Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Επαγγελματική ισοδυναμία πτυχίων Κολλεγίων και Ελληνικών Πανεπιστημίων - ΠΟΕ: «Αποδοκιμάζουμε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»11/10/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διάταξη που επιχειρείται να μπει προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα και που αφορά την επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων εξισώνει ακαδημαϊκά τους αποφοίτους των Κολεγίων με τους πτυχιούχους των Πανεπιστημίων, ενώ ενισχύει για άλλη μια φορά την επαγγελματική τους εξομοίωση. Πρόκειται για πράξη που ευθέως βάλλει εναντίον του δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων.

Σας διαβιβάζουμε κείμενο με το οποίο εκφράζουμε την αντίθεσή μας, διατυπώνοντας παράλληλα τις ενστάσεις μας, υπογραμμίζοντας τη συλλογική ευθύνη υπεράσπισης των πτυχίων και των σπουδών μας.

Από τη συντονιστική Γραμματεία των Προοδευτικών Οικονομολόγων ΕλλάδαςΑθήνα, 10 Οκτωβρίου 2019

Την πρόθεσή της να υιοθετήσει την αυτοματοποιημένη διαδικασία επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολλεγίων με αυτά των Ελληνικών Πανεπιστημίων εξέφρασε η υπουργός Παιδείας. Αποκαλύπτεται πλέον ο κυβερνητικός σχεδιασμός στον οποίο συμμετέχουν μέσα μαζικής ενημέρωσης, κυβέρνηση και κολλεγιάρχες. Την εξαγγελία της υπουργού χαιρέτησε αμέσως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων Β. Δασκαλάκης.

Με τη διάταξη αυτή καταργείται το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) και εκχωρούνται οι αρμοδιότητές του σε αυτοτελές τμήμα.

Με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, διαφημίσεις, πολυσέλιδα αφιερώματα και στρατευμένα άρθρα στον Τύπο «ενημερώνουν» για την «υψηλή» ποιότητα παροχής υπηρεσιών των Κολλεγίων. Στόχος της συντονισμένης επίθεσης, τα Δημόσια Πανεπιστήμια.

Την προσπάθεια αμαύρωσης της εικόνας των Ελληνικών Πανεπιστημίων διαψεύδει η πραγματικότητα, καθώς πλήθος αποφοίτων (και μελών μας) διαπρέπουν με ότι και αν καταπιάνονται (σε ακαδημαϊκό χώρο, σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, ως αυτοαπασχολούμενοι).

Η καταξίωση  και η αναγνώριση αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδεικνύει ότι η ανεργία των νέων επιστημών είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και όχι της χαμηλής ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται από τη μία για να «τακτοποιήσει» τα παιδιά των εχόντων να πληρώσουν και από την άλλη για να μεγαλώσει την πίτα πελατείας των κολλεγίων. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η επιχειρούμενη μείωση των εισακτέων στα Δημόσια Πανεπιστήμια. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν συμβάλλουν στη βελτίωση του επιπέδου σπουδών, αλλά οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο.

Η αντίληψη «το παιδί του γιατρού να γίνει γιατρός, του δικηγόρου δικηγόρος και του λογιστή λογιστής» δεν μπορεί να μας έρθει 60 χρόνια μετά σαν κάτι πρωτοποριακό και καινοτόμο.

Οι κόποι, οι θυσίες και ο αγώνας μας για γνώση, δεν μπορούν να «ισοτιμηθούν» με όσους έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα.

Η υπεράσπιση των πτυχίων και των σπουδών μας είναι συλλογική ευθύνη. Όχι μεμονωμένος αγώνας.

Καλούμε την Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου:
✓ να αποδοκιμάσει, ως έχει υποχρέωση βάσει του ψηφίσματος-απόφαση της 77ης ΣτΑ, τις δηλώσεις της υπουργού περί ισοτίμησης επαγγελματικών δικαιωμάτων μαθητών Κολλεγίων με αποφοίτους Πανεπιστημίων.
✓ να προτείνει σε όποια νομοπαρασκευαστική συμμετάσχει την επαναφορά της διάταξης της παρ. 5 του άρθρου 54 του Π.Δ. 38/2010, που καταργήθηκε με το Ν. 4093/2012 και η οποία προέβλεπε ως αρμόδια αρχή να δέχεται τις αιτήσεις και να τις εξετάζει την οικεία επαγγελματική οργάνωση, με θέσπιση εξεταστικής διαδικασίας, όπου απαιτείται.
✓ να προχωρήσει σε κοινές δράσεις με άλλους επιστημονικούς φορείς (Τεχνικό Επιμελητήριο, Δικηγορικό Σύλλογο, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο).
✓ να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής, όπου με αφορμή τα κολλέγια, θα επικαιροποιήσει τους αναγνωριζόμενους από το Ο.Ε.Ε. τίτλους σπουδών. Δυστυχώς, τα κολλέγια αποτελούν το «κερασάκι στην τούρτα» μίας κατάστασης που ο φορέας άφησε ανεξέλεγκτη.
✓ να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας.
✓ να ζητήσει τη δημόσια θέση των κοινοβουλευτικών κόμματων ώστε να τεθεί στην κρίση των συναδέλφων του κλάδου μας και των Ελλήνων πολιτών γενικότερα.

Ως Παράταξη αποδοκιμάζουμε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υποβάθμισης των Πανεπιστημίων μας, και κάθε μορφή διαγώνιας ανωτατοποίησης πάσης φύσεως εκπαιδευτηρίων.

Από τη συντονιστική Γραμματεία των Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο