Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων: Διαμαρτυρία για παράλειψη διατηρητέων μνημείων από τη μείωση ΕΝΦΙΑ ν. 4621/2019
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
Σωματείο – Μέλος της ΠΟΜΙΔΑ - 1984
Σοφοκλέους 15, Αθήνα 10559, Τηλ. 210 3213211
E-mail: [email protected]

Αθήνα, 17η Οκτωβρίου 2019,
Αριθ. Πρωτ. Α-4

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
Ενταύθα

ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρία για παράλειψη διατηρητέων μνημείων από τη μείωση ΕΝΦΙΑ ν. 4621/2019. Αίτημα συνάντησης με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ για τα προβλήματα των ιδιοκτητών διατηρητέων.

Αξιότιμοι κύριοι

Ο ν.4223/2013, με τον οποίο θεσπίστηκε ο ΕΝΦΙΑ, προβλέπει ότι τα εκτός σχεδίου ή οικισμού κτήματα καθώς και τα μνημεία (δηλαδή κτήρια που είναι προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα Μνημεία ή ως έργα τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού) απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ.

Με τον ν. 4621/2019, που ψηφίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, θεσπίστηκε μείωση 10 – 30 % στο άθροισμα κύριου και συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ. Όμως για τον υπολογισμό της μείωσης που θεσπίστηκε με το νόμο αυτό αφαιρείται από τη συνολική αξία της περιουσίας μόνο η αξία των εκτός σχεδίου κτημάτων, ενώ συνυπολογίζεται η αξία των Μνημείων! Πρόκειται συνεπώς για στοχευμένη εξαίρεση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ!

Επειδή ως δικαιολογία μπορεί να προβληθεί ότι η εξαίρεση και των Μνημείων θα μπορούσε να διαταράξει τα δημοσιονομικά έσοδα του Κράτους, παρατηρούμε ότι τα 20.000 περίπου διατηρητέα κτήρια και Μνημεία που ανήκουν σε ιδιώτες αντιπροσωπεύουν μόλις το 8‰ (οκτώ τις χιλίοις) του συνολικού φορολογούμενου δομημένου περιβάλλοντος της χώρας και προφανώς τα Μνημεία από μόνα τους πολύ λιγότερο. Επομένως το ότι στην παραπάνω μείωση του ΕΝΦΙΑ 2019 έχουν αγνοηθεί τα Μνημεία με ελάχιστο φορολογικό κόστος για το κράτος, και ελαφρύνονται φορολογικά τα «χρυσά» εκτός σχεδίου κτήματα ορισμένων νησιών μας, δείχνει το μέγεθος της αδικίας σε βάρος των ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων και Μνημείων, οι οποίοι καλούνται μόνοι και αβοήθητοι να αντιμετωπίσουν το αβάστακτο κόστος της διατήρησης των κτηρίων αυτών, ιδίως μάλιστα στις περιπτώσεις που δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα.

Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την αντισυνταγματική, στην ουσία, παράλειψη αυτή, ζητούμε την πλήρη απαλλαγή των κτηρίων και μνημείων αυτών από τον ετήσιο φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ), και παρακαλούμε για τον καθορισμό άμεσης συνάντησης μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα των μελών μας ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων και μνημείων όλης της χώρας.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Καθηγητής ΕΜΠ Ε.τ.
Πλούταρχος Γιαννόπουλος

Η Γεν. ΓραμματεύςΜαργαρίτα Θωμάκου
Νομικός
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο