Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Φορολογική συνείδηση και φορολογική συμμόρφωση»: Παρουσίαση νέου μαθήματος που διοργανώνει η έδρα Jean Monnet στην 84η ΔΕΘΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Η έδρα Jean Monnet στην Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ διοργανώνει ελεύθερο μάθημα με τίτλο «Φορολογική συνείδηση και φορολογική συμμόρφωση». Σκοπός της έδρας Jean Monnet είναι η εν γένει προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας και διδασκαλίας στα ζητήματα της φορολογικής πολιτικής και διοίκησης, τα οποία τοποθετούνται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Υπεύθυνη του μαθήματος είναι η επίκουρη καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και κάτοχος της έδρας Jean Monnet κα Κατερίνα Σαββαΐδου, ενώ μέλη της ομάδας είναι η Υπ. Μεταδιδάκτορας του ΑΠΘ, Δρ. Φορολογικού Δικαίου της Νομικής ΕΚΠΑ, Ερευνήτρια της Έδρας Jean Monnet Βασιλική Αθανασάκη, και οι Υπ. Διδάκτορες του ΑΠΘ Θεοδότα Ρήμου και Αγγελική Σιδηροκαστρίτη.

Το μάθημα συνδιοργανώνεται με το Εργαστήριο Μελέτης για τη Διαφάνεια, τη Διαφθορά και το Οικονομικό Έγκλημα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, καθώς και με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ.), με το οποίο η έδρα Jean Monnet έχει συνάψει συνεργασία για την διάδοση της φορολογικής συνείδησης μέσω σεμιναρίων, ημερίδων κλπ.

Τα ζητήματα της φορολογικής συνείδησης και συμμόρφωσης είναι ιδιαιτέρως επίκαιρα. Η ανάγκη βελτίωσης της φορολογικής συνείδησης είναι έντονη τα τελευταία χρόνια όπου λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης, παρατηρείται αύξηση της μη συμμόρφωσης των πολιτών με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, καθώς και επιδείνωση της φοροδιαφυγής. Με το μάθημα αυτό επιδιώκεται αφενός η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και τις επιπτώσεις του στην κοινωνία και ειδικά στην ζωή των νέων ανθρώπων και αφετέρου η δημιουργία φορολογικής συνείδησης.

Το μάθημα απευθύνεται τόσο σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές όσο και στους πολίτες γενικότερα. Οι διδάσκοντες προέρχονται από διάφορους χώρους, όπως ιδίως την πανεπιστημιακή κοινότητα, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κλπ. Οι διδάσκοντες προσεγγίζουν το ζήτημα της φορολογικής συνείδησης από διάφορες πτυχές, π.χ. νομικές, ηθικές, κοινωνιολογικές κλπ.

Η φορολογική συνείδηση και συμμόρφωση προωθείται και σε επίπεδο ΕΕ μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος για την εκπαίδευση των νέων ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τους φόρους και το πώς επηρεάζεται η ζωή τους, καθώς και την δημιουργία φορολογικής κουλτούρας ("TAXEDU"). Η διαδικτυακή πύλη "TAXEDU" έχει ως στόχο να συμβάλει στην εκπαίδευση των νεαρής ηλικίας πολιτών της Ευρώπης σε οικονομικά θέματα, να μειώσει τη φοροδιαφυγή και τη φορολογική απάτη στην Ευρώπη μέσω της καλύτερης πληροφόρησης και εκπαίδευσης και να προσφέρει στους πολίτες της Ευρώπης πληροφορίες για τις υπηρεσίες και τις παροχές που καθίστανται δυνατές μέσω της φορολογίας (εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη κτλ.). Κατά τη δημιουργία του ιστοτόπου της ΕΕ, οι νέοι Ευρωπαίοι κλήθηκαν και έδωσαν ανατροφοδότηση σχετικά με το μαθησιακό τους περιεχόμενο. Οι πληροφορίες προσφέρονται μέσω παιχνιδιών, υλικού ηλεκτρονικής μάθησης και βίντεο μικρομάθησης, ώστε οι νέοι και οι νέες της Ευρώπης να ενημερωθούν για τα διάφορα είδη φορολόγησης και για φορολογικά θέματα (όπως φορολογική απάτη και φοροδιαφυγή) με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Τέλος, κατά την διάρκεια του κύκλου μαθημάτων θα διανεμηθεί ερωτηματολόγιο, με βάση το οποίο θα αντληθούν συμπεράσματα αναφορικά με τα ζητήματα της φορολογικής συνείδησης και συμμόρφωσης στην Ελλάδα, τα οποία θα αναλυθούν και θα δημοσιοποιηθούν από τους εμπλεκόμενους φορείς.Για περισσότερες πληροφορίες:
Νομική Σχολή ΑΠΘ, Πανεπιστημιούπολη, 54124 Θεσσαλονίκη, E: [email protected]
Τ: +30 2310 996510
F: +30 2310 995272
[email protected]
Website
https://jean-monnet-chair-eu-tax-policy-administration.webnode.gr/projects/
Linkedin
https://www.linkedin.com/in/jean-monnet-chair-eu-tax-policy-and-administration-743b30171/
Facebook
https://www.facebook.com/Jean-Monnet-Chair-EU-Tax-Policy-Adminisrtration-

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο