Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΛΣΑ: Απάντηση του Διοικητή της ΤτΕ για την άντληση των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων από το ΓΕΜΗ

19 Σεπτέμβριου 2019 Σχόλια
ΛΣΑ: Απάντηση του Διοικητή της ΤτΕ για την άντληση των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων από το ΓΕΜΗ
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά


Ελ. Βενιζέλου 75, Νέα Ιωνία, 14231.
Τηλ.: 210 51.38.289, 210 51.57.310,
[email protected], www.lsa.gr


Ανακοίνωση Λ.Σ.Α.: Απάντηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρα στις από 25/06 και 11/09 επιστολές μας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Λ.Σ.Α.

Σε συνέχεια των από 25/06/19 και 11/09/19 αιτημάτων μας για διασύνδεση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών με στόχο την άντληση των οικονομικών στοιχείων των Επιχειρήσεων από το Γ.ΕΜ.Η. στην Τράπεζα της Ελλάδος, λάβαμε την κάτωθι απάντηση από τον Διοικητή, κ. Στουρνάρα Ιωάννη:

Απάντηση κ. Στουρνάρα:

17 Σεπτεμβρίου 2019
Α.Π. 4003

Αγαπητέ κ. Κυριακόπουλε,

Ευχαριστώ πολύ για τις από 25/6 και 11/9 επιστολές σας. Σε απάντηση των ερωτημάτων που θέτετε, θα ήθελα να σημειώσετε τα εξής:
- Η Διεύθυνση Στατιστικής έχει κάνει επανειλημμένως συναντήσεις από τα τέλη του 2018 με στελέχη του ΓΕΜΗ και του Υπ. Ανάπτυξης, με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας άντλησης δεδομένων από το αρχείο του ΓΕΜΗ. Έχει ήδη διατυπωθεί αίτημα να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που να δίδει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες της Τράπεζας σε μη εμπιστευτικά στοιχεία του ΓΕΜΗ. Το αίτημα αυτό εκκρεμεί.
- Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία ισολογισμών που συγκεντρώνει το ΓΕΜΗ, η χρησιμότητα θα ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη για τις ανάγκες της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς αυτά είναι διαθέσιμα είτε σε έγχαρτη μορφή ή σε μορφή PDF και επομένως, δεν προσφέρονται για ηλεκτρονική επεξεργασία για την παραγωγή στατιστικών στοιχείων που θα υποστηρίξουν και τις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.
- Όπως αναφέρεται και στην ΠΔΤΕ, ένας από τους κύριους λόγους συλλογής των στοιχείων αυτών είναι η υποστήριξη των πράξεων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Αποτελεί ισχυρή πεποίθησή μου ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο αυτό θα ενισχυθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, με τελικό αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της πιστοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δε των μικρομεσαίων που δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες πηγές χρηματοδότησης.
- Σημειώστε τέλος, ότι σχεδόν όλες οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης τηρούν Μητρώο Ισολογισμών (Central Balance-Sheet Office).
Πιστεύω ότι με βάση τα στοιχεία που παρέθεσα πιο πάνω, θα έχουμε την υποστήριξή σας για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του έργου αυτού προς όφελος του συνόλου της Ελληνικής οικονομίας.
Οι συνεργάτες μου, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντού Στατιστικής κ. Ν. Τσαβέα, και εγώ, παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.


Ουσιαστικά λαμβάνουμε μία τυπολατρική απάντηση από την ΤτΕ η οποία, ενώ υποχρεώνεται να υποστηρίζει τεχνοκρατικά τις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος ,δηλαδή ενώ ανήκει και υπάγεται στο Ευρωσύστημα, κάτω από την εποπτεία της ΕΚΤ, δεν λειτουργεί ως Ευρωπαϊκή και παραπέμπει το θέμα στην Κυβέρνηση και στις δομές του Γ.ΕΜ.Η. Έχουμε την άποψη ότι η ΤτΕ είναι Ανεξάρτητη Αρχή και όχι δημόσια υπηρεσία.

Οι αιτιάσεις του Διοικητή ότι με την επανακαταγραφή των οικονομικών δεδομένων των οντοτήτων -με το όποιο κόστος συνεπάγεται αυτό- θα βοηθηθεί μέσω της επεξεργασίας των στατιστικών στοιχείων από πλευράς της ΤτΕ, η άσκηση πολιτικών ανοίγματος των ανύπαρκτων σήμερα πιστοδοτήσεων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αφού ήδη θα έχει ενισχυθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, μας αφήνουν έκπληκτους.

Απορίας άξιο είναι επίσης πως, με την υφιστάμενη κατάσταση, ένας οργανισμός όπως η ΤτΕ, συλλέγοντας στοιχεία από την αγορά, τα επιμελητήρια, τα διάφορα ινστιτούτα και τους φορείς- δημόσιους και ιδιωτικούς- ειδικά για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις - εξάγει τους σχετικούς στατιστικούς δείκτες από ισολογισμούς κλπ για την παραγωγή, το εμπόριο, τα αγαθά και τις υπηρεσίες, αφού τα αρχεία δεν είναι επεξεργάσιμα;!;

• Που είναι η ευθύνη του ιδιωτικού τομέα, αν τα αρχεία Γ.ΕΜ.Η. ζητούνται σε pdf η word και με όριο όγκου αρχείων;

• Γιατί η ΑΑΔΕ και το Υ.Ο., αντί να ασχολείται με την υποχρεωτικότητα της καταγραφής & συμπλήρωσης «άχρηστων» πινάκων για τζίρους ανά κωδικό αριθμό δραστηριότητας (απαρχαιωμένους κωδικούς συνδυασμένης ονοματολογίας-ΚΑΔ), δεν εντάσσει την λειτουργική απεικόνιση αριθμοδεικτών στα έντυπα έτσι ώστε να προκύπτουν «αυτόματα» κατά την συμπλήρωση, υποβολή και αποθήκευσή τους χωρίς να χρειάζονται επιπλέον επεξεργασία;

• Γιατί να επιβαρύνεται ο ιδιωτικός τομέας-και δή οι μικρομεσαίοι- πάλι το κόστος για την μη ορθή λειτουργία των δομών και την μη διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων και αρχείων;

• Οι κανόνες της οικονομίας είναι σκληροί και όλα αυτά τα κόστη θα επιβαρύνουν θέλοντας και μη το τελικό κόστος στο αγαθό και την υπηρεσία;

Εν τέλει ακόμα μια φορά, εξ αιτίας της ανεπάρκειας των ελληνικών δομών και συγκεκριμένα, της μη δυνατότητας επεξεργασίας αρχείων pdf -εν έτει 2019- οι λογιστές επωμίζονται την επανυποβολή στοιχείων και οι επιχειρήσεις «απειλούνται» με πρόστιμα.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης