Αποτελέσματα live αναζήτησης

Π. Αλεβιζάκης: «Οι πολυεθνικές ελεγκτικές εταιρείες αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των εφοριακών!!»

Π. Αλεβιζάκης: «Οι πολυεθνικές ελεγκτικές εταιρείες αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των εφοριακών!!»
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά


Όπως αποκαλύφθηκε από έγγραφα που διέρρευσαν, παρά τις αντίθετες προθέσεις της διοίκησης της ΑΑΔΕ(;), ανατέθηκε στην PricewaterhouseCoopers (Pwc) η εκπαίδευση των υπαλλήλων του ΚΕ.Ο.Φ. (Κέντρου Είσπραξης Οφειλών) Αττικής. Το ΚΕ.Ο.Φ. αναλαμβάνει παράλληλα και από κοινού με τις Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας Αττικής την είσπραξη οφειλών μέχρι 1.500.000€.

Ανάλογες συμβάσεις έχουν συναφθεί, από ότι καταγγέλουν οι ίδιοι οι εφοριακοί, και για το κομμάτι των έμμεσων τεχνικών ελέγχου με άλλη πολυεθνική εταιρεία την Ernst & Young. Από ότι φαίνεται λοιπόν οι πολυεθνικές εταιρείες μπαίνουν πλέον δυναμικά όχι μόνο στο κομμάτι της τήρησης των λογιστικών βιβλίων - αλλά και της εκπαίδευσης των ίδιων των εφοριακών αποκτώντας έτσι μία προνομιακή πρόσβαση στις εσωτερικές τους διαδικασίες. Μία πρόσβαση την οποία ορισμένοι θα πλήρωναν πολύ ακριβά για να έχουν. Προφανώς μιλάμε για ένα κραυγαλέο παράδειγμα «ασυμβίβαστου» ανάλογο με αυτό που παρατηρούμε οι ίδιες εταιρείες από τη μια να ελέγχουν τις οικονομικές καταστάσεις και από την άλλη να τις καταρτίζουν με όχημα τις θυγατρικές τους. Εδώ λοιπόν γεννιούνται σοβαρά ερωτήματα που απευθύνονται τόσο στη διοίκηση της ΑΑΔΕ, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και μας καλούν συνάδελφοι ως Οικονομικό Επιμελητήριο να πάρουμε θέση:

1) Με ποιο δικαίωμα πολυεθνικές ελεγκτικές εταιρείες αποκτούν πρόσβαση στους εσωτερικούς μηχανισμούς λειτουργίας των φορολογικών υπηρεσιών; Ο πραγματικός τους ρόλος ποιος θα είναι τελικά; Να ελέγχουν τις οικονομικές καταστάσεις; Να υφαρπάζουν «λογιστικό έργο» από τους συναδέλφους λογιστές - φοροτεχνικούς μέσω των θυγατρικών τους όπως έχουμε καταγγείλει πολλάκις; Να εκπαιδεύουν τους εφοριακούς πως να είναι αποτελεσματικότεροι; Απέναντι σε ποιους; Στους ίδιους τους πελάτες τους; Όλα αυτά μαζί;
Η μήπως τελικός σκοπός τους είναι να αποκτήσουν τεχνογνωσία για να προστατεύουν τους μεγάλους καλοπληρωτές πελάτες στρέφοντας το φοροεισπρακτικό μηχανισμό στη μαρίδα, στους μικροεπαγγελματίες από τους οποίους ζει η μεγάλη μερίδα των συναδέλφων λογιστών - φοροτεχνικών;

2) Η συγκεκριμένη ελεγκτική εταιρεία (Pwc) έχει απασχολήσει κατ' επανάληψη την δικαιοσύνη και όχι μόνο στην Ελλάδα. Πρόσφατα μάλιστα η Ελληνική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της επέβαλλε πρόστιμο 150.000€ διότι απαιτούσε από τους ίδιους τους εργαζόμενους της να της παράσχουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα χωρίς νομική υπόσταση για κάτι τέτοιο. Πως λοιπόν μπορεί κανείς να σφυρίζει αδιάφορα όταν «αλώνει» το φοροεισπρακτικό μηχανισμό της πατρίδας μας; Πως μπορεί με αυτό το παρελθόν να την εμπιστευτεί σε ακόμη πιο ευαίσθητα θέματα που έχουν να κάνουν με απόρρητες φορολογικές πληροφορίες για τις οποίες ορισμένοι θα πλήρωναν αδρά να αποκτήσουν;

3) Η ίδια η ΑΑΔΕ δεν δημοσιοποιεί το περιεχόμενο των συμβάσεων συνεργασίας με τις πολυεθνικές; Μία ανεξάρτητη αρχή που επαγγέλλεται τη διαφάνεια και ελέγχει την είσπραξη των δημοσίων εσόδων πως μπορεί να καταρτίζει συμβάσεις εν κρυπτώ χωρίς να δημοσιεύει πόσα πληρώνει και από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα;

4) Για ποιο λόγο η διοίκηση της ΑΑΔΕ δεν απευθύνθηκε για την εκπαίδευση των υπαλλήλων της στους ίδιους τους εφοριακούς που είναι εκπαιδευτές σεμιναρίων και επανδρώνουν τη νεοσύστατη φορολογική ακαδημία; Θεωρεί ότι είναι ανεπαρκείς; Συμβαίνει κάτι άλλο; Προφανώς δικαιολογίες ότι έπρεπε η εκπαίδευση να γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν ευσταθούν διότι τα χρονοδιαγράμματα ήταν από καιρό γνωστά σε όλους.

Όλα αυτά τα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις και επιβάλλουν να πάρουμε θέση ως φορέας απαιτώντας από την ΑΑΔΕ:

1. Να γνωστοποιήσει άμεσα το περιεχόμενο των συμβάσεων με τις πολυεθνικές για όλη την εμπλοκή τους στην εκπαίδευση των εφοριακών. Να μάθουμε ποιος παίρνει τι και πόσο και ποιος πληρώνει τελικά.

2. Να μας ενημερώσει με ποια διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος και με ποιες «διαφανείς» διαδικασίες δημοσιότητας ανατέθηκε το εκπαιδευτικό έργο στις συγκεκριμένες πολυεθνικές. Ποιες ήταν οι προδιαγραφές εκπαίδευσης και που δημοσιεύτηκε ο μειοδοτικός διαγωνισμός. Η μήπως δόθηκε με απευθείας ανάθεση στους «ειδικούς».

Πάγια θέση της παράταξής μας συνάδελφοι είναι ότι ο καθένας σε αυτόν τον τόπο πρέπει να κάνει τη δουλειά του και τα «ασυμβίβαστα» να τηρούνται. Όπως δεν μπορεί κάποιος να είναι ταυτόχρονα λογιστής και εφοριακός, έτσι και δεν μπορεί να έχουμε πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες με όχημα θυγατρικές τους οι ίδιες από τη μια να τηρούν βιβλία και να καταρτίζουν οικονομικές καταστάσεις και από την άλλη να ελέγχουν την αξιοπιστία των οικονομικών καταστάσεων που οι ίδιες κατάρτισαν. Τώρα λοιπόν πηγαίνουν ακόμη ένα βήμα παρακάτω και φτάνουν να εκπαιδεύουν τους εφοριακούς ελεγκτές πως θα ελέγξουν για φοροδιαφυγή τις επιχειρήσεις πελάτες τους των οποίων τις οικονομικές καταστάσεις έχουν οι ίδιες προηγουμένως ελέγξει.

Αν αυτό δεν είναι ότι βάζουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα τότε τι είναι;

Με Τιμή

Για την Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας
Αλεβιζάκης Παναγιώτης
Μέλος της Κ.Δ. του ΟΕΕ
Εκ/πος Α.ΚΙ.Ο.Ε.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης