Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μέσω διαδικτύου οι αλλαγές στοιχείων στην εφορία

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία αναμένεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα εκατομμύρια φορολογούμενοι

Μέσω διαδικτύου οι αλλαγές στοιχείων στην εφορία

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία αναμένεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα εκατομμύρια φορολογούμενοι

Από το σπίτι ή το γραφείο τους και μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν στην εφορία όλες τις αλλαγές που αφορούν στα προσωπικά τους στοιχεία, όπως νέα διεύθυνση κατοικίας, αλλαγή ταυτότητας, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.

Το «ηλεκτρονικό μητρώο» της εφορίας που σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2009.

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία αναμένεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι κάθε φορά που αλλάζει κάποιο από τα προσωπικά στοιχεία τους, όπως η διεύθυνση κατοικίας θα πρέπει να επισκέπτονται τη ΔΟΥ τους και να περιμένουν στην ουρά για να δηλώσουν τις μεταβολές, προκειμένου να ενημερωθεί το μητρώο που τηρεί η εφορία για κάθε φορολογούμενο.

«e-μητρώο»
Ειδικότερα, οι εγγραφές και οι δηλώσεις μεταβολών στο μητρώο, θα μπορούν να πραγματοποιούνται και μέσω διαδικτύου.

Το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί η ηλεκτρονική υπηρεσία «e-μητρώο» στο δικτυακό τόπο  www.gsis.gr. Πρακτικά, αυτό θα δίνει τη δυνατότητα στον φορολογούμενο να δηλώσει μέσω του διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΣ στοιχεία που αφορούν:

-Αλλαγές στη διεύθυνση κατοικίας.
-Μεταβολή οικογενειακής κατάστασης.
-Νέα επαγγελματική έδρα.
-Αλλαγή αστυνομικής ταυτότητας κ.λπ.

Σε επόμενη φάση, το ηλεκτρονικό μητρώο αναμένεται να υποστηρίξει και υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται με ίδρυση ατομικής επιχείρησης και έναρξη εργασιών από ελεύθερους επαγγελματίες, όπως π.χ. τα στοιχεία τίτλων ιδιοκτησίας ή μισθωτήριου συμβολαίου, υπεύθυνη δήλωση για χαρακτηρισμό οικίας ως επαγγελματικής εγκατάστασης, κ.λπ.

Ηλεκτρονικά
Πάντως ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι προτιμούν την ηλεκτρονική εφορία. Το 2008 ο αριθμός των φορολογούμενων που ακολούθησαν την ηλεκτρονική οδό για να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους αυξήθηκε κατά 36,7%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΓΓΠΣ υπεβλήθησαν συνολικά 579.271 ηλεκτρονικές δηλώσεις του εντύπου Ε1. Το 2007 μέσω του διαδικτύου πραγματοποιήθηκαν 5.045.358 ηλεκτρονικές συναλλαγές, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 35% σε σχέση με το 2006, ενώ σε σύγκριση με το 2003 η αύξηση υπερβαίνει το 250%.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο