Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Το τέταρτο newsletter της έδρας Jean Monnet (Ιουλ.-Σεπτ. 2019)Περιεχόμενα

I. Πρόλογος της κατόχου της έδρας κας Κατερίνας Σαββαΐδου

II. Εξελίξεις στον τομέα της φορολογίας στην EE (ανά θεσμικό όργανο)
Α. Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Α.1. Προτάσεις Οδηγιών και άλλες ενέργειες
Α.2. Διαδικασίες παραβάσεων και παραπομπές στο ΔΕΕ
Α.3. Εκθέσεις
Β. Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή
Γ. Γενικό Δικαστήριο της EE και Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Γ. 1. Στον τομέα του ΦΠΑ
Γ.2. Στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων
Δ. Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

III. Δράσεις του ΟΟΣΑ

IV. Άλλα ενδιαφέροντα φορολογικά ζητήματα

V. Ελληνική νομοθεσία
Α. Αποφάσεις της ΑΑΔΕ

VI. Δράσεις της έδρας Jean Monnet
Α. Ομιλίες της κατόχου της έδρας Κατερίνας Σαββαΐδου σε επιμορφωτικά συνέδρια και ημερίδες
Β. Δημοσίευση φορολογικών νέων (tax flash)
Γ. Δημοσίευση άρθρων
Δ. Διοργάνωση συνεδρίων
Ε. Συμμετοχή της έδρας στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

VII. Αρθρογραφία
Α. Μελέτες, άρθρα και σχόλια αποφάσεων
Α.1. Παραγραφή επί εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης, Παρατηρήσεις στην απόφαση ΣτΕ 732/2019, αναδημοσίευση του σχολίου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΘΠΔΔ, τ. 5/2019, σελ.476, του Πέτρου Πανταζόπουλου, Δικηγόρου, ΔΝ, Μεταδιδακτορικού Ερευνητή Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Β. Η στήλη των νέων επιστημόνων του φορολογικού δικαίου
Β.1. Το Έλλειμμα ΦΠΑ, άρθρο της κας Δήμητρας Κούνη, Δικηγόρου, MSc Business Law, ΜΔΕ Δημόσιο Δίκαιο, Diploma in Tax, Υπ.ΔΝ

VIII. Επισκόπηση αρθρογραφίας σε επιστημονικά περιοδικά
Α. Ελληνική αρθρογραφία
Β. Ξενόγλωσση αρθρογραφία

Πρόλογος της κατόχου της έδρας κα Κατερίνας Σαββαΐδου

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Πιστοί στο ραντεβού μας κάθε τρίμηνο, σας αποστέλλουμε το νέο newletter που αφορά στην περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2019. Μολονότι λόγω καλοκαιρινής περιόδου, θα φανταζόμασταν ότι δεν υπάρχουν πολλές εξελίξεις, ωστόσο παρατηρούμε ότι αυτό δεν ισχύει και η περίοδος αυτή ήταν επίσης πλούσια από δραστηριότητα τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Δικαστηρίου. Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η τοποθέτηση των Ευρωπαίων Επιτρόπων, αλλά και ο διορισμός της κυρίας Κέβεσι (Kovesi) ως της πρώτης Ευρωπαίας γενικής εισαγγελέως στην νέα υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Περαιτέρω, όπως σε κάθε τεύχος, στο παρόν περιλαμβάνεται επισκόπηση της ελληνικής και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας, ενώ παρουσιάζονται και οι δράσεις της έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική και Διοίκηση κατά το επίμαχο τρίμηνο. Στο πλαίσιο αυτό ήταν ιδιαίτερα τιμητική για την έδρα η επιλογή της από το ΑΠΘ, προκειμένου να παρουσιασθεί στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα στις παράλληλες εκδηλώσεις, το νέο μάθημα «Φορολογικής Συνείδησης και Συμμόρφωσης» που για πρώτη φορά εισάγεται ως ελεύθερο μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και το οποίο συνδιοργανώνεται με το Εργαστήριο Μελέτης για τη Διαφάνεια, τη Διαφθορά και το Οικονομικό Έγκλημα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ.).
 
Καλή ανάγνωση Κατερίνα Σαββαΐδου

Δείτε το 4ο Newsletter από εδώ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο