Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αλλαγές σε τέσσερις βασικούς όρους έγκρισης του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ

Ξεκινάει η δεύτερη φάση του Προγράμματος Εγγύησης Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων με αλλαγές σε τέσσερις βασικούς όρους έγκρισης του προγράμματος μεταξύ των οποίων η κατάργηση του όρου για την επιδότηση επιτοκίου.

Ξεκινάει η δεύτερη φάση του Προγράμματος Εγγύησης Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων με αλλαγές σε τέσσερις βασικούς όρους έγκρισης του προγράμματος μεταξύ των οποίων η κατάργηση του όρου για την επιδότηση επιτοκίου.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης οι όροι του προγράμματος μεταβάλλονται στα ακόλουθα σημεία:

    - Επιλέξιμες εταιρείες είναι πλέον όλες εκείνες που ο μέσος όρος των 3 τελευταίων χρήσεών τους (2005, 2006 και 2007) είναι θετικός

    - Το πρόγραμμα δίνει εγγύηση δανείων - όπως ακριβώς στην Α φάση αλλά δεν επιδοτείται πλέον το επιτόκιο. Το επιτόκιο υπολογίζεται όπως και στην Α' φάση (euribor+2.1)

    - Μέγιστο ύψος δανείου ανά επιχείρηση είναι τα 125.000 ευρώ με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των δανείων της Α' φάσης (119.000 ευρώ)

    - Μειώνεται η εφάπαξ προμήθεια υπέρ του ΤΕΜΠΜΕ από το 1% στο 0,25%.

    Όπως σημείωσε ο υφυπουργός κ. Ι. Μπούγας τα μέτρα αυτά έχουν την έγκριση και των επιμελητηρίων, ενώ ο υπουργός σημείωσε ότι κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξουν αλλαγές στους όρους τόσο για να αποτραπούν φαινόμενα επανακατάθεσης των κεφαλαίων στις τράπεζες, ενώ επιπλέον, το ότι σταματάει η επιδότηση του επιτοκίου είναι επιλογή της κυβέρνησης και για να μην χρειαστεί να περικοπούν κονδύλια από άλλες δράσεις του ΕΣΠΑ.

    Το κεφάλαιο του ΤΕΜΠΜΕ αυξάνεται κατά 1,5 δισ ευρώ μέσω ομολόγων μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας, το πακέτο δεν περιλαμβάνεται στο πακέτων των 28 δισ των τραπεζών εκτιμάται ότι θα αποδώσει μέσα στους επόμενους 6 με 9 μήνες και στη Β φάση του προγράμματος αναμένεται να συμμετάσχουν 50.000 επιχειρήσεις (στην Α φάση δανειοδοτήθηκαν 27.338) το συνολικό ύψος των δανείων θα ανέλθει σε 6,3 δισ (στην Α φάση ήταν 3,2 δισ ευρώ), το συνολικό ύψος των εγγυήσεων θα φτάσει σε αυτή τη φάση τα 5 δισ ευρώ (στην Α φάση ήταν 2,5 δισ ευρώ). Το μέγιστο ύψος της δανειοδότησης φτάνει τα 125 .000 ευρώ με βάση τον υπολογισμό του μέσου όρου ύψους δανείου ανά επιχείρηση που ήταν 119.000 ευρώ.

    Όπως ξεκαθαρίστηκε οι εταιρείες που η αίτησή τους είναι σε διαδικασία έγκρισης από το ΤΕΜΠΜΕ έως τις 8 Απριλίου 2009 και αυτές αξιολογούνται με βάση τους όρους της Α' Φάσης ενώ οι εταιρείες που έχουν ήδη κάνει αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα αλλά δεν έχει παραλειφθεί ακόμα η αίτηση από το ΤΕΜΠΜΕ μπορούν με μια απλή δήλωση στην τράπεζα να υπαχθούν στη Β' Φάση.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι η Β φάση του προγράμματος θα λήξει μόλις καλυφθεί το ποσό των 5 δισ. ευρώ, ενώ ανέφερε ότι μέχρι χθες είχαν κατατεθεί στις τράπεζες 45.000 αιτήσεις εκ των οποίων είχαν εγκριθεί 27.332 και υπολείπονται 18.000. Τέλος ο υπουργός σημείωσε ότι η εξέλιξη του προγράμματος διέψευσε τις ''Κασσάνδρες'' που στην έναρξη του μιλούσαν για αποτυχία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο