Ειδήσεις Απόψεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

«Ηλεκτρονικά βιβλία ναι, αλλά ας δούμε όμως και κάποια άλλα θέματα»


Εν όψει της εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων, ως μέλος του Ο.Ε.Ε. αλλά και ως Λογίστρια- Φοροτεχνικός Α΄ Τάξης, θα ήθελα να καταθέσω κάποιες απόψεις όσον αφορά στο λογιστικό –φορολογικό πλαίσιο που διέπει την οικονομία στη χώρας μας.

Αρχικά, πριν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων, καλό θα ήταν να εξεταστούν κάποια ζητούμενα:

Για παράδειγμα πως μπορούμε να μιλάμε για πάταξη της φοροδιαφυγής, όταν υπάρχει έλλειψη ενιαίου Λογιστικού συστήματος:

Το Λογιστικό μας σύστημα είναι δυο (2) ταχυτήτων : απλογραφικό και διπλογραφικό. Δύο συστήματα που αφορούν μια οικονομία, με διαφορετική φιλοσοφία το καθένα και με διαφορετικούς κανόνες εφαρμογής για ομοειδείς οντότητες. Το παράδοξο αυτό φαινόμενο είναι μόνο Ελληνικό! Μια σοβαρή προσπάθεια έγινε με το νόμο Ν 4308/2014 για την εφαρμογή Λογιστικών προτύπων σε δυο συστήματα όμως. Μήπως θα έπρεπε να εξεταστούν τα Λογιστικά συστήματα που εφαρμόζονται αν προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη και κατόπιν τη φορολογική δικαιοσύνη;

Ακόμη, είναι γεγονός ότι υφίσταται ακόμη στις μέρες μας το αναχρονιστικό Δημόσιο Λογιστικό και αναρωτιέμαι αν σήμερα εξυπηρετεί τις ίδιες ανάγκες που εξυπηρετούσε όταν είχε πρώτο εφαρμοστεί.  Μήπως οι τομείς της Ιδιωτικής και Δημόσιας οικονομίας μας δεν μπορούν να βρουν παράλληλο βηματισμό ως προς την εκπλήρωση των σκοπών τους, με αποτέλεσμα να οδηγεί στα φαινόμενα της διαφθοράς, φοροδιαφυγής κ.α.

Μεγάλη προσπάθεια έγινε τα τελευταία χρόνια για την πάταξη της «μαύρης- αδήλωτης» εργασίας, που σίγουρα περιορίστηκε ως ένα βαθμό αλλά δεν εξαλείφθηκε. Μήπως καλό θα ήταν η «μαύρη- αδήλωτη» εργασία να οριστεί ως ποινικό αδίκημα για αυτόν που το πράττει και όχι για αυτόν που το αποδέχεται; μήπως να συμπεριληφθεί η «μαύρη- αδήλωτη» εργασία στα αδικήματα περί κλοπής; Μήπως οι νόμοι που αφορούν πρόστιμα – κυρώσεις δεν έχουν πρακτική εφαρμογή;

Τέλος είναι γενικά παραδεκτό , πως αν δεν μπει «φρένο» , στην φορολογική υπέρ νομοθέτηση , αν δεν υπάρξει ένας εκσυγχρονισμένος Φορολογικός Οδηγός που να αντικατοπτρίζει τη σημερινή οικονομία έτσι όπως διαμορφώνεται και μεταβάλλεται μέσα τις συνθήκες που την επηρεάζουν, τότε η προσπάθεια της ηλεκτρονικής εφαρμογής των βιβλίων θα πέσει στο κενό και είναι σημαντικό αυτή η προσπάθεια να την Υπηρετήσουμε όλοι μας, γιατί μόνο έτσι θα διασφαλιστεί πρώτα το Δημόσιον συμφέρον και μετά το ατομικό!!!

Μαρία Βοντίτσου - Λογίστρια Φοροτεχνικός Α΄Τάξης
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο