Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Ειδοποιητήρια εισφορών ΕΦΚΑ 2019 άνευ ουσίας πλέον

Το σχόλιο της Δευτέρας - Ειδοποιητήρια εισφορών ΕΦΚΑ 2019 άνευ ουσίας πλέον
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 12 λεπτά

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

 

Ι. Πρόλογος


«Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο.

Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες
ευλαβικά πριν μπουν στο τελεστήριο
τώρα πετάνε τ’ αποτσίγαρα οι τουρίστες
και το καινούριο παν να δουν διυλιστήριο.

Εκεί που η θάλασσα γινόταν ευλογία
κι ήταν ευχή του κάμπου τα βελάσματα
τώρα καμιόνια κουβαλάν στα ναυπηγεία
άδεια κορμιά σιδερικά παιδιά κι ελάσματα.

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς»

Νίκος Γκάτσος, «ο εφιάλτης της Περσεφόνης. 

 

ΙΙ. Σ.τ.Ε. εναντίον νόμου Κατρούγκαλου, σημειώσατε άσσο.

Περιμέναμε πολλούς μήνες την ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφορικά με τη συνταγματικότητα των διατάξεων του ν. 4387/2016, που ως γνωστόν έχει επικρατήσει να λέγεται και νόμος «Κατρούγκαλου». Η Ολομέλεια του Σ.τ.Ε. έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους-ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς, διότι προσβάλλει την αρχή της ισότητας (σ.σ. θυμήθηκα ένα άρθρο μας το 2016, πριν καν ψηφιστεί ο νόμος 4387/2016, με τίτλο «Ίσοι κανόνες για όλους στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό. Είναι όμως έτσι;», όπου τα 'χαμε «ακούσει» τότε από ορισμένους επειδή παραθέσαμε απλά τα νούμερα και την δική μας λογική. Τώρα, βλέπουμε πως το Σ.τ.Ε. εξέφρασε κατά πλειοψηφία την ίδια θέση grosso modo, χωρίς βέβαια να θέλω να συγκρίνω τον τρόπο σκέψης των σοφών δικαστών με τον δικό μας. Το ανέφερα απλώς για την ιστορία).

Το Δικαστήριο έκρινε συνταγματική, κατά πλειοψηφία, τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η/12/2014. Συνταγματικές είναι οι διατάξεις σε ό,τι αφορά στις κύριες συντάξεις για το λόγο ότι υπήρχαν οι σχετικές αναλογιστικές μελέτες ενώ κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις για τις επικουρικές διότι δεν υπήρχαν οι ανάλογες μελέτες. Για τον υπολογισμό επικουρικών συντάξεων, το Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη. Κατά πλειοψηφία έκρινε επίσης αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων. Τέλος, για τον Ε.Φ.Κ.Α., το Δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον Ενιαίο Ασφαλιστικό Φορέα και την υπαγωγή σε αυτόν για το σύνολο των ασφαλισμένων. Έκρινε ότι η δημιουργία του Φορέα είναι συνταγματική και σύμφωνη με την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους όπως γήρας, ασθένεια και θάνατος. Δείτε τη σχετική ανάρτηση του κόμβου. Εν ολίγοις εδώ που τα λέμε το μόνο συνταγματικό κατά το Σ.τ.Ε. για τον Ε.Φ.Κ.Α. είναι η «μαρκίζα», δηλαδή ο τίτλος του νόμου.

Στο δια ταύτα όμως τί γίνεται; Αρχικά θα πρέπει οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας να μελετήσουν τις εν λόγω αποφάσεις του Σ.τ.Ε. και να προχωρήσουν στη συνέχεια στις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Συνεπώς σύντομα θα έχουμε αλλαγές στο ασφαλιστικό τοπίο. Ο υπ. Εργασίας μετά τη δημοσιοποίηση των περιλήψεων του Σ.τ.Ε. προχώρησε σε σχετική δήλωση (Γ. Βρούτσης: «Προετοιμαζόμαστε μεθοδικά ώστε να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα»). Δείτε επίσης και: Γ. Βρούτσης: Ό,τι αποφάσισε το ΣτΕ σε επίπεδο επιστροφών θα αποδοθεί στο σύνολό του και στο ακέραιο.

Στα πρακτικά θέματα τώρα: Έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα και με βάση την αντισυνταγματικότητα του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους- ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, από τούδε και στο εξής (σ.σ. θυμίζω πως η απόφαση του Σ.τ.ε. θα έχει ισχύ από τη δημοσίευσή της και μετά), φρονώ ότι θα κανείς απ΄όσους εντάσσονται σ΄αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων δεν θα καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές βάσει των ειδοποιητηρίων, αφού όλοι θα αναμένουν τα νέα δεδομένα. Αυτό σημαίνει πως λογικά θα έχουμε μια υστέρηση των εσόδων του Ε.Φ.Κ.Α. αυτό το διάστημα (σ.σ. ευτυχώς που υπάρχει και η ρύθμιση) γεγονός που αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα της άμεσης νομοθέτησης από το υπ. Εργασίας του νέου τρόπου υπολογισμού. Οι πληροφορίες μας λένε πως θα έχουμε πλήρη αποσύνδεση του φορολογητέου ποσού ως βάση για τον υπολογισμό των εισφορών και θα θεσμοθετηθεί ένα καθεστώς που θα θυμίζει το προγενέστερο. Αρκεί να μην επαναληφθούν όμως και τα λάθη του παρελθόντος, που αναλόγως με τα έτη ασφάλισης λόγω επαγγέλματος αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο οι εισφορές, κάτι που είχε αποδειχθεί στο παρελθόν ότι αποτελούσε μια μεγάλη αδικία για πολλούς επαγγελματίες.

 

ΙIΙ. Οι επισημάνσεις της εβδομάδας που μας πέρασε

Διανομή κερδών ΑΕ με μετρητά ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού; [ της επιστημονικής ομάδας ]

Ασφάλιση μελών αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας [ της επιστημονικής ομάδας ]

 

 


ΙV. Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, τα τελευταία νέα ή αλλιώς όποιος πρόλαβε...

Σήμερα, όπως είναι γνωστό εκπνέει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις. Τελευταία ημέρα λοιπόν, όμως υπάρχουν δυστυχώς ακόμη ορισμένα προβλήματα που όπως φαίνεται παρέμειναν δίχως λύση. Για οφειλές προς τους Δήμους, η προθεσμία να θυμίσω πως είναι έως 31.12.2019. Για τις ρυθμίσεις θυμηθείτε τα παρακάτω.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων

 

(Upd) Ρυθμίσεις 120 δόσεων: Παράταση μιας εβδομάδας για τις αιτήσεις - Επίσημες ανακοινώσεις

ΕΔΟΕΑΠ: Παράταση ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τους ασφαλισμένους του

Διευκρινίσεις ΕΦΚΑ για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ρύθμιση οφειλών σύμφωνα με το ν. 4611/19 [ για τον ΕΦΚΑ μπορείτε μέχρι σήμερα να ολοκληρώσετε μόνο το πρώτο βήμα!].

 

 

 V. Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων - απλώνεται το δίχτυ

Στην καμπούρα μας κι αυτή η υποχρέωση...

Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

  • On line σεμινάριο: Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων   [ξεκινάμε δυναμικά τη σεζόν των σεμιναρίων. Φέτος αλλάζει άρδην η παρουσίαση των σεμιναρίων μας, θα γίνονται πιο στοχευμένα σεμινάρια, πιο μικρά σε διάρκεια και με εμπλουτισμένη θεματολογία ].


  •  


  • VI. Πόθεν Έσχες, άντε πάλι τα ίδια...

    Στον μήνα που διανύουμε υπάρχει και η υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων «πόθεν έσχες». Η προθεσμία λήγει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019. Δείτε και τη σχετική είδηση: «Πόθεν έσχες»: Μέχρι και την 30η Νοεμβρίου το δικαίωμα τροποποίησης εμπρόθεσμης δήλωσης - Μόνο με παράβολο η υποβολή δήλωσης από την 1η Νοεμβρίου.

     


    VII. Οικονομικές καταστάσεις στην Τ.τ.Ε.

    Μετά από σχετική ενημέρωση του κόμβου, ειδοποιήσαμε τους ενδιαφερόμενους ότι, η υποβολή των οικονομικών καταστάσεων προς την Τράπεζα της Ελλάδος θα πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής https://iris.bankofgreece.gr. Η είσοδος στη συγκεκριμένη εφαρμογή δεν είναι ακόμη διαθέσιμη, όμως πρόκειται σύντομα να τεθεί σε λειτουργία.

    Οικονομικές καταστάσεις στην ΤτΕ: Από που θα γίνεται η υποβολή - Τεχνικές οδηγίες και υποδείγματα

     

    «Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος δε μπορεί παρά να νιώθει άσχημα όταν κάποιος ή κάποιοι προσπαθούν να περιορίσουν τη φυσική για κάθε άνθρωπο τάση να φέρεται φυσικά. Η εξουσία είναι κάτι το παρά φύση. Στη φύση δεν υπάρχει εξουσία, υπάρχει ηγεσία. Ηγέτης είναι αυτός που ηγείται, που προηγείται και δείχνει το δρόμο στους άλλους για να μη χαθούν. Το κριάρι δεν ασκεί εξουσία στο κοπάδι, απλώς ηγείται του κοπαδιού». Β. Ραφαηλίδης

     

    VIII. Θέματα αγροτών, κ.λπ.

    Νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα: Τρόπος καταχώρησης - Προθεσμίες - Πρόστιμα [άρθρο του Γ. Παπαδημητρίου ]

    Αγρότες άρθρου 41 και ενισχύσεις de minimis: Νέα εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ

     

    Oι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) που χορηγούνται σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 28/24016/06-02-2019 (ΦΕΚ Β΄ 315) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε δικαιούχους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα, στο πλαίσιο της ανάγκης στήριξης των παραγωγών αυτών σε περιόδους ειδικών δυσχερειών, έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου τα εν λόγω ποσά δεν λαμβάνονται υπόψη στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, κατ’ ανάλογη αντιμετώπιση με αυτή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ βάσει της εγκυκλίου ΠΟΛ.1201/2016.

    Στην περίπτωση που η είσπραξη των ανωτέρω ενισχύσεων ήσσονος σημασίας από δικαιούχους παραγωγούς, οι οποίοι είτε ήταν και παραμένουν αγρότες του ειδικού καθεστώτος, είτε ήταν ενταγμένοι στο κανονικό καθεστώς έως 31.12.2018 και από 01.01.2019 μετατάχθηκαν στο ειδικό καθεστώς αγροτών, δεν ελήφθη υπόψη στο όριο των 5.000 ευρώ, δεν προκύπτει οποιαδήποτε υποχρέωση περί επανεξέτασης του καθεστώτος ΦΠΑ στο οποίο ήδη εντάσσονται οι εν λόγω δικαιούχοι κατά το τρέχον φορολογικό έτος.

    Στην περίπτωση που οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που εισπράχθηκαν έως και 31.12.2018 από αγρότες του ειδικού καθεστώτος και λόγω συνυπολογισμού τους στο όριο των 5.000 ευρώ και υπέρβασης αυτού οι δικαιούχοι αγρότες εντάχθηκαν από 01.01.2019 στο κανονικό καθεστώς, καθώς και στην περίπτωση δικαιούχων του κανονικού καθεστώτος οι οποίοι παρέμειναν στο καθεστώς αυτό για τον ίδιο λόγο, δεδομένου ότι από τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 41 δεν προβλέπεται η δυνατότητα μετάταξης από το κανονικό καθεστώς στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αγροτών εντός του φορολογικού έτους παρά μόνο από την έναρξη αυτού, οι εν λόγω αγρότες παραμένουν υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς με δυνατότητα εξέτασης από την έναρξη του επόμενου φορολογικού έτους (ήτοι από 01.01.2020) του καθεστώτος ΦΠΑ στο οποίο θα εντάσσονται.

    Οινοποιητικές επιχειρήσεις - αμπελουργοί: Δηλώσεις αποθεμάτων, επεξεργασίας/εμπορίας, παραγωγής. Μητρώο επιχειρήσεων αμπελοοινικού τομέα - Νέα απόφαση

    Υπεγράφη η εγκύκλιος για τα Σχέδια Βελτίωσης και τον εκσυγχρονισμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων

     


  • IX. Αρθρογραφία, μελέτες κ.α.

    Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Δημοσιεύθηκαν νέα άρθρα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη που έχετε στη διάθεσή σας μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών του κόμβου. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:

    Ειδικότερες περιπτώσεις απαλλαγών ΦΠΑ στην εισαγωγή αγαθών [ του Φ. Τσιατούρα ]

    (Upd) Φορολογική αντιμετώπιση της μηνιαίας αποζημίωσης σε διανομείς (delivery)

    Παροχή σε είδος οι δοσοληπτικοί λογαριασμοί [ τουΓ. Δαλιάνη]

     

     

    Χ. Ηλεκτρονικά βιβλία, ακόμη δεν ξέρουμε τι μας γίνεται....

    Κάτι που προσωπικά μου προκαλεί θυμηδία είναι το γεγονός πως διοργανώνονται ήδη σεμινάρια για τα ηλεκτρονικά βιβλία χωρίς καν να έχει οριστικοποιηθεί τίποτα μέχρι στιγμής...

    Ηλεκτρονικά βιβλία: Οι προτάσεις της ΠΟΦΕΕ για το σχέδιο υλοποίησης

    ΑΚΙΟΕ - Ηλεκτρονικά βιβλία: «Πιλοτική η εφαρμογή για να δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος και να διορθωθούν λάθη και ανεπάρκειες»

     

     


  • XΙ. Πτώχευση THOMAS COOK

    ΥπΟικ. - Thomas Cook: Αναστολή καταβολής ΦΠΑ. Στη ΔΟΥ η αίτηση. Δείτε και την εγκύκλιο της Α.Α.Δ.Ε. Ε.2177/2019Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου εβδόμου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) (Α'145/30.09.2019)

    ΟΑΕΔ - Thomas Cook: Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση

    Thomas Cook: Ειδικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ διατήρησης 4.500 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, με επιχορήγηση της εργοδοτικής εισφοράς σε τουριστικές επιχειρήσεις, που επλήγησαν από την πτώχευση της εταιρείας

     

    ΧΙΙ. Μουσικό διάλειμμα

     

     

    ΧΙΙΙ. Εγκύκλιοι και άλλες ενδιαφέρουσες αποφάσεις

    Ελεύθερες Ζώνες - Τελωνεία: Εκδόθηκε η εγκύκλιος με τις οδηγίες εφαρμογής

    Ε.2178/2019Κοινοποίηση των διατάξεων της παραγράφου 9 του άρθρου 2 του ν. 4626/2019 (ΦΕΚ Α' 141) για θέματα φορολογίας Κεφαλαίου, άμεσης και έμμεσης φορολογίας[ αφορά στη σύσταση και καταστατικό λειτουργίας της εταιρείας «Μάτι Ξανά» και σε άλλες διατάξεις» με τις οποίες ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, θέματα φορολογιών κεφαλαίου, άμεσης και έμμεσης φορολογίας της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Μάτι Ξανά» ].

    ΔΕΛ Ζ 1131086 ΕΞ 2019 Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με τη διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, με βάση τις διατάξεις του ν. 4308/2014 (Ε.Λ.Π.)

    Α.1348/2019 Εμπρόθεσμη υποβολή αίτησης επιστροφής του ΕΦΚ καυσίμων για εφοδιασμούς πλοίων από ελεύθερα αποθέματα έτους 2019

    Ε.2175/2019 Κοινοποίηση της Α.1332/21-8-2019 Απόφασης Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. με αρ. (ΦΕΚ Β΄3433/2019- Α.Δ.Α.: 6ΒΕΨ46ΜΠ32-ΠΘΗ) “Τροποποίηση της αριθμ. Α.1218/3-6-2019 Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. «Όροι και προϋποθέσεις που διέπουν τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του Ε.Φ.Κ., του Φ.Π.Α. και των λοιπών επιβαρύνσεων του φυσικού αερίου των περιπτώσεων ιζ΄ και ιη΄ της παραγράφου 1, του άρθρου 73, του ν.2960/2001, κατά την παράδοση αυτού προς κατανάλωση»”



  • XIV. Νομολογία - αποφάσεις Δ.Ε.Δ.

    ΔΕΔ 530/2019 Πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή μισθωτηρίου από συνιδιοκτήτες πριν την έναρξη ισχύος της ΠΟΛ.1162/2018

    ΔΕΔ 593/2019 Έσοδα που αποκτούν μη κερδοσκοπικά πρόσωπα από δραστηριότητα η οποία δεν συνιστά άσκηση της μη κερδοσκοπικής αποστολής

    ΣτΕ 1686/2019: Δικαίωμα ένδικης προστασίας - Παραδεκτό λόγων προσφυγής σε φορολογικές διαφορές - Σχέση με ενδικοφανή προσφυγή

    ΔΕΔ 2507/2019 Επιστροφή ΦΠΑ λόγω οριστικής διαγραφής απαίτησης - Μείωση φορολογικής βάσης βάσει της απόφασης ΣτΕ 355/2019

    ΔΕΔ 2165/2019 Πράξη επιβολής προστίμου του άρθρου 4 του ν. 2523/1997 φορολογικού έτους 2014 σε νόμιμο ελεγκτή λόγω σύνταξης ανακριβούς πιστοποιητικού φορολογικού ελέγχου



  • ΧV. Ευρωπαϊκή νομοθεσία, κ.λπ.

    ΔΕΕ - Για την αποθήκευση cookies απαιτείται η παροχή από τους χρήστες του Διαδικτύου συγκατάθεσης με θετική ενέργεια

    Υπόθεση C-274/18 Συμφωνία-πλαίσιο για την εργασία μερικής απασχόλησης - Ρήτρα 4 - Αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων - Λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση των εργαζομένων με μερική απασχόληση σε σύγκριση με τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση όσον αφορά τις συνθήκες απασχόλησης - Απαγόρευση - Εθνική νομοθετική ρύθμιση η οποία καθορίζει μεγαλύτερη μέγιστη συνολική διάρκεια των σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για τους εργαζομένους με μερική απασχόληση σε σχέση με τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση - Αρχή pro rata temporis - Οδηγία 2006/54/ΕΚ - Ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης

    Υπόθεση C-260/18 Οδηγία 93/13/ΕΟΚ – Συμβάσεις συναπτόμενες με καταναλωτές – Καταχρηστικές ρήτρες – Ενυπόθηκο δάνειο με ρήτρα υπολογισμού σε αξία ξένου νομίσματος – Ρήτρα περί καθορισμού της συναλλαγματικής ισοτιμίας – Αποτελέσματα της αναγνωρίσεως του καταχρηστικού χαρακτήρα ρήτρας – Δυνατότητα του δικαστηρίου να αντικαταστήσει τις καταχρηστικές ρήτρες με γενικές ρήτρες του αστικού δικαίου – Εκτίμηση του συμφέροντος του καταναλωτή – Διατήρηση της συμβάσεως σε ισχύ χωρίς τις καταχρηστικές ρήτρες

    Tax Flash: Αποφάσεις στις υποθέσεις FIAT και Starbucks για τα tax rulings και το δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων

     

     

     

    ΧVI. Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, εγκύκλιοι, κ.α.

    Ρίξτε μια ματιά και στα παρακάτω γιατί μπορεί να σας ενδιαφέρει κάτι:

    Οι δημόσιοι διαγωνισμοί σε αριθμούς το Γ' τρίμηνο του 2019 για τις υπηρεσίες λογιστή

    Αντικειμενικές αξίες: Έρχονται αλλαγές στον τρόπο προσδιορισμού - Πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας

    Γ. Βρούτσης: «Οι παραβατικές συμπεριφορές θα καταγράφονται και θα ακολουθούν για πάντα τις επιχειρήσεις»

    Νέο σύστημα διακανονισμού οφειλών στη ΔΕΗ από σήμερα

     

     

    XVII. Θέματα για Ε.Φ.Κ.Α. & Εργάνη

    Παρατείνεται έως 31/12 η ισχύς των ασφαλιστικών ενημεροτήτων των τέως Ταμείων: ΕΤΑΑ, ΤΕΑΔ, ΤΑΣ, ΤΠΔΕ, ΤΠΕΔΕ και ΤΕΑΧ

    Διευκρινίσεις ΕΦΚΑ σχετικά με τη χορήγηση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας

     

    Στις διατάξεις της παρ. (ββ) του Ν.4611/2019, ορίζεται ότι: «Για τα νομικά πρόσωπα λαμβάνονται υπόψη οι οφειλές τους από τυχόν εργοδοτικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Ειδικά για τις προσωπικές εταιρίες, λαμβάνονται υπόψη τόσο οι οφειλές τους από τυχόν εργοδοτικές υποχρεώσεις όσο και οι οφειλές των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε αυτές.

    Μέχρι την έκδοση της προβλεπόμενης από το νόμο Υπουργικής Απόφασης, εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες των σχετικών εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τη Γενική Διεύθυνση Εισφορών.

    Επομένως, έως την έκδοση της κατ' εξουσιοδότηση Υπουργικής Απόφασης, για τους εργοδότες Νομικά Πρόσωπα, που αιτούνται Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας, δε θα ερευνάται η ατομική ασφαλιστική ενημερότητα των προσώπων που έχουν ασφαλιστέα ιδιότητα λόγω της συμμετοχής τους σε Νομικό Πρόσωπο.

     

    Η απόδοση του ΑΜΚΑ από τον ΕΦΚΑ και τα ΚΕΠ - Διευκρινίσεις από το Υπ. Εργασίας

    Τα αποτελέσματα του ΕΡΓΑΝΗ για τον Σεπτέμβριο - Γ. Βρούτσης: Αναβάθμιση και ολοκλήρωση του συστήματος «ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ» σε «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»

    ΛΣΑ: «Δεν δέχονται όλες οι υπηρεσίες ΣΕΠΕ την αποστολή του εντύπου Ε12 μέσω e-mail ή fax» [ να σημειώσω πως ο υπ. Εργασίας έχει δεσμευτεί να δώσει λύση άμεσα στο θέμα αυτό ].

     

    XVIII. Οι προθεσμίες στη ζωή μας

     

    (Upd) Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Οκτωβρίου 2019


    XIX. Επίλογος

    Να μην ξεχνάς ποτέ από που ξεκίνησες, ούτε κι αυτούς που κάποια στιγμή σε βοήθησαν στο διάβα της ζωής σου. Στη λήθη πρέπει να ρίχνεις μόνο τα άχρηστα πράγματα για σένα, τις κακές στιγμές και ίσως όσα σε πίκραναν. Να θυμάσαι πάντοτε πως ανάμεσα σ΄ αυτό που τώρα είσαι και σ’ αυτό που θέλεις να γίνεις βρίσκονται όλα εκείνα που πρέπει να κάνεις. Ένα γρήγορο τετρακοσάρι μετ΄εμποδίων είναι η ζωή, κι αν δεν τολμήσεις δεν θα μάθεις ποτέ μέχρι που μπορείς να φτάσεις.

    Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους τους συναδέλφους.




  • Δημιουργία νέας κατηγορίας

    Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης