Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προβόπουλος: Μέτρα τώρα. Η καθυστέρηση κοστίζει ακριβά!

Είναι αναγκαία η λήψη μέτρων τώρα θα επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την Μεγάλη Τετάρτη.

Προβόπουλος: Μέτρα τώρα. Η καθυστέρηση κοστίζει ακριβά!

Είναι αναγκαία η λήψη μέτρων τώρα θα επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την Μεγάλη Τετάρτη.

Την παραμικρή αχτίδα φωτός στο βαθύ τούνελ που έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία , δεν διακρίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.Το αντίθετο μάλιστα. Στην κεντρική τράπεζα πιστεύουν ότι η κωλυσιεργία της κυβέρνησης επιτείνει τα δημοσιονομικά αδιέξοδα.

Στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου η  οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την Μεγάλη Τετάρτη σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των άλλων θα επισημαίνονται τα ακόλουθα:

-Είναι αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων (αρχικά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη δραστική περικοπή της σπατάλης στο δημόσιο) καθώς το έλλειμμα έχει ξεφύγει και μέχρι στιγμής οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου δεν έχουν αποδώσει. Στην ΤτΕ εκτιμούν ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί μειώνουν το έλλειμμα μόλις κατά 0,2 της μονάδας και ότι η αναβλητικότητα της κυβέρνησης για λήψη αποφάσεων μετά τις ευρωεκλογές θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία με το σκεπτικό ότι θα έχει χαθεί ένα εξάμηνο και επιπρόσθετα τα μέτρα θα αργήσουν να αποδώσουν. Έτσι είναι πιθανό και εφέτος το έλλειμμα να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα άνω του 4%.

-Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στη καλύτερη περίπτωση θα είναι μηδενικός το 2009 και είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να περάσει σε αρνητικό έδαφος με άμεση αρνητική επίπτωση εκτός των άλλων και στα φορολογικά έσοδα.

-Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα εμφανίσει συγκυριακή υποχώρηση από το 14,4% στο 12,5% με 13% λόγω της μεγάλης μείωσης των εισαγωγών σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% που εκτιμάται ότι θα πέσουν οι εισαγωγές.

Πιστεύεται όμως ότι με το πέρας της κρίσης η διόγκωση του θα είναι άμεση και θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την ενδυνάμωση του ρυθμού ανάπτυξης.

-Είναι εμφανής η απουσία μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση αγορών και την τόνωση του ανταγωνισμού αλλά και για την ουσιαστική επίλυση ασφαλιστικού ? συνταξιοδοτικού.

-Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων αποτελεί μονόδρομο. Σημειώνεται πως είναι εφικτή η ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων χωρίς σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις αν αξιοποιηθούν οι νέες δυνατότητες κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για έργα υποδομής.

Ο κ. Προβόπουλος θα επαναλάβει ότι πρέπει να καταστρωθεί ένα σχέδιο τουλάχιστον τετραετίας προκειμένου να εκμηδενιστεί το έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2012.

Τα μέτρα «θα έπρεπε να είχαν ληφθεί εχθές» λένε χαρακτηριστικά στην Τράπεζα της Ελλάδος για να δοθεί σήμα στις αγορές ότι υπάρχει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και έτσι σταδιακά να αποκλιμακωθούν τα spreads.

Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας η ΤτΕ δεν «βλέπει» ραγδαία άνοδο του ποσοστού ανεργίας λόγω του προστατευτικού θεσμικού πλαισίου.

Έτσι προβλέπει μείωση των αυτοαπασχολούμενων κατά 0,5% και του αριθμού των μισθωτών κατά 1%.

Για την ανεργία διατυπώνεται η εκτίμηση για μικρή άνοδο κοντά στο  0,5%.

Ως ευπαθέστερες κατηγορίες εργαζομένων αναφέρονται οι ανειδίκευτοι , οι μετανάστες και οι προσωρινά απασχολούμενοι.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού αναμένεται αποκλιμάκωση του ακόμη και κάτω από το 1,5% καθώς στους καλοκαιρινούς μήνες δεν αποκλείεται να υποχωρήσει κοντά στο 1%.

Ο πυρήνας όμως του τιμαρίθμου (δομικός πληθωρισμός)   θα παραμείνει και πάλι υψηλός στο όριο του  3% , δηλαδή θα εμφανίσει περιορισμένη μόνο υποχώρηση σε σύγκριση με το 2008.

Στην ΤτΕ θεωρούν ότι υπάρχουν ωστόσο συνθήκες που ευνοούν ταχύτερη μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού, καθώς δεν θα υπάρχουν εφέτος συνθήκες υπερβάλλουσας ζήτησης,  θα συνεχιστεί πιθανότατα η μείωση των περιθωρίων κέρδους και  ο ρυθμός ανόδου του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος προβλέπεται ότι θα επιβραδυνθεί. Προσθέτουν όμως πως η ελληνική οικονομία εξακολουθεί ωστόσο να χαρακτηρίζεται από συνθήκες ατελούς ανταγωνισμού, οι οποίες επηρεάζουν δυσμενώς τη διαμόρφωση των τιμών.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο