Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Μέχρι το 2013 αντέχουν τα Ταμεία

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2013 αντέχει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας! Η μείωση των εσόδων, η έκρηξη των ελλειμμάτων και της εισφοροδιαφυγής (8 δισ. ευρώ ετησίως), η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση και η ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών υγείας οδηγούν το ασφαλιστικό σύστημα σε κατάρρευση. Η διαπίστωση αυτή γίνεται από το ΙΝΕ- ΓΣΕΕ και την ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής).

Μέχρι το 2013 αντέχουν τα Ταμεία

ΜΕΧΡΙ ΤΟ2013 αντέχει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας! Η μείωση των εσόδων, η έκρηξη των ελλειμμάτων και της εισφοροδιαφυγής (8 δισ. ευρώ ετησίως), η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση και η ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών υγείας οδηγούν το ασφαλιστικό σύστημα σε κατάρρευση. Η διαπίστωση αυτή γίνεται από το ΙΝΕ- ΓΣΕΕ και την ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής). Αναπροσαρμόζοντας με τις παραδοχές της χρηματοπιστωτικής κρίσης την αναλογιστική μελέτη για το ελληνικό κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κ. Σ. Ρομπόλης συμπεραίνει ότι εάν δεν υπάρξουν νέες χρηματοδοτικές ενέσεις στο σύστημα, το κραχ στις συντάξεις είναι ορατό.

Χωρίς τις συνέπειες της κρίσης, που χτυπά την πόρτα και των Ταμείων, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί χρειάζονται τουλάχιστον 5,2 δισ. ευρώ ώστε να μη μεταφέρουν νέα ελλείμματα στο 2010. Επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ θα «κοστίσει» στα Ταμεία η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας και η μείωση των εσόδων από την αδυναμία ή άρνηση των επιχειρήσεων να καταβάλλουν εισφορές, κι αυτό, βάσει των πλέον αισιόδοξων υπολογισμών, ενώ οι απώλειες στα αποθεματικά αγγίζουν ήδη τα 5 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ζητάει κάθε δίμηνο ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να πληρώσει τις συντάξειςπολύ μεγαλύτερη ενίσχυση από εκείνη που δικαιούται με βάση την προβλεπόμενη συμμετοχή του κράτους. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2009 ο ΟΑΕΕ θα έχει πάρει το σύνολο της επιχορήγησης που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009 και στη συνέχεια θα απαιτηθούν επιπλέον 650 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αντιδράσεις για τη ρύθμιση χρεών
Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκαλεί η σχεδιαζόμενη από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νέα ευνοϊκή ρύθμιση των συσσωρευμένων χρεών, ύψους 4 δισ. ευρώ, από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές. Πρόκειται για την έκτη συνεχή ρύθμιση οφειλών από το 2004. Η νέα ρύθμιση οφειλών θα προβλέπει:

- Για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής θα παρέχεται έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.

- Για την τμηματική εξόφληση έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών και των προσαυξήσεων με προκαταβολή του 2% της οφειλής και την αποπληρωμή σε 96 δόσεις, δηλ. σε βάθος 8ετίας.

Πάντως τα εργατικά συνδικάτα επισημαίνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις οφειλών δεν λύνουν το πρόβλημα, αντιθέτως το κάνουν μόνιμο και επικίνδυνο, αφού τα χρέη συνεχώς αυξάνονται και από 3,2 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2007, σήμερα αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ μόνο προς το ΙΚΑ. Τονίζεται τέλος ότι στις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών ανταποκρίνεται μόλις το 30% των οφειλετών, ενώ τα συνολικά χρέη διογκώνονται αφού δημιουργείται κλίμα εισφοροδιαφυγής.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο