Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Το 29ο Tax Flash σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία για την Υπηρεσία μιας Στάσης στον τομέα του ΦΠΑ (VAT Mini One-Stop-Shop/MOSS)ΕΔΡΑ JEAN MONNET ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΑΤΟΧΟΣ ΕΔΡΑΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

29ο Tax Flash


Η ευρωπαϊκή υπηρεσία μιας στάσης στον τομέα του Φ.Π.Α. (VAT Mini One Stop Shop ή VAT MOSS) αποτελεί το σύστημα για την είσπραξη και απόδοση του Φ.Π.Α. στις τηλεπικοινωνίες, τις υπηρεσίες τηλεοπτικής μετάδοσης και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται στους τελικούς καταναλωτές στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία μιας στάσης στον τομέα του Φ.Π.Α. εισήχθη το 2015 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει σήμερα μια σειρά στατιστικών δεδομένων αναφορικά με τη χρήση της.

Τα στατιστικά αυτά καλύπτουν τη χρονική περίοδο μεταξύ 2015 και 2018 και καταδεικνύουν ένα σαφές θετικό αποτέλεσμα αναφορικά με την είσπραξη του Φ.Π.Α. σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Συνολικά, τα έσοδα από το Φ.Π.Α. που εισπράχθηκαν από την υπηρεσία μιας στάσης σημειώνουν μια συνεχή αύξηση από τα 3 δισ. ευρώ το 2015 σε περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ το 2018.

Το 2018, ο Φ.Π.Α. που εισπράχθηκε αυξήθηκε έτι περαιτέρω κατά 20%, συγκριτικά και με τα στοιχεία του 2017.

Επιπρόσθετα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σταδιακή αύξηση σημείωσε και ο αριθμός των εμπόρων που χρησιμοποιούν την MOSS για να δηλώσουν και να ζητήσουν επιστροφή του Φ.Π.Α. από διασυνοριακές συναλλαγές.Μια ενδιάμεση αξιολόγηση του συστήματος MOSS το 2016, κατέδειξε ότι ήδη ένα ποσοστό περίπου 60 - 80% της αξίας των διασυνοριακών υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας από επιχειρήσεις προς καταναλωτές (B2C) δηλώθηκε μέσω του συστήματος MOSS.

Αυτή η αξιολόγηση επεσήμανε, επιπλέον, ότι η χρήση του συστήματος MOSS μπορεί να μειώσει τα διοικητικά έξοδα για τις επιχειρήσεις μέχρι το ποσοστό της τάξεως του 95%.

Η αλλαγή του τόπου παροχής των υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας σε συνδυασμό και με το απλοποιημένο σύστημα είσπραξης από τους πωλητές, που εισήχθησαν από την Ε.Ε. το 2015 μέσω της ευρωπαϊκής υπηρεσίας μιας στάσης, ήταν το πρώτο στο είδος του σύστημα, πλην όμως σήμερα ακολουθείται και από άλλες δικαιοδοσίες ανά τον κόσμο, οι οποίες εισπράττουν Φ.Π.Α. και φόρους αγαθών και υπηρεσιών.

Επιπλέον, και ο Ο.Ο.Σ.Α. υιοθέτησε τους νέους κανόνες για τον τόπο παροχής υπηρεσιών στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, ενώ προτείνει απλοποιημένους διαδικτυακούς μηχανισμούς είσπραξης εκ μέρους των πωλητών, όμοιους με την ευρωπαϊκή υπηρεσία μιας στάσης (VAT MOSS).

Προς το παρόν, το σύστημα της MOSS εφαρμόζεται μόνο σε διασυνοριακές παροχές υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών σε καταναλωτές που βρίσκονται εγκατεστημένοι στην Ε.Ε.

Παρ' όλα αυτά, αναμένεται να επεκταθεί μέχρι το 2021, προκειμένου να καλύψει το Φ.Π.Α. σε εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών (ιδίως αγαθά που πωλούνται διαδικτυακά, διασυνοριακά εντός και εκτός της Ε.Ε.), καθώς και σε όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες που παρέχονται απευθείας στους τελικούς καταναλωτές στην Ε.Ε.

Δείτε τα στατιστικά στοιχεία ή κατεβάστε τα από εδώ.

O browser δεν υποστηρίζει pdf viewεr. Κατεβάστε την απόφαση από εδώ: Download PDF.Ετικέτες για αναζήτηση MOSS


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο