Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κλειστή η τραπεζική στρόφιγγα για κεφάλαια κίνησης των ΜμΕ

YΠOΣTHPIΞH από τις τράπεζες για την τόνωση του κεφαλαίου κίνησής τους αναζητούν κυρίως οι ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό του ΕΒΕΑ, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 635 επιχειρήσεων από τις 11 έως τις 26 Μαρτίου.

Κλειστή η τραπεζική στρόφιγγα για κεφάλαια κίνησης των ΜμΕ                                             


 YΠOΣTHPIΞH από τις τράπεζες για την τόνωση του κεφαλαίου κίνησής τους αναζητούν κυρίως οι ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό του ΕΒΕΑ, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 635 επιχειρήσεων από τις 11 έως τις 26 Μαρτίου.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στη σχέση επιχειρήσεων και τραπεζών σε ό,τι αφορά τον δανεισμό, ιδίως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όπου σύμφωνα με τα πορίσματά της, το 81% των επιχειρηματιών υποστηρίζει πως οι τράπεζες ουσιαστικά κάνουν από δύσκολο έως αδύνατο τον τραπεζικό δανεισμό στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αφού όπως τονίζουν θέτουν δυσμενέστερους όρους για τη χρηματοδότησή τους (επιπλέον εξασφαλίσεις, αύξηση επιτοκίων κ.ά.)

Ειδικότερα, από τις μισές περίπου ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναζητήσει κεφάλαια στις τράπεζες το τελευταίο εξάμηνο (ανεξαρτήτως του ΤΕΜΠΜΕ) μόλις στο 41% εγκρίθηκε κάποια χρηματοδότηση κάνοντας το πλαίσιο λειτουργίας του 1/4 περίπου των επιχειρήσεων ασφυκτικό.

Eξι στους δέκα επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως στον τραπεζικό κλάδο δεν λειτουργεί ουσιαστικά το τελευταίο εξάμηνο ο υγιής ανταγωνισμός κάνοντας ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση για τις μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόλις το 19% των επιχειρήσεων θεωρεί εύκολο τον τραπεζικό δανεισμό σήμερα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάιο του 2007 ήταν περίπου 60%. Ως αποτέλεσμα της περιοριστικής πολιτικής των τραπεζών, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που είναι δανεισμένες για πάγια έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2007, το ποσοστό όσων δανείζονται κεφάλαια κίνησης έχει μειωθεί οδηγώντας έναν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων στα πρόθυρα της διακοπής της δραστηριότητάς τους. Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με τα προβλήματα μείωσης της ζήτησης στην αγορά έχουν οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε δυσχερή θέση. 176.000 επιχειρήσεις αδυνατούν ήδη να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό τους ενώ άλλες 153.000 εκτιμούν ότι θα βρεθούν σε αντίστοιχη αδυναμία τους επόμενους μήνες.

Πηγή: Express.gr 

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο