Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Ξέχασαν» να υποβάλουν δήλωση 15.300 επιχειρήσεις

Στην τεράστια δεξαμενή των 20 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι ανέρχεται η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα στρέφει το ενδιαφέρον του ο υπουργός Oικονομίας Γ. Παπαθανασίου προκειμένου όχι μόνο να ενισχύσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, αλλά και για να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απαιτεί πρόσθετα μέτρα από φέτος, ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμα και μέσω της φορολόγησης ενός πλούτου «αόρατου» μέχρι σήμερα για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

«Ξέχασαν» να υποβάλουν δήλωση 15.300 επιχειρήσεις

Εντοπίστηκαν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις

Στην τεράστια δεξαμενή των 20 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι ανέρχεται η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα στρέφει το ενδιαφέρον του ο υπουργός Oικονομίας Γ. Παπαθανασίου προκειμένου όχι μόνο να ενισχύσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, αλλά και για να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απαιτεί πρόσθετα μέτρα από φέτος, ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμα και μέσω της φορολόγησης ενός πλούτου «αόρατου» μέχρι σήμερα για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Ο κ. Παπαθανασίου έχει δώσει εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) να εξαντλήσει τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν και να προχωρήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες διασταυρώσεις στοιχείων. Αυτό το μέσο εντοπισμού της φοροδιαφυγής έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει απτά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν 15.300 επιχειρήσεις οι οποίες το 2008 δεν προσπάθησαν απλώς να εμφανίσουν μικρότερα κέρδη, αλλά δεν υπέβαλαν καν φορολογικές δηλώσεις. Οι εταιρείες αυτές είναι ενεργές καθώς είχαν υποβάλει καταστάσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Από τις διασταυρώσεις εντοπίστηκαν επίσης 25.500 φυσικά πρόσωπα που δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση το 2008.

Ηδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν κινήσει τις διαδικασίες ελέγχου αυτών των επιχειρήσεων. Με την εκτεταμένη χρήση των τεχνικών δυνατοτήτων της ΓΓΠΣ, που αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικές από τα διαφημιστικά σποτ του προκατόχου του, ο κ. Παπαθανασίου προσδοκά να περιορίσει τη μαύρη τρύπα των εσόδων του προϋπολογισμού που δημιουργήθηκε, κατά τα ειωθότα, από τους πρώτους ήδη μήνες του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα φορολογικά έσοδα είχαν ένα καταστροφικό πρώτο δίμηνο εμφανίζοντας ρυθμό αύξησης μόλις 1,5% έναντι ετήσιου στόχου 12,7%. Ωστόσο, τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 13,5%, υπερβαίνοντας τον προβλεπόμενο ετήσιο ρυθμό αύξησης, ενώ το ίδιο αισιόδοξα είναι και τα πρώτα στοιχεία για τον Απρίλιο.

Ο υπουργός Οικονομίας χρειάζεται όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα για την πορεία των εσόδων και όσο το δυνατόν ταχύτερα. Τον ερχόμενο Ιούνιο, μια μέρα μετά τις Ευρωεκλογές θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για μια κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin όπου θα τους παρουσιάσει τα πρόσθετα μέτρα που προτίθεται να λάβει εντός του 2009 για να περιορίσει το έλλειμμα. Οι πιέσεις για σκληρά μέτρα θα είναι ισχυρές δεδομένου ότι το έλλειμμα του 2008 ανήλθε στο 4,8% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν που θα δημοσιοποιηθούν στις 4 Μαΐου θα υποχωρήσει μόλις στα επίπεδα του 4,5% το 2009. Οσο καλύτερα είναι τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο, τόσο λιγότερα μέτρα θα απαιτήσουν. Σημειώνεται ότι για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010 θα πρέπει να ληφθούν μέτρα αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών ύψους 3,2 έως 4 δισ. ευρώ.

«Καρατομήσεις» 48 εφόρων σε 3 μήνες

Στην αντικατάσταση ενός στους πέντε διευθυντές εφοριών έχει προχωρήσει σε διάστημα τριών μηνών ο κ. Παπαθανασίου, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα σε όσους επιμένουν να διατηρούν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό σε λήθαργο. Τις πρώτες ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του ο υπουργός Οικονομίας αντικατέστησε 15 εφόρους. Την προηγούμενη Παρασκευή ξήλωσε άλλους 33, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το οποίο στο πρώτο τρίμηνο εμφάνισε διψήφιο ρυθμό μείωσης των εισπράξεων. Επίσης αντικαταστάθηκαν οι επικεφαλής των ΔΟΥ Ν. Σμύρνης, Φαλήρου, Ζωγράφου, Ηρακλείου, Γλυφάδας, Αργυρούπολης, Χαλανδρίου, Αγ. Στεφάνου, Κέρκυρας, Πάτρας, Ξάνθης κ.α.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο