Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΒΕΑ: Κίνδυνος λουκέτου για 38.110 επιχειρήσεις

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, οι 60.000 από αυτές θεωρείται κάτι παραπάνω βέβαιο ότι θα χαθούν τους αμέσως επόμενους μήνες. Τα στοιχεία αυτά, που προκαλούν σοκ στην αγορά, προκύπτουν από έρευνα του ΕΒΕΑ για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

ΕΒΕΑ: Κίνδυνος λουκέτου για 38.110 επιχειρήσεις

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, οι 60.000 από αυτές θεωρείται κάτι παραπάνω βέβαιο ότι θα χαθούν τους αμέσως επόμενους μήνες. Τα στοιχεία αυτά, που προκαλούν σοκ στην αγορά, προκύπτουν από έρευνα του ΕΒΕΑ για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΒΕΑ, που ήταν πανελλαδικής εμβέλειας και πραγματοποιήθηκε από την ΚΑΠΑ Research το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου, κυριολεκτικά ένα βήμα πριν το κλείσιμο βρίσκονται 38.110 επιχειρήσεις.

Το «λουκέτο» σε αυτές τις επιχειρήσεις, που θεωρείται μάλλον αναπόφευκτο (είναι θέμα ημερών), θα σημάνει την απώλεια 60.000 θέσεων εργασίας τους αμέσως επόμενους μήνες, με ορίζοντα μέχρι το φθινόπωρο. Όμως, τα κακά μαντάτα δεν σταματούν εδώ:

Στο «κόκκινο», δηλαδή παρουσιάζουν ζημιές, βρίσκονται 134.662 επιχειρήσεις.

Στα πρόθυρα απολύσεων προσωπικού βρίσκονται 192.708 επιχειρήσεις, που απασχολούν περίπου 400.000 εργαζόμενους. Από ένα άτομο να απολύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, θα προστεθούν τουλάχιστον 200.000 άτομα στις λίστες της ανεργίας.

Αδυνατούν ή δυσκολεύονται να καλύψουν τις ταμειακές τους ανάγκες 250.871 επιχειρήσεις, δηλαδή πάνω από το 30% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων.

Παρουσιάζοντας την έρευνα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, τόνισε ότι οι επιχειρηματίες ζητούν από την κυβέρνηση περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ η πλειοψηφία τους τάσσεται υπέρ της διόρθωσης των στρεβλώσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι Ελληνες επιχειρηματίες εμφανίζονται εξαιρετικά απαισιόδοξοι για τη διάρκεια της κρίσης. Πάνω από το 60% πιστεύει ότι θα διαρκέσει 2-3 χρόνια, ενώ το 12% εκτιμά ότι μπορεί να διαρκέσει ακόμη και πάνω από 4 χρόνια και μόνο ένας στους τέσσερις αισιοδοξεί ότι η «μπόρα» θα περάσει μέσα σε ένα χρόνο.

Μόλις τέσσερις στους 10 επιχειρηματίες κρίνουν θετικά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ενώ το 50% τα θεωρεί αρνητικά.

Ο κλάδος που πλήττεται περισσότερο από την κρίση είναι οι κατασκευές και πολύ κοντά ακολουθούν το εμπόριο και ο τουρισμός. Πιο συγκεκριμένα:

Το 67,8% εκτιμά ότι η κρίση θα επηρεάσει πολύ τις κατασκευές, ενώ στο λιανικό εμπόριο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 54,4% και στον τουρισμό 47,1%.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι υπηρεσίες, με ποσοστό 24,3%, και ακολουθούν οι τράπεζες με 26,3% και η ναυτιλία με 31,7%.

Η βιομηχανία τοποθετείται κάπου στο μέσον, καθώς το ποσοστό που θεωρεί ότι θα πληγεί από την κρίση ανέρχεται στο 41%.

Το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων επιχειρηματιών πιστεύει ότι η κρίση θα πλήξει σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό τις κατασκευές (97,9%), ξεπερνούν το 90% τα αντίστοιχα ποσοστά για τη βιομηχανία και το εμπόριο, ενώ στην τελευταία θέση με 58,9% βρίσκονται οι τράπεζες.

Ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και οι τράπεζες είναι οι τρεις κλάδοι που συγκεντρώνουν τις υψηλότερες προσδοκίες ανάκαμψης. Το 40,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο κλάδος με τις σημαντικότερες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι ο τουρισμός, το 23,9% οι υπηρεσίες και το 20,2% οι τράπεζες. Στη βιομηχανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1,6% και στο λιανικό εμπόριο 1%.

Η πλειονότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών θα επένδυε μακροπρόθεσμα στους τρεις προαναφερθέντες κλάδους: το 23,5% στον τουρισμό, το 23,2% στις υπηρεσίες και το 22% στις τράπεζες. Μόνο το 5,6% θα ‘τολμούσε’ να επενδύσει στις κατασκευές, το 4% στη βιομηχανία και το 3,2% στο λιανικό εμπόριο.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο