Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΤΑΚ: Διασταυρώσεις μέσω ΔΕΗ στα ακίνητα που δηλώθηκαν

Στόχος ο εντοπισμός ιδιοκτητών που δεν δήλωσαν στο Ε9 την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους, με αποτέλεσμα να πληρώνουν μικρότερο ΕΤΑΚ και ΤΑΠ

ΕΤΑΚ: Διασταυρώσεις μέσω ΔΕΗ στα ακίνητα που δηλώθηκαν

Στόχος ο εντοπισμός ιδιοκτητών που δεν δήλωσαν στο Ε9 την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους, με αποτέλεσμα να πληρώνουν μικρότερο ΕΤΑΚ και ΤΑΠ

Τους ιδιοκτήτες κατοικιών, διαμερισμάτων και επαγγελματικών ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους θα αναζητήσει η Εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αξιοποιήσει το ηλεκτρονικό αρχείο της ΔΕΗ στο οποίο καταγράφονται οι ιδιοκτησίες που καταβάλλουν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και να διασταυρώσει τα στοιχεία αυτά με όσα έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις ακινήτων (έντυπο Ε9).

Μέσα από τις διασταυρώσεις αυτές, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να εντοπίσει περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 λιγότερα τετραγωνικά μέτρα για κατοικίες, διαμερίσματα ή καταστήματα από αυτά που εμφανίζονται στο αρχείο της ΔΕΗ ή εάν στο αρχείο της ΔΕΗ τα τ.μ. που χρεώνονται με ΤΑΠ είναι λιγότερα από αυτά που έχουν δηλωθεί στο Ε9.

Πρόστιμα
Οι φορολογούμενοι που θα εντοπισθούν να έχουν δηλώσει στο Ε9 μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική θα κληθούν από την εφορία προκειμένου να δώσουν διευκρινίσεις.

Στην περίπτωση που θα επιβεβαιώνεται ότι δηλώθηκε επιφάνεια μικρότερη από την πραγματική, οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να καταβάλλουν επιπλέον ΕΤΑΚ για τις επιφάνειες που απέκρυψαν και θα τιμωρούνται με πρόσθετους φόρους λόγω ανακρίβειας των δηλώσεων Ε9 που υπέβαλαν.

Στη περίπτωση, της εμφάνισης λιγότερων τετραγωνικών μέτρων στο αρχείο της ΔΕΗ από ό,τι στο «περιουσιολόγιο», θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες αναδρομικές χρεώσεις Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.

ΕΤΑΚ
Για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, το οικονομικό επιτελείο δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση του συντελεστή άνω του 0,1% για μεγάλες περιουσίες. Αυτό που προέχει, όπως δηλώνει στην «Η» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, είναι να ολοκληρωθεί η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Τέλος Ακινήτων για το 2008 και κυρίως να διορθωθούν τα λάθη και οι σοβαρές παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στα έντυπα Ε9.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων αναμένεται να αποστείλει σε περισσότερους από 350.000 φορολογούμενους προσκλήσεις με τις οποίες θα καλούνται εντός 10 ημερών να διορθώσουν τη δήλωση ακινήτων (έντυπο Ε9).

Αιτήματα των κατασκευαστών

Οι κατασκευαστές που πραγματοποίησαν χθες την ετήσια γενική συνέλευσή τους ζητούν από την κυβέρνηση κίνητρα για να αναθερμανθεί ο κλάδος της οικοδομής όπως:

Αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για μια τριετία, με ετήσιο όριο έως 500.000 ευρώ.

Απαλλαγή από το ΕΤΑΚ για μία 7ετία για τις οικοδομικές επιχειρήσεις.

Μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαιθρίων χώρων, κλειστών θέσεων στάθμευσης πιλοτής, παταριών και σοφίτες.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο