Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Υπάλληλοι-«ράμπο» στο κυνήγι των καρτέλ

Και ποινές φυλάκισης προβλέπει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Υπάλληλοι-«ράμπο» στο κυνήγι των καρτέλ
Και ποινές φυλάκισης προβλέπει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Με φυλάκιση ως και πέντε χρόνια θα κινδυνεύουν όσοι επιχειρηματίες καταδικάζονται για τη συγκρότηση καρτέλ στην αγορά. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκης , ενώ παράλληλα επιχειρείται η νομοθετική θωράκιση τόσο της λειτουργίας όσο και της παρέμβασης της Επιτροπής ως ανεξάρτητης αρχής.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού «εξοπλίζονται» πλέον με δυνατότητες που έχουν οι υπάλληλοι της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ), ενώ τα μέλη της Επιτροπής αποκτούν νομική προστασία, όπως ακριβώς τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Οπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, τα τελευταία χρόνια η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε σημαντικά βήματα. Εν συνεχεία έπλεξε το εγκώμιο του απερχόμενου προέδρου κ. Σπ. Ζησιμόπουλου και τόνισε ότι «ο στόχος είναι να γίνει πιο αποτελεσματικός ο πόλεμος στα καρτέλ». Οπως αναφέρθηκε σχετικά, στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικά 245 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι οι πρωτοδίκως καταδικασθέντες έχουν προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο ή και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και οι υποθέσεις δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει.

Ειδικότερα με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στην Επιτροπή να εκδίδει κανονιστικές αποφάσεις που ισχύουν αυτοδικαίως και καταργείται η πρόβλεψη για έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία ενεργοποιούνται, όπως ισχύει σήμερα.

Ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής θα ορίζεται από την Ολομέλεια και όχι από τον υπουργό Ανάπτυξης, της παρέχεται η δυνατότητα να εξετάζει υποθέσεις κατά προτεραιότητα με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, ο αριθμός των μελών της περιορίζεται από 22 που είναι σήμερα (11 τακτικά και 11 αναπληρωματικά) σε 14 (9 τακτικά και 5 αναπληρωματικά) ενώ πέντε μέλη θα είναι πλήρους απασχόλησης. Η Επιτροπή θα εξετάζει τις υποθέσεις σε τριμελή τμήματα και μόνο επί υποθέσεων μείζονος σημασίας θα ασχολείται η Ολομέλεια.

Επίσης δεν θα υπάρχει πια εκπροσώπηση των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) και η θητεία των μελών της θα είναι τριετής με δυνατότητα μιας ανανέωσης, θεσμοθετείται κώδικας δεοντολογίας για τα μέλη και τα στελέχη της επιτροπής και δημιουργείται γραφείο εσωτερικού ελέγχου.

Για πρώτη φορά θα επιβάλλεται και ποινή φυλάκισης από 8 μήνες ως και 5 χρόνια σε όσους συγκροτούν καρτέλ ή καταχρώνται της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, πενταπλασιάζεται η επιβαλλόμενη χρηματική ποινή όταν οι παραβάσεις επαναλαμβάνονται από 3.000-30.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 15.000-150.000 ευρώ, διπλασιάζεται η ποινή φυλάκισης για παρακώλυση του ελέγχου από τα αρμόδια όργανα, άρνηση παροχής πληροφοριών ή παροχή ψευδών πληροφοριών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από τουλάχιστον τρεις μήνες σε τουλάχιστον έξι μήνες, ενώ αυξάνεται η χρηματική ποινή από 5.000-15.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 10.000-50.000 ευρώ.

Και αυξάνονται οι οργανικές θέσεις της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού από 150 που είναι σήμερα σε 200-250.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο