Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εισήγηση-βόμβα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για τη διάσωση των Ταμείων

12 Απρίλιου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Στα χέρια των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης βρίσκεται η εισήγηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για το Ασφαλιστικό.
Εισήγηση-βόμβα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για τη διάσωση των Ταμείων

Στα χέρια των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης βρίσκεται η εισήγηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με την Ημερησία του Σαββάτου, η Αρχή προτείνει ενιαίο φορέα παροχών υγείας με συγχωνεύσεις Ταμείων και θέσπιση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα μειώσει μόλις κατά 10% μέσα στα επόμενα 20 χρόνια το δημοσιονομικό βάρος για τη στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και προειδοποιεί ότι αν δεν γίνουν διαρθρωτικές και διορθωτικές παρεμβάσεις, το Ασφαλιστικό θα εξελιχθεί στο κύριο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Επισημαίνονται επίσης οι κίνδυνοι από τα συνεχώς διογκούμενα ελλείμματα των Ταμείων: «Από το 4,35% επί του ΑΕΠ που είναι σήμερα, τα ελλείμματα του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του Δημοσίου θα φτάσουν στο 13,84% του ΑΕΠ το 2055» τονίζεται.

Με αυτά τα δεδομένα, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή προτείνει, μεταξύ άλλων, την απλούστευση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, τη δημιουργία Ειδικού Αποθεματικού, τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Παροχών Υγείας και τη θέσπιση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους με την πρόβλεψη των αναγκαίων, αλλά πλήρως αιτιολογημένων εξαιρέσεων.

Πηγή Το Βήμα



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης