Ειδήσεις Στατιστικά - Μελέτες κόμβου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία για το mini one stop shop (MOSS)


Το μίνι one stop shop (MOSS) είναι το σύστημα συλλογής και διαβίβασης του ΦΠΑ για τις τηλεπικοινωνίες, τις εκπομπές και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται στους τελικούς καταναλωτές στις 28 χώρες της ΕΕ.

Το σύστημα ΜOSS εισήχθη το 2015 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τώρα ορισμένα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση του.
Οι στατιστικές, που καλύπτουν την περίοδο από το 2015 έως το 2018, δείχνουν σαφές θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά τη συλλογή ΦΠΑ για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Συνολικά, τα έσοδα από τον ΦΠΑ που εισπράττονται στο πλαίσιο του MOSS δείχνουν μια σταθερή αύξηση από 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015 σε περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018.

Το 2018, ο εισπραχθέντος ΦΠΑ αυξήθηκε ακόμη περισσότερο κατά 20% σε σχέση με το 2017.
Ο αριθμός των εμπόρων που χρησιμοποιούν το MOSS παρουσίασε επίσης μέτρια αύξηση σε αυτή την περίοδο.

Μια ενδιάμεση αξιολόγηση του συστήματος MOSS το 2016 είχε ήδη αποδείξει ότι μεταξύ 60% και 80% της αξίας των διασυνοριακών υπηρεσιών από την επιχείρηση προς τον καταναλωτή (B2C) αναφέρθηκε μέσω του MOSS. Από την αξιολόγηση αυτή προέκυψε επίσης ότι η χρήση του MOSS μπορεί να μειώσει το διοικητικό φόρτο για τις επιχειρήσεις έως και κατά 95%.

Η αλλαγή του τόπου παροχής υπηρεσιών για τις
τηλεπικοινωνιακές και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με το απλοποιημένο σύστημα MOSSS της ΕΕ, ήταν μια πρώτη προσπάθεια, αλλά τώρα αναμένονται να εισαχθούν στο σύστημα και άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Από το 2021 το σύστημα θα επεκταθεί και για να καλύψει τον ΦΠΑ για τις πωλήσεις εξ αποστάσεως αγαθών (κυρίως αγαθά που πωλούνται διαδικτυακά, διασυνοριακά στην ΕΕ και εκτός ΕΕ) και όλες τις άλλες υπηρεσίες που παρέχονται απευθείας στους τελικούς καταναλωτές στην ΕΕ.
Ετικέτες για αναζήτηση one stop shop MOSS


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο