Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Αύξηση εισφοράς για περίθαλψη κατά 15 ευρώ τον μήνα και 4% για τις συντάξεις ζητεί ο ΟΑΕΕ

ΠPOTAΣH αύξησης της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά 15 ευρώ τον μήνα αναμένεται να υποβάλει η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών προς το Yπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Αύξηση εισφοράς για περίθαλψη κατά 15 ευρώ τον μήνα και 4% για τις συντάξεις ζητεί ο ΟΑΕΕ

ΠPOTAΣH αύξησης της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά 15 ευρώ τον μήνα αναμένεται να υποβάλει η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών προς το Yπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΕ στη χθεσινή συνεδρίασή του όσον αφορά τους παλιούς ασφαλισμένους του Οργανισμού, κατέληξε στην απόφαση ότι λόγω της αύξησης των φαρμάκων, του κόστους των νοσηλίων και των ιατρικών υπηρεσιών είναι απαραίτητο η εισφορά από τα 75 ευρώ τον μήνα να φτάσει τα 90 ευρώ με εφαρμογή από την 1η Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία αύξηση με αποτέλεσμα να οξύνεται μέρα με τη μέρα το πρόβλημα της ρευστότητας στο Tαμείο.

Παράλληλα, η καθυστέρηση της θεσμοθετημένης αύξησης των εισφορών και των συντάξεων για το 2009 από την κυβέρνηση διογκώνει την έλλειψη ρευστού στο Tαμείο. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένεται να κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά το συνολικό ποσό, κάτι που θα τους επιβαρύνει επιπρόσθετα εν μέσω κρίσης, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι συντάξεις. Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού πρότεινε στην υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας αύξηση μόλις 4% των ασφαλιστικών εισφορών για το τρέχον έτος για όλα τα κλιμάκια εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα πρότεινε να χορηγηθούν κλιμακούμενες αυξήσεις από 3% έως 4,5% στις συντάξεις με στόχο να βοηθηθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η αύξηση αυτή ξεκινούσε από 6% και έφτανε έως και 13%.

Ειδικότερα, η διοίκηση του Tαμείου προκρίνει για το τρέχον έτος αύξηση της τάξεως του 4,5% στις συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 700 ευρώ και 3% για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη.

Οι αυξημένες οικονομικές ανάγκες του Οργανισμού οδηγούν στο «πάγωμα» του σεναρίου για διεύρυνση του χρόνου καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε αφενός μεν να μην επιβληθεί ετήσια αύξηση, αφετέρου δε, μέσα σε περίοδο τεσσάρων ετών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες να καταβάλουν εισφορές σε 14μηνη βάση, αντί της 12μηνης που ισχύει.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό πρόβλημα στον ΟΑΕΕ παραμένει. Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2009 εμφανίζει έλλειμμα 550 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, το ΤΕΒΕ (το μεγαλύτερο αλλά και οικονομικά ισχυρότερο από τα τρία Tαμεία του ΟΑΕΕ), το 2010 θα έχει ταμειακό έλλειμμα περί τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ τα «δύσκολα» συνεχίζονται το 2015, όπου το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 530 εκατ. ευρώ. Το 2030, η «μαύρη τρύπα» του Tαμείου θα βαθύνει στα 2,32 δισ. ευρώ, ενώ το 2050 θα ξεπεράσει το 1,19% του ΑΕΠ, αγγίζοντας τα 3,74 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, από το 2007 δεν έχει γίνει αύξηση του ποσοστού για τον κλάδο ασθένειας με αποτέλεσμα να εμφανίζει έλλειμμα περίπου 55 εκατ. ευρώ.


Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο