Π.Ο.Λ.: «Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες»

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

30 Αύγουστος 2019
Taxheaven.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)
Κάνιγγος 27, τηλ. 38 10 081- 38 02 923 - ΦΑΞ 33 06 776 -  ΑΘΗΝΑ
E-mail [email protected]
Web Site www.pol.org.gr


Αθήνα, 30 Αυγούστου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε με φόρα για να εφαρμόσει και να βαθύνει ακόμα περισσότερο την επίθεση στα εργατικά ασφαλιστικά δικαιώματα βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος από την αντεργατική παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ.  Δεν κρύβει την πρόθεσή της να τσακίσει τη συνδικαλιστική δράση, να βάλει τα σωματεία στο γύψο.

Πιστή στο δόγμα «νόμος και τάξη» επιχειρεί να χτυπήσει ξανά το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα παίρνοντας την σκυτάλη από τους απεργοκτόνους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοίνωσε νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα αντικαταστήσει τον ν.1264/1982. Τα όσα λέει για να δικαιολογήσει την επίθεση “για περισσότερη δημοκρατία στο συνδικαλιστικό κίνημα” δεν πείθουν κανένα. Τη στιγμή που κατάργησε για χατίρι του ΣΕΒ ακόμα και την προσχηματική διάταξη για την αιτιολόγηση της απόλυσης με το επιχείρημα “για να μην φακελώνεται ο εργαζόμενος” ανακοίνωσε την δημιουργία “ηλεκτρονικού μητρώου όσων είναι συνδικαλισμένοι” και “ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για την λήψη απεργιακής απόφασης” για να υπάρχει πλήρες φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων και της δράσης τους!

Η επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας και γενικότερα στη συνδικαλιστική δράση έρχεται χρόνια πίσω από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν απ΄ αυτό τον τόπο. Το ταξικό εργατικό κίνημα αντιμετώπισε τις δυνάμεις του κεφαλαίου με φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις και ποτέ δεν παραιτήθηκε από την υπεράσπιση των κατακτήσεών του. Αντιμετώπισε τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό σε όλες του τις αποχρώσεις. Αντιμετώπισε και κατάργησε το νόμο Λάσκαρη, αποκάλυψε τις συνειδητές παραλείψεις του 1264/1982 του ΠΑΣΟΚ (π.χ. εξαίρεση εφοπλιστών). Επέβαλε την κατάργηση του Άρθρου 4 του απεργοκτόνου Νόμου 1365/1983. Δεν είμαστε λοιπόν ούτε καινούργιοι, ούτε άπειροι. Ξέρουμε πολύ καλά γιατί κόπτονται.

Στόχος κάθε τέτοιας συζήτησης που ανοίγει, αλλά και των αξιώσεων που προβάλλονται για περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, είναι να αποδυναμώσουν και να αφοπλίσουν τα συνδικάτα, να παραδώσουν αιχμάλωτους και ανοργάνωτους τους εργαζόμενους στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων και της μεγαλοεργοδοσίας.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να υψώσει τοίχο σε εργαζόμενους που θέλουν να οργανωθούν στα σωματεία τους, που επιλέγουν το συλλογικό δρόμο διεκδίκησης, στην ενεργή συμμετοχή τους. Επιχειρεί ένα σχέδιο καθυπόταξης των σωματείων στην εργοδοσία και τα συμφέροντα της με την πλήρη αλλαγής του χαρακτήρα τους.

Ο τρόπος λειτουργίας των σωματείων, οι μορφές πάλης που επιλέγουν, αν θα απεργούν ή όχι, είναι αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης  των εργαζομένων. Τα σωματεία είναι οργανώσεις εργατών, όχι του κράτους και της εργοδοσίας.

Η όποια σημερινή συνταγματική και νομοθετική κατοχύρωση της συνδικαλιστικής δράσης, της απεργίας είναι αποτέλεσμα σκληρών και αιματηρών αγώνων και σήμερα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.

Καλούμε τους συναδέλφους σε διαρκή επιφυλακή για να μην περάσουν
οποιεσδήποτε αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό κίνημα.

*  Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
*  Κάτω τα χέρια από το δικαίωμά μας στην συλλογική οργάνωση και πάλη.
*  Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα των εργαζόμενων στην απεργία.
*  Δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα και όχι δούλοι στον 21ο αιώνα.

 Καλούμε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους στον κλάδο, να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 18.00, στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ