Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αύξηση παρουσίασε η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά στο τρίτο τρίμηνο

Αύξηση παρουσίασε η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά στο τρίτο τρίμηνο
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά


ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

22/10/2019 - Δελτία Τύπου

Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων[1],[2] – γ΄ τρίμηνο 2019

Δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

Το γ΄ τρίμηνο του 2019, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2019 (βλ. Διάγραμμα 1), εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν γενικά αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2019.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το β΄ τρίμηνο, παρόλο που το περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια έγινε ως ένα βαθμό πιο χαλαρό.

Η συνολική ζήτηση δανείων προς τις ΜΧΕ (βλ. Διάγραμμα 2) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες από τις ΜΧΕ για πάγιες επενδύσεις. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, αν και εκτιμάται ότι θα παρουσιαστεί μικρή αύξηση στα δάνεια από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (βλ. Διάγραμμα 3).

Δάνεια προς νοικοκυριά

Το γ΄ τρίμηνο του 2019, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2019 (βλ. Διάγραμμα 1), εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2019 τόσο όσον αφορά τα στεγαστικά όσο και τα καταναλωτικά δάνεια (βλ. Διάγραμμα 2). Παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, η βελτίωση των προοπτικών για αγορά κατοικίας, καθώς και οι αυξημένες ανάγκες για δαπάνες διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2019, ενώ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό.

Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (βλ. Διάγραμμα 3).

(Σημείωση Taxheaven: Τα παρακάτω διαγράμματα δεν υπάρχουν στην ανακοίνωση της ΤτΕ)

Διάγραμμα 1 - Πιστοδοτικά Κριτήρια (μέσος όρος)

Διάγραμμα 2 - Ζήτηση (μέσος όρος)

Διάγραμμα 3 - Αναλογία αιτήσεων που απορρίφθηκαν (μέσος όρος)

 


[1] Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων, βλ.
https://www.bankofgreece.gr/statistika/nomismatikh-kai-trapezikh-statistiki/erevna-trapezikwn-chorhghsewn.

2 Πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία των αποτελεσμάτων της έρευνας διατίθενται στη διεύθυνση:
https://www.bankofgreece.gr/RelatedDocuments/



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης