αθλητές, όλων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στην εκάστοτε ισχύουσα κοινωνική ασφάλιση, δυνητικά δε και σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, εφόσον πρόκειται για τον κλάδο υγείας. Μάλιστα, η τελευταία περίπτωση της ιδιωτικής ασφάλισης, ισχύει και για ερασιτέχνες αθλητές, που μετέχουν σε επαγγελματικά πρωταθλήματα.

 

Σ78/33/1340042/2019 Συμπληρωματικές οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 20 του ν.4387/2016 σε περιπτώσεις ευκαιριακής απασχόλησης συνταξιούχων
Περίληψη

Στις περιπτώσεις συνταξιούχων του ΕΦΚΑ, οι οποίοι αποκτούν δραστηριότητα για την οποία υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, καταλαμβάνονται από τις προβλέψεις του άρθρου 20 του ν.4387/2016, ανεξάρτητα από το είδος της απασχόλησης, δηλαδή μερική, εκ περιτροπής, ευκαιριακή κλπ. (όπως, για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι που απασχολούνται ως εκπαιδευτικοί στις Δημόσιες Σχολές του Εμπορικού Ναυτικού προκειμένου να καλύψουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης ή οι συνταξιούχοι που απασχολούνται ως ωρομίσθιοι καθηγητές στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας).

 

Επίσης Δείτε:

  

 

●●●

  Είπαν : Μετά από ένα συγκεκριμένο σημείο, τα λεφτά δεν έχουν σημασία. Παύει να είναι ο στόχος. Το παιχνίδι είναι που έχει σημασία

Α.Ε. - ΦΠΑ

Το συμβούλιο ECOFIN κατέληξε σε μια σειρά από κανόνες με ένα κεντρικό σύστημα που θα αποθηκεύονται όλες οι πληρωμές από τους παρόχους με στόχο η πάταξη της φοροδιαφυγής,  στις διασυνοριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές με απλούστευση των κανόνων ΦΠΑ, την τήρηση των υποχρεώσεων ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης. 

Άρειος Πάγος 906/2019 Ανώνυμες εταιρίες - Ενεχυρίαση ονομαστικών απαιτήσεων - Αναίρεση για έλλειψη νόμιμης βάσης

Περίληψη

Με τη σύσταση ενός τέτοιου ενεχύρου, σε συνδυασμό με την εκ του νόμου εκχώρηση της ενεχυρασμένης απαιτήσεως προς τον ενεχυρούχο δανειστή ο τελευταίος καθίσταται ειδικός διάδοχος του οφειλέτη (ΑΠ 1447/2018)

Άρειος Πάγος 895/2019 Σύμβαση ενεχύρου μετοχών - Ευθύνη ενεχυρούχου δανειστή - Εκποίηση ενεχυρασμένων μετοχών στο Χρηματιστήριο - Αναίρεση για παράβαση κανόνα ουσιαστικού δικαίου - Περαιτέρω εκδίκαση της υπόθεσης
Περίληψη Κατά τις διατάξεις των άρθρων 1209, 1210, 1211 εδ. β', 1218 ΑΚ, οι οποίες εφαρμόζονται συμπληρωματικώς προς τις ειδικές διατάξεις των άρθρων 35 - 47 του ν.δ. 17-7/13-8-1923 "περί ειδικών διατάξεων επί ανωνύμων εταιριών", όταν το ενέχυρο συνιστάται προς ανώνυμη εταιρία, περιεχόμενο και σκοπός του ενεχύρου είναι η προνομιακή ικανοποίηση της ασφαλιζόμενης απαίτησης από την αξία του ενεχυριασμένου πράγματος. Και τούτο γιατί το ενέχυρο είναι δικαίωμα αξίας, η οποία θα πάρει τη μορφή του πλειστηριάσματος όταν το πράγμα εκποιηθεί αναγκαστικά με πρωτοβουλία του δανειστή. Ενέχυρο μπορεί να συσταθεί και επί ανωνύμων τίτλων, οπότε σύμφωνα με το άρθρο 1244 ΑΚ εφαρμόζονται οι διατάξεις περί ενεχύρου κινητών, δηλαδή ως προς τη σύσταση του δικαιώματος του ενεχύρου, την ενεχυρική σχέση, την εκποίηση και την απόσβεση του ενεχύρου εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις του ΑΚ περί ενεχύρου κινητών πραγμάτων, εκτός αν από ειδική διάταξη προκύπτει αντίθετη ρύθμιση. Εξάλλου, από τα άρθρα 297, 298, 330, 1224 εδ. α' , 1235 αρ. 1, 1243 αρ. 1 και 1256 ΑΚ συνάγονται τα εξής: Ο ενεχυρούχος δανειστής έχει υποχρέωση να διαφυλάσσει την ενοχική απαίτηση του ενεχυραστή κατά τρίτου, στην οποία έχει συσταθεί το ενέχυρο, έτσι ώστε να μην επέλθει μερική ή ολική απόσβεση ή αποδυνάμωση αυτής, αν δε από πταίσμα του προκαλέσει την εν λόγω απόσβεση ή αποδυνάμωση και εντεύθεν ζημία στον ενεχυραστή, αυτός δικαιούται αποζημίωση με βάση την ευθύνη από τη σύμβαση ενεχύρου. Εξάλλου, η υπαίτια (από δόλο ή αμέλεια) ζημιογόνος πράξη ή παράλειψη, με την οποία παραβιάζεται μία σύμβαση και γεννιέται ενδοσυμβατική ευθύνη του οφειλέτη, μπορεί, πέρα από την αξίωση που πηγάζει από τη σύμβαση, να θεμελιώσει ευθύνη και από αδικοπραξία, αν, και χωρίς τη συμβατική σχέση διαπραττόμενη, θα ήταν καθεαυτή παράνομη, ως αντικείμενη στο γενικό καθήκον που επιβάλλει το άρθρο 914 ΑΚ, να μη ζημιώνει κάποιος υπαιτίως άλλον (Ολ. ΑΠ 967/1973). Περαιτέρω, από τη διάταξη του τελευταίου αυτού άρθρου προκύπτει ότι προϋποθέσεις της ευθύνης για αποζημίωση από αδικοπραξία είναι α) ζημιογόνος συμπεριφορά (πράξη ή παράλειψη), β) παράνομος χαρακτήρας της πράξης ή παράλειψης, γ) υπαιτιότητα και δ) πρόσφορος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της ζημιογόνου συμπεριφοράς και του αποτελέσματος, δηλαδή της ζημίας

 

●●●

 Είπαν : ο μόνος τύραννος που δέχομαι είναι η σκληρή φωνή μέσα μου

ΣΤΕ - ΣΛΟΤ

ΣτΕ 539/2019 Εξωλογιστικός προσδιορισμός των ακαθαρίστων εσόδων επιχείρησης - Επίδοση πρόσκλησης προσκόμισης βιβλίων και στοιχείων, στους νομίμους εκπροσώπους της 

Περίληψη Απορρίπτει την αίτηση καθώς η παράλειψη επίδοσης των προσκλήσεων στους νομίμους εκπροσώπους της εταιρείας, στέρησε από την Φορολογική Αρχή το νόμιμο έρεισμα για την προσφυγή στον εξωλογιστικό προσδιορισμό του εταιρικού εισοδήματος.

ΣτΕ 77/2019 Δικαστική απόφαση με την οποία ακυρώνεται, για τυπικούς λόγους, πράξη επιβολής προστίμου για παραβάσεις ΚΒΣ - Προθεσμία έκδοσης και κοινοποίησης νέας πράξης - Παραγραφή 

Περίληψη Απορρίπτει την αίτηση καθώς ο ισχυρισμός κρίνεται αβάσιμος και η αίτηση στο σύνολο της. ΣτΕ 1766/2010, ΣτΕ 1900/2009, ΣτΕ 3340/1980, 1189-1192/1967, ΣτΕ 306/1963 κ.ά., βλ. και άρθρο 4 παρ. 22 του ν. 2479/1997 (Α΄ 67), σύμφωνα με την οποία “Οι ισχύουσες διατάξεις για την παραγραφή αξιώσεων κατά τη διάρκεια της επιδικίας δεν εφαρμόζονται στις εκδικαζόμενες από τα διοικητικά δικαστήρια υποθέσεις”, υπό τον προεκτεθέντα χρονικό περιορισμό του ενός έτους.

ΣτΕ 486/2019 Μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου - Ευθύνη διοικούντων αθλητικά νομικά πρόσωπα

Περίληψη Ειδικότερα, εν προκειμένω, προβλήθηκε εκ μέρους του φορολογούμενου ο ισχυρισμός ότι, εφόσον στην διάταξη του άρθρου 46 του ν. 4174/2013, δεν μνημονεύονται, ρητώς, τα αθλητικά νομικά πρόσωπα, αυτά δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της επίμαχης διάταξης και συνακόλουθα ότι, το μέτρο της ευθύνης των διοικούντων τα αθλητικά νομικά πρόσωπα, προσδιορίζεται από τη διάταξη του άρθρου 118Α του ν. 2725/1999, στην οποία δεν αναφέρεται το πρόσωπο του Προέδρου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τον ως άνω ισχυρισμό, κρίνοντας ότι και οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, όπως η επίμαχη ΠΑΕ, καλύπτονται από το κανονιστικό πεδίο εφαρμογής του άρθρου 46 του ν. 4174/2013, το οποίο ρητώς αναφέρεται σε όλες τις ανώνυμες εταιρείες, δίχως να εξαιρεί κάποιες από αυτές.

ΣτΕ 360/2019 Έκτακτη εισφορά νομικών προσώπων του άρθρου 5 του ν. 3845/2010

Περίληψη Το ΣΤΕ υπογράμμισε ότι με τη διάταξη της παραγράφου 10 του άρθρου 5 του ν. 3845/2010, δεν εισάγεται διακριτική φορολογική μεταχείριση σε βάρος των μητρικών εταιρειών των οποίων οι θυγατρικές είναι εγκατεστημένες σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε τίθεται ζήτημα παραβίασης των άρθρων 49 επ. ΣΛΕΕ (περί ελευθερίας εγκατάστασης) και των άρθρων 63 επ. ΣΛΕΕ (περί ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων), καθώς κριτήριο για την επιστροφή της έκτακτης εισφοράς, κατά την ως άνω διάταξη, δεν είναι η έδρα της θυγατρικής, αλλά το γεγονός ότι τα προερχόμενα από τη θυγατρική εταιρεία κέρδη, έχουν ήδη επιβαρυνθεί με την εν λόγω εισφορά.

ΣτΕ 1686/2019 Δικαίωμα ένδικης προστασίας - Παραδεκτό λόγων προσφυγής σε φορολογικές διαφορές - Σχέση με ενδικοφανή προσφυγή

Περίληψη Απόρριψη αίτησης για λόγους αβάσιμους  

ΣΛΟΤ 2078/2019 Παρουσίαση του Λογ. 48 στον Ισολογισμό του υποκαταστήματος κατά ΕΛΠ

Περίληψη Το υπόλοιπο του λογαριασμού αυτού συμψηφίζεται κατά την ενσωμάτωση των ισολογισμών (ατελών) των υποκαταστημάτων στον ισολογισμό (γενικό) της οικονομικής μονάδας, κατά την οποία ενσωμάτωση συμψηφίζονται αμοιβαία οι λογαριασμοί συνδέσμου που αφορούν δοσοληψίες μεταξύ των υποκαταστημάτων και του κεντρικού
ΣτΕ 1768/2019 Αντικειμενική αξία των μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο τίτλων κινητών αξιών για τον υπολογισμό του φόρου κληρονομίας  ( Η αίτηση έχει απορριφτεί )

 

 

●●● 

 

Λοιπές ειδήσεις

 

 

●●●

  Είπαν : Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του

Αρθρογραφία - Απόψεις

Ενδιαφέρουσα ήταν την εβδομάδα που μας πέρασε η αρθρογραφία του κόμβου. Διαβάστε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας δημιουργώντας θεματικές κατηγορίες ώστε να τα διαβάσετε σε δεύτερο χρόνο.

●●●

 

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - Παρατάσεις

Μην ξεχάσετε την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η πλατφόρμα της τράπεζας έχει ήδη ανοίξει από 01/11. Δείτε αναλυτικά τις τεχνικές λεπτομέρειες υποβολής ενώ να θυμίσω τα λόγια του κ. Στουρνάρα πως ποτέ δεν υποβλήθηκαν από της τράπεζα της Ελλάδος πρόστιμα για μη υποβολή στοιχείων από εταιρείες, άλλωστε η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για περίπου ένα μήνα ακόμα.

Δείτε από εδώ τις λοιπές υποχρεώσεις από το φορολογικό ημερολόγιο του κόμβου.

Πριν σας αποχαιρετήσω από το εβδομαδιαίο μας ραντεβού να θυμίσω πως σαν σήμερα (το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη το 1944) κυκλοφόρησε η νέα μεταπολεμική δραχμή ίση με 50 δισεκατομμύρια παλαιές κατοχικές δραχμές. Η νέα δραχμή διατηρήθηκε μία δεκαετία έως το 1954 όπου αντικαταστάθηκε με νέα ισοτιμία 1000 δραχμές προς μία νέα. Η αγοραία αξία της σήμερα ανέρχεται τουλάχιστον σε 10€ το τεμάχιο.

 

Καλή εβδομάδα...





Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης