Το σχόλιο της Δευτέρας - «Τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν είναι ΜΥΦ»

Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

14 Οκτώβριος 2019
Taxheaven.gr

Επιμέλεια:

Καρποδίνης Μ. Δημήτριος

Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

 


Καλημέρα καλή εβδομάδα. 

myDATA, είναι το όνομα της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την οποία η ΑΑΔΕ εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Την προηγούμενη Δευτέρα 07/10 ολοκληρώθηκε η ολομέλεια προέδρων των ενώσεων της ΠΟΦΕΕ με κυρίαρχο θέμα την ανάδειξη προβληματισμών και επιφυλάξεων σχετικά με τα Ηλεκτρονικά Βιβλία.

Το mydata είναι μία πλατφόρμα που θα δέχεται πληροφορίες με σκοπό να δημιουργούνται τα ηλεκτρονικά βιβλία. Προσοχή, τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν είναι λογιστικά βιβλία και σε καμία περίπτωση δεν είναι ΜΥΦ. Σκοπός είναι να παρακολουθούνται τα παραστατικά που διαχειρίζεται μία οντότητα και θα απεικονίζεται το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα. Καταγράφεται η σύνοψη δηλαδή των παραστατικών ώστε να μαζεύει η ΑΑΔΕ οικονομικά δεδομένα σε ακαθάριστα αποτελέσματα, ακαθάριστα έσοδα και φόροι. Υπάρχει χαρακτηρισμός των συναλλαγών όπου πρέπει να αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ και σε καμία περίπτωση δεν είναι χρέωση-πίστωση αλλά αποτέλεσμα σωρευτικά ( όχι αναλυτικά ) των κινήσεων σε εγγραφές τακτοποίησης εσόδων εξόδων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στέλνονται π.χ. από τις λογιστικές εγγραφές οντότητας όλες οι εγγραφές. Στέλνουμε σωρευτικά το αποτέλεσμα αυτών των εγγραφών πριν την υποβολή π.χ. της δήλωσης. Στόχος είναι η διαβίβαση του παραστατικού να πάει χρονικά κοντά στην έκδοση ενός παραστατικού διότι όταν ο εκδότης στέλνει πρέπει αυτόματα να υπάρχει διαθέσιμη η πληροφορία για τον λήπτη και ο λογιστής στη συνέχεια πρέπει να το λογιστικοποιήσει χαρακτηρίζοντας το προς την πλατφόρμα mydata σε τι κωδικό εσόδου ή εξόδου αφορά. Το έσοδο κάποιου εκδότη είναι έξοδο κάποιου άλλου λήπτη διαφορετικά θα υπάρχει θέμα ελέγχου.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία αφορούν δύο και αυτόν που εκδίδει και αυτόν που λαμβάνει. Για να αποφύγουμε τυχόν ηλεκτρονική γραφειοκρατία πρέπει το λογισμικό να παρέχει αυτοματοποιήσεις ώστε να μπορούν να γίνουν αποστολές λήψεις αλλά και εντοπίσεις ασυμφωνιών μεταξύ των αντισυμβαλλομένων πριν την υποβολή των δηλώσεων.

Για το 2020 [κατά τον κο Πιτσιλή, θα είναι μεν πιλοτικά υποχρεωτική, αλλά θα υπάρξει μέριμνα για το θέμα των προστίμων που θα αφορούν τις δηλωτικές υποχρεώσεις κατά την υλοποίηση της (πιλοτικής) εφαρμογής], αλλά στόχος είναι όλοι μαζί να συνεργαστούν και να δουλέψουν ώστε να πετύχει σωστά η εφαρμογή του μέτρου. Δηλαδή εταιρείες λογισμικού που πρέπει να εφαρμόσουν το api ώστε να είναι έτοιμες και λογιστές που πρέπει να εφαρμόσουν αποστέλλοντας στοιχεία και να προτείνουν περιπτώσεις συναλλαγών που ίσως δεν είχαν προβλεφτεί. Θα ανακοινωθεί η έναρξη του μέτρου πάντα σε σχέση με την πορεία της υλοποίησης. 

Μετά τη διαβούλευση θα αναρτηθούν από την ΑΑΔΕ ενημερωτικά συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ηλεκτρονικά βιβλία. Θα προχωρήσω σε κάποιες διευκρινήσεις από την ενασχόληση μου (λόγω του cloud crm ) σε όλο αυτό το εγχείρημα με μορφή ερώτησης - απάντησης παρατηρώντας τα στοιχεία από τα αρχεία αποστολής και τονίζοντας αυτά που πιστεύω να ενδιαφέρουν τους συναδέλφους από την Λογιστική πλευρά.

 

ü Πως θα διαχειριστούμε περιπτώσεις διόρθωσης των παραστατικών ενώ αυτά έχουν ήδη χαρακτηριστεί και αποσταλεί πριν από πολλούς μήνες π.χ. ως λήπτες στο mydata ενώ το είχα λάθος χαρακτηρίσει αγορά παγίου τελικά ήταν άλλη κατηγορία χαρακτηρισμού π.χ. εμπορεύματα ;  Θα μπορούμε εντός της χρήσης να προβούμε σε εγγραφές τακτοποίησης εσόδων ή εξόδων συγκεντρωτικά που θα διορθώνει την πληροφορία.

ü Θα υπάρχουν κάποιες οντότητες που θα εξαιρούνται από την ηλεκτρονική διαβίβαση; Ναι π.χ. ο ΕΦΚΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ. Θα υπάρξει λίστα των οντοτήτων για το ποιοι εξαιρούνται. Όμως ο λήπτης του εξόδου μπορεί αυτήν την πληροφορία να την διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ ως αντικριζόμενο σε συγκεκριμένο αφμ από πλευράς διαβίβασης του λήπτη παραστατικό.

ü Τα Νοσοκομεία θα διαβιβάζουν συναλλαγές ; Στην αρχή δεν θα διαβιβάζουν παραστατικά, αλλά ο λήπτης θα διαβιβάζει παραστατικό αντί του εκδότη ( ε Β2 Παραστατικά για όσους έχουν διαβάσει τις οδηγίες ΑΑΔΕ για τα παραστατικά)

ü Οι απαλλασσόμενοι φπα πότε διαβιβάζουν στοιχεία ; στο τρίμηνο.

ü Τι είναι ο πάροχος ; Είναι αυτός που εκδίδει για λογαριασμό τρίτου ( όχι για τον εαυτό του ) και αναλαμβάνει την ευθύνη της έκδοσης και διαβίβασης, αρχειοθέτησης των παραστατικών για αυτό πρέπει να είναι και διαπιστευμένος από την ΑΑΔΕ. Σε αντίθεση με τις εταιρείες λογισμικού που δεν χρειάζεται να είναι διαπιστευμένοι.

ü Ποιος θα είναι ο χρόνος που πρέπει το λογισμικό να ανεβάζει τα παραστατικά στην ΑΑΔΕ ; Ακόμα δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο καθώς δεν γνωρίζω εάν θα μπορεί να αντέξει η πλατφόρμα όλες αυτές τις κλήσεις. Η διαβίβαση θα είναι από online κατά την έκδοση μέχρι την ημερομηνία πριν υποβληθούν οι δηλώσεις. Καλό είναι να ανεβαίνουν το συντομότερο δυνατό ώστε και ο λήπτης να προχωρεί στους απαιτούμενους χαρακτηρισμούς. Σε κάθε περίπτωση η πιλοτική εφαρμογή ( 2020 ) θα δείξει προβλήματα  και τεχνικές αδυναμίες από πλευράς των εταιρειών λογισμικού και από πλευράς των server της AAΔΕ ( Microsoft Azure ) που θα δοκιμαστούν εάν αντέχουν τον όγκο των στοιχείων.

ü Πως καταχωρούμε ένα παραστατικό σε σχέση με την ημερομηνία έκδοσης που αναγράφει η την ημερομηνία παραλαβής του ; Σημαντικό και πραγματικό το πρόβλημα και ιδιαίτερα όταν το παραστατικό αυτό έχει και παρακράτηση.  Θα υπάρξει διευκρίνηση η για το πώς θα το καταχωρούμε μάλλον πρέπει να το καταχωρούμε με την ημερομηνία παραλαβής.

ü Στην στήλη Κρατήσεις των συνοπτικών βιβλίων τι περιέχεται ; Παρακολουθούμε τις υποχρεώσεις με τους λοιπούς φορείς του δημοσίου. Π.χ. δημοτικός φόρος από παραστατικό.

ü Τις προβλέψεις που καταχωρούμε στην λογιστική κάθε μήνα μας πως τις καταχωρούμε στην ΑΑΔΕ ; Στο τέλος του χρόνου με εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και εξόδων πρέπει σωρευτικά να τα καταχωρούμε πριν την υποβολή της δήλωσης ώστε να έχει φτιαχτεί η λογιστική και φορολογική βάση που πρέπει να συμφωνεί με την δήλωση.

ü Οι λιανικές πως θα καταχωρούνται μία μία ή σωρευτικά τον μήνα ; Τεχνικά μπορείς να καταχωρούνται είτε μία μία ή σωρευτικά μηνιαία. Λογιστικά ό,τι είναι επιτρεπτό κατά ΕΛΠ.

ü Υπάρχει συμφωνία μεταξύ των αντισυμβαλλομένων  όπως την ΜΥΦ. ; Όχι η συμφωνία αφορά του εκδότη με το mydata και του λήπτη με το mydata όχι μεταξύ τους.

ü Τελικά η δουλειά για τον λογιστή είναι λιγότερη ή ίδια ή περισσότερη ; Περισσότερη καθώς θα πρέπει να προβείς στις καταχωρήσεις όπως και παλιά πλέον των ελέγχων που πρέπει να γίνονται για την συμφωνία του mydata με τα οικονομικά στοιχεία των λογιστικών μας βιβλίων. 

 

●●●


Επισημάνσεις 

Διαβάστε τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με τα Ηλεκτρονικά Βιβλία από τον Γιώργο Παπαδημητρίου.


08-10-2019 Νομικά πρόσωπα με έσοδα από μισθώσεις τύπου AIRBNB (Χωρίς παροχή υπηρεσιών)


 ●●●

 

Eνδιαφέρουσες αποφάσεις της Δ.Ε.Δ.

ΔΕΔ 2447/2019 Είσπραξη προκαταβολής για πώληση ακινήτου - Ματαίωση συναλλαγής - Μη έκδοση στοιχείου

Περίληψη Απόρριψη της προσφυγής καθώς η προσφεύγουσα δεν προσκόμισε τα βιβλία και στοιχεία της παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις της φορολογικής αρχής και μέχρι και το πέρας του ελέγχου αλλά και την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας δεν προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία περί επιστροφής της προκαταβολής όπως ισχυρίζεται.

ΔΕΔ 2493/2019 Χρόνος έκδοσης ειδικού στοιχείου αυτοπαράδοσης

Περίληψη Απόρριψη της προσφυγής καθώς δεν εξέδωσε απόδειξη λιανικής πώλησης για το λόγο ότι τα σερβιρισμένα είδη ήταν κερασμένα από την εταιρεία προς τους συγκεκριμένους πελάτες, οι οποίοι ήταν όλοι συγγενείς της

ΔΕΔ 2540/2019 Μη επιβολή προστίμου για εκπρόθεσμη τροποποιητική στην οποία συμπληρώθηκε εισόδημα που δεν φορολογείται

Περίληψη Αποδοχή της προσφυγής καθώς αφορούσε εισόδημα το οποίο εξαιρείται από φόρο και εισφορά στην Ελλάδα, καταχωρήθηκε σε κωδικό πληροφοριακού περιεχομένου και η καταχώρηση του δεν μετέβαλε τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης της προσφεύγουσας για το συγκεκριμένο φορολογικό έτος καθόσον το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης παρέμεινε ανεπηρέαστο 

ΔΕΔ 2630/2019 Τα μέλη πληρώματος ιδιωτικών σκαφών αναψυχής φορολογούνται με το άρθρο 15 του ΚΦΕ και όχι με τους ειδικούς συντελεστές

Περίληψη Απόρριψη προσφυγής καθώς το σκάφος στο οποίο υπηρετεί ο προσφεύγων είναι σκάφος ιδιωτικής χρήσης αναψυχής
Ε.2059/2019 Αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία - Παροχή οδηγιών επί των Ειδικών Καθεστώτων εκτός της Διαμετακόμισης
Ε.2057/2019 Οδηγίες σχετικά με την εισαγωγή εμπορευμάτων σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία - Κοινό Δασμολόγιο και Δασμολογητέα Αξία εμπορευμάτων
Ε.2058/2019 Αποστολή οδηγιών για την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία και μεταβατική περίοδο σε σχέση με τις δασμολογικές και φορολογικές απαλλαγές: Επανεισαγόμενα Εμπορεύματα - Ατέλειες - Μεταφορά συνήθους κατοικίας - Ταξιδιώτες τρίτων χωρών
Ε.2054/2019 Παρέχονται οδηγίες για τη φορολογική μεταχείριση από πλευράς Φ.Π.Α. των συναλλαγών με το Η.Β. σε περίπτωση αποχώρησης από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία
Ε.2054/2019 Παρέχονται οδηγίες για τη φορολογική μεταχείριση από πλευράς Φ.Π.Α. των συναλλαγών με το Η.Β. σε περίπτωση αποχώρησης από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία
1048742 ΕΞ 2019 Παροχή οδηγιών αναφορικά με τη νομοθεσία περί Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και τη Διοικητική Συνεργασία ενόψει ενδεχόμενης άτακτης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (no-deal BREXIT)
1045150 ΕΞ 2019 Αποστολή οδηγιών για την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία και μεταβατική περίοδο, σε σχέση με τα Προτιμησιακά Καθεστώτα

 

 Είπαν: Όσο πιο πολλά έχεις, τόσο περισσότερο ξέρεις, ότι δεν έχεις

●●●

 

Εργατικά - Ασφαλιστικά - ΕΦΚΑ

Με τη απόφαση 44568/Δ1.14795/2019 υπεγράφη η απόφαση αναστολής της υποβολής του εντύπου Ε12 μέχρι 30.11.2019. Μετά από εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2018 περίπου 100 εκατομμύρια πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων εφόσον είχαν καταχωρήσει το iban τους.  

Δείτε τα αναλυτικά βήματα για την εκτύπωση των μηνιαίων σημειωμάτων συντάξεων στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ. Επίσης σε συνέντευξη του ο. κ. Μηταράκης τόνισε πως τα αναδρομικά θα καταβληθούν με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομική αστάθεια και δεν θα θέσει σε κίνδυνο το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα.   

(Upd) Οι σημαντικότερες εργασιακές διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου

Περίληψη

Ρυθμίζονται διάφορα εργασιακά θέματα όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις, το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών, η καθυστέρηση δεδουλευμένων αποδοχών, η μερική απασχόληση, η καταγραφή της εργασίας και της απασχόλησης και μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

44568/Δ1.14795/2019 Τροποποίηση της αριθμ. 40331/Δ1.13521/ 13-9-2019 (3520/Β΄/19-9-2019) «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

2/64134/0026/2019 Παρέχονται οδηγίες για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣΔΠ)

Περίληψη

Αφορά οδηγίες για τα χρηματικά εντάλματα που εκδίδονται μέσω ΟΠΣΔΠ  

 

●●●

  Είπαν : Μετά από ένα συγκεκριμένο σημείο, τα λεφτά δεν έχουν σημασία. Παύει να είναι ο στόχος. Το παιχνίδι είναι που έχει σημασία

ΓΕΜΗ

Αιτιολογική έκθεση - Σχέδιο νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»

Περίληψη

Η Ελλάδα έχει αδύναμες οικονομικές επιδόσεις χωρίς να προσφέρει ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον. Αποτελεί πλέον το φτωχότερο κράτος μέλος από τις δυτικές δημοκρατίες. Σκοπός είναι να θεσπιστούν ρυθμίσεις οι οποίες απλουστεύουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.  

 ●●●

 Είπαν : Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται έχει χάσει ήδη.

ΣΛΟΤ

ΣΛΟΤ 1777/2019 Διόρθωση λάθους προηγούμενης περιόδου

Περίληψη Τα λάθη που αφορούν προηγούμενες περιόδους, αλλά εντοπίστηκαν στην παρούσα περίοδο θα διορθώνονται με αναδρομική επαναδιατύπωση εκτός αν δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν. Εφόσον το λάθος κριθεί ότι είναι σημαντικό, απαιτεί την αναδρομική επαναδιατύπωση.

ΣΛΟΤ 1875/2019 Διακίνηση, παρακολούθηση και πώληση άχρηστων αποθεμάτων (ειδών συσκευασίας, άνευ αξίας)

.Περίληψη Οι παλέτες συσκευασίας των ζωοτροφών έχουν μηδενική ή ασήμαντη αξία, χαρακτηρίζονται ως άχρηστο υλικό και, κατά συνέπεια, δεν συγκεντρώνουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά των αποθεμάτων, οπότε δεν απαιτείται ιδιαίτερος χειρισμός

ΣΛΟΤ 1778/2019 Προκαταβολή για αγορά μισθωμένου οικοπέδου και απαιτούμενες προσαρμογές για την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 16 στην σύμβαση μίσθωσης του οικοπέδου στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις

Περίληψη

 

H δοθείσα προκαταβολή για αγορά παγίου στοιχείου θα πρέπει να παρουσιαστεί ως μη χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, είτε σε διακριτό λογαριασμό στην κατάσταση οικονομικής θέσης (π.χ. Προκαταβολές για αγορά πάγιων περιουσιακών στοιχείων), είτε να καταταχθεί σε κονδύλι λοιπών απαιτήσεων.

ΣΛΟΤ 1778/2019 Προκαταβολή για αγορά μισθωμένου οικοπέδου και απαιτούμενες προσαρμογές για την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 16 στην σύμβαση μίσθωσης του οικοπέδου στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις

Περίληψη

 

δοθείσα προκαταβολή για αγορά παγίου στοιχείου θα πρέπει να παρουσιαστεί ως μη χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, είτε σε διακριτό λογαριασμό στην κατάσταση οικονομικής θέσης (π.χ. Προκαταβολές για αγορά πάγιων περιουσιακών στοιχείων), είτε να καταταχθεί σε κονδύλι λοιπών απαιτήσεων. Η πρόθεση της διοίκησης να αγοράσει το οικόπεδο εντός της χρήσης 2019 σε συνδυασμό με την κατάθεση προκαταβολής αποδεικνύει ότι η μίσθωση του οικοπέδου θα λήξει εντός των επόμενων δώδεκα(12) μηνών και ως εκ τούτου δύναται να μην γίνει καμία εγγραφή σχετικά με τη λογιστική απεικόνιση της μίσθωσης λόγω της μετάβασης στο ΔΠΧΑ 16. Στην περίπτωση που η Διοίκηση δεν επιθυμεί να κάνει χρήση της εξαίρεσης θα καταχωρίσει περιουσιακό στοιχείο και υποχρέωση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Παράρτημα Γ του ΔΠΧΑ 16 είτε επιλέξει την πλήρη είτε την προσαρμοσμένη αναδρομική εφαρμογή του προτύπου.

ΣΛΟΤ 1846/2019 Λογιστική αντιμετώπιση της «μετατροπής» ατομικής επιχείρησης σε ΙΚΕ, βάσει των διατάξεων του ν.δ. 1297/1972

Περίληψη

 

Το αποτέλεσμα της μεταβατικής περιόδου (μεταξύ ισολογισμού 31/12/2018 και ισολογισμού ολοκλήρωσης της μετατροπής), ανεξαρτήτως αν προκύπτει με λογιστικό τρόπο (διπλογραφικά βιβλία) ή εξωλογιστικά (απλογραφικά βιβλία), εάν μεν είναι κέρδος το δικαιούται ο επιχειρηματίας (φυσικό πρόσωπο), ενώ εάν είναι ζημία, πρέπει να το καταβάλει ο ίδιος, ώστε να μην μειωθεί το αρχικό εταιρικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας, όπως αυτό προέκυψε από την αποτίμηση της καθαρής θέσης της ατομικής επιχείρησης από τους ορκωτούς λογιστές.

 

●●● 

 

Λοιπές ειδήσεις

Κατατέθηκε το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο στη Βουλή με τις διατάξεις του ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων καθώς και τον έλεγχο επενδυτικών σχεδίων. Στο 6ο φορολογικό συνέδριο ο κ. Βεσυρόπουλος στον χαιρετισμό του τόνισε πως η φορολογική πολιτική πρέπει να αποκτήσει αναπτυξιακό χαρακτήρα σημειώνοντας για έκπτωση 40% της δαπάνης για την αναβάθμιση των κτιρίων.

Σύμφωνα με την Ε.2179/2019 της ΑΑΔΕ υπάρχει απαλλαγή του φόρου διαμονής όταν οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι συμβεβλημένες με την Thomas Cook Group PLC.

Στις 10 Οκτωβρίου 2019, το Συμβούλιο συμφώνησε να αφαιρέσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τις Νήσους Μάρσαλ από τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.

Αλλαγές και μείωση των ηλεκτρονικών παραβόλων σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης πόθεν έσχες από τους υπόχρεους. 

Μην ξεχνάμε πως σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές όπως και του φόρου υπεραξίας για 3 έτη και επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020. Μετά από πολλά δημοσιεύματα για περαίωση χρήσεων οι συγγραφέας και φοροτεχνικός κ. Μελάς τόνισε πως το υπουργείο πρέπει να πάρει θέση.

ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για το Tax Administration Monitor Aυγούστου 2019

Από 9 Οκτωβρίου και πάλι οι υπηρεσίες ΑΜΚΑ από τα ΚΕΠ

Παράταση υποβολής αιτήσεων για το καθεστώς της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων

Κόκκινα δάνεια: Εγκρίθηκε το «Σχέδιο Ηρακλής» από την ΕΕ για τη μείωσή τους

Πετρέλαιο θέρμανσης: Μεγαλύτερο κονδύλι και προκαταβολή στο σχεδιασμό της κυβέρνησης ανέφερε ο Σ. Πέτσας

GDPR και τηλεφωνία: Νέο διπλό πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 400.000 ευρώ

Το ΣτΕ ακυρώνει την ΠΟΛ 1113/2018 για τις τιμές εκκίνησης του προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Παράταση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρήσεων της 2ης φάσης 2019

 

●●●

  Είπαν : Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του

Αρθρογραφία - Απόψεις

Ενδιαφέρουσα ήταν την εβδομάδα που μας πέρασε η αρθρογραφία του κόμβου. Διαβάστε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας δημιουργώντας θεματικές κατηγορίες ώστε να τα διαβάσετε σε δεύτερο χρόνο.

●●●

 

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - Παρατάσεις

Μην ξεχάσετε σήμερα 14/10 την καταχώρηση στο κεντρικό μητρώο πραγματικών δικαιούχων για τους υπόχρεους της ομάδας Α' (Υ.Α. 67343 Φ.Ε.Κ Β' 2443/20-06-2019). Δείτε από εδώ τις λοιπές υποχρεώσεις από το φορολογικό ημερολόγιο του κόμβου.

 

Καλή συνέχεια....