Μέχρι το 2013 αντέχουν τα Ταμεία

Εργατικά - Ασφαλιστικά

6 Απρίλιος 2009
ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2013 αντέχει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας! Η μείωση των εσόδων, η έκρηξη των ελλειμμάτων και της εισφοροδιαφυγής (8 δισ. ευρώ ετησίως), η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση και η ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών υγείας οδηγούν το ασφαλιστικό σύστημα σε κατάρρευση. Η διαπίστωση αυτή γίνεται από το ΙΝΕ- ΓΣΕΕ και την ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής). Taxheaven.gr

Μέχρι το 2013 αντέχουν τα Ταμεία

ΜΕΧΡΙ ΤΟ2013 αντέχει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας! Η μείωση των εσόδων, η έκρηξη των ελλειμμάτων και της εισφοροδιαφυγής (8 δισ. ευρώ ετησίως), η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση και η ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών υγείας οδηγούν το ασφαλιστικό σύστημα σε κατάρρευση. Η διαπίστωση αυτή γίνεται από το ΙΝΕ- ΓΣΕΕ και την ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής). Αναπροσαρμόζοντας με τις παραδοχές της χρηματοπιστωτικής κρίσης την αναλογιστική μελέτη για το ελληνικό κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κ. Σ. Ρομπόλης συμπεραίνει ότι εάν δεν υπάρξουν νέες χρηματοδοτικές ενέσεις στο σύστημα, το κραχ στις συντάξεις είναι ορατό.

Χωρίς τις συνέπειες της κρίσης, που χτυπά την πόρτα και των Ταμείων, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί χρειάζονται τουλάχιστον 5,2 δισ. ευρώ ώστε να μη μεταφέρουν νέα ελλείμματα στο 2010. Επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ θα «κοστίσει» στα Ταμεία η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας και η μείωση των εσόδων από την αδυναμία ή άρνηση των επιχειρήσεων να καταβάλλουν εισφορές, κι αυτό, βάσει των πλέον αισιόδοξων υπολογισμών, ενώ οι απώλειες στα αποθεματικά αγγίζουν ήδη τα 5 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ζητάει κάθε δίμηνο ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να πληρώσει τις συντάξειςπολύ μεγαλύτερη ενίσχυση από εκείνη που δικαιούται με βάση την προβλεπόμενη συμμετοχή του κράτους. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2009 ο ΟΑΕΕ θα έχει πάρει το σύνολο της επιχορήγησης που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009 και στη συνέχεια θα απαιτηθούν επιπλέον 650 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αντιδράσεις για τη ρύθμιση χρεών
Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκαλεί η σχεδιαζόμενη από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νέα ευνοϊκή ρύθμιση των συσσωρευμένων χρεών, ύψους 4 δισ. ευρώ, από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές. Πρόκειται για την έκτη συνεχή ρύθμιση οφειλών από το 2004. Η νέα ρύθμιση οφειλών θα προβλέπει:

- Για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής θα παρέχεται έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.

- Για την τμηματική εξόφληση έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών και των προσαυξήσεων με προκαταβολή του 2% της οφειλής και την αποπληρωμή σε 96 δόσεις, δηλ. σε βάθος 8ετίας.

Πάντως τα εργατικά συνδικάτα επισημαίνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις οφειλών δεν λύνουν το πρόβλημα, αντιθέτως το κάνουν μόνιμο και επικίνδυνο, αφού τα χρέη συνεχώς αυξάνονται και από 3,2 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2007, σήμερα αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ μόνο προς το ΙΚΑ. Τονίζεται τέλος ότι στις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών ανταποκρίνεται μόλις το 30% των οφειλετών, ενώ τα συνολικά χρέη διογκώνονται αφού δημιουργείται κλίμα εισφοροδιαφυγής.

Πηγή Τα Νέα