Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη ρύθμιση των χρεών τους στον ΕΦΚΑ

4 Σεπτέμβριου 2019 Σχόλια
Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη ρύθμιση των χρεών τους στον ΕΦΚΑ
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Έρχεται νομοθετική πρωτοβουλία ανέφερε ο Υφυπ. Νότης Μηταράκης



Για τις συντάξεις χηρείας και το νέο σύστημα ασφάλισης μίλησε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης, στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» στον ANT1.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: https://youtu.be/MW4MmAcYEFE


O κ. Μηταράκης εξαρχής αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις μηχανογραφικές αλλαγές που απαιτούνταν και δεν είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να καταβληθούν αναδρομικά τα ποσά του επανυπολογισμού των συντάξεων χηρείας από το νόμο Κατρούγκαλου. Έπειτα από τις απαραίτητες ενέργειες που έγιναν από τη νέα κυβέρνηση, τέλος του μηνός, προβλέπεται πως θα ξεκινήσει η καταβολή τους.

Επιπλέον, με την ολοκλήρωση του σχεδίου «Άτλας» και την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, οι συντάξεις χηρείας θα μπορούν να εκδίδονται αυθημερόν, κάτι πολύ σημαντικό, εάν αναλογιστούμε πως πρόκειται κατά βάση για μια ευαίσθητη κατηγορία ασφαλισμένων.



Εν συνεχεία, σχετικά με το επικείμενο νέο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Μηταράκης κατέδειξε πως η βασικότερη αδυναμία του μέχρι τώρα ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, είναι το ότι δεν υπάρχει εξισορρόπηση του κινδύνου. Αυτή τη στιγμή, με το νέο ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων, η κρατική σύνταξη παραμένει δημόσια, υποχρεωτική, διανεμητική και αναδιανεμητική, ενώ στον δεύτερο πυλώνα θα εισαχθεί η κεφαλαιοποίηση στις επικουρικές συντάξεις, όπως συμβαίνει σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες. Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει υπέρ των νέων ασφαλισμένων που θα διαθέτουν το δικό τους ατομικό λογαριασμό, στον οποίο τα χρήματά τους, θα επενδύονται έως ότου φτάσουν στο προβλεπόμενο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότησή τους. Επιπλέον, σχετικά με το εύρος ηλικίας που θα προβλέπεται για τις νέες επικουρικές, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως και σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει ένα ηλικιακό εύρος συνταξιοδότησης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Όσον αφορά τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου που θα αφορούν την κύρια σύνταξη, ο Υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως αυτές θα είναι μόνο θετικές.

Ως προς το ζήτημα των αναδρομικών, ο Υφυπουργός ανέφερε πως αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ υπογράμμισε ότι είναι δεδομένο ότι η εκτελεστική εξουσία, όπως και σε κάθε δυτική δημοκρατία, θα σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Από εκεί και πέρα, με βάση το ύψος των αναδρομικών που θα οριστεί, εξαρτάται και ο τρόπος καταβολής και διαχείρισης του ζητήματος από την Πολιτεία.

Ως προς τα χρέη των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ο Υφυπουργός Εργασίας δήλωσε: «Με νομοθετική μας πρωτοβουλία εντός ολίγων ημερών, θα δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο σύστημα, ασχέτως με το αν το ποσό της οφειλής τους αυτή τη στιγμή δεν είναι υπολογισμένο σωστά, ώστε να μην χαθεί η προθεσμία. Με τη ρύθμιση του ζητήματος, οι οφειλέτες θα πληρώσουν τελικά το ποσό που τους αναλογεί».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα εδώ: https://youtu.be/Ia7K7moGXLI



Πηγή: Δελτίο τύπου γραφείου Ν. Μηταράκη



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης