Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Πρόταση της ΕΣΑμεΑ για την ανάπτυξη του Τουρισμού για Όλους (Προσβάσιμου Τουρισμού)

Συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμό Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό Πάνο ΚόνσολαΙ. Βαρδακαστάνης σε Χ. Θεοχάρη: το υπ. Τουρισμού να αναλάβει εμβληματική δράση για την ανάπτυξη του Τουρισμού για όλους


Συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμό Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό Πάνο Κόνσολα είχε σήμερα Τρίτη 27 Αυγούστου ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ.  Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος κατέθεσε στον υπουργό πρόταση της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την από κοινού ανάπτυξη εμβληματικής δράσης για την ανάπτυξη του Τουρισμού για Όλους (Προσβάσιμου Τουρισμού).

 Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι η πρόταση της Ε.Σ.Α.μεΑ. διασφαλίζει τόσο  την επέκταση της τουριστικής περιόδου, την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τη δημιουργία συνθηκών προώθησής του σε νέες δυναμικές αγορές όσο και τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικής συμμετοχής στους Έλληνες και ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα. Μάλιστα, τόνισε, με βάση μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (2012-2013), η άμεση συμβολή στην ευρωπαϊκή οικονομία του Τουρισμού για Όλους στα κράτη της ΕΕ-27 εκτιμάται ότι είναι περίπου 352 δις €, συμβολή που αντιστοιχεί σε πλήρη απασχόληση άνω των 4,2 εκατομμυρίων ατόμων στον τομέα του τουρισμού, στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ουσιαστικά προτείνει στο Υπουργείο Τουρισμού να ηγηθεί μιας εμβληματικής πρωτοβουλίας που θα στοχεύει σε μια «Ελλάδα προσβάσιμη σε όλους τους επισκέπτες της», με στόχο την διασφάλιση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε όλη την τουριστική αλυσίδα, όπως αυτή περιγράφεται στις Συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας μιας «Ελλάδας προσβάσιμης σε όλους τους επισκέπτες της»,  ο κ. Βαρδακαστάνης επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας του Υπουργείου Τουρισμού με την Ε.Σ.Α.μεΑ., καθώς και με το Υπουργείο Πολιτισμού για την πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους/μουσεία/μνημεία κ.λπ., το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη διασφάλιση προσβάσιμων χώρων πρασίνου και φυσικού κάλλους, τα Υπουργεία Υποδομών/Μεταφορών και Ναυτιλίας για τη διασφάλιση προσβάσιμων μεταφορικών μέσων στους προαναφερόμενους χώρους, το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη διασφάλιση προσβάσιμων εμπορικών χώρων, το Υπουργείο Υγείας για τη διασφάλιση  προσβάσιμων δωματίων και λοιπών κτιριακών εξυπηρετήσεων και υπηρεσιών σε κάθε κλινική στο πλαίσιο ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού καθώς και τη διασφάλιση προσβάσιμων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη διασφάλιση της ψηφιακής προσβασιμότητας στο πλαίσιο βελτίωσης της πληροφόρησης των ενδιαφερομένων με αναπηρία κ.λπ.

Όλοι οι παραπάνω χώροι και μέσα θα πρέπει να ικανοποιούν ενιαίες προδιαγραφές προσβασιμότητας υποδομών και υπηρεσιών (συμβατικών και ηλεκτρονικών), να έχουν πιστοποιηθεί μέσω ενιαίων διαδικασιών και να διαθέτουν εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά και αξιόπιστο εθνικό σήμα προσβασιμότητας.

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της προαναφερόμενης πρωτοβουλίας είναι αναγκαία:

Α) η Σύναψη Κοινωνικής Εταιρικής Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου σας, της Ε.Σ.Α.μεΑ., όλων των συναρμόδιων Υπουργείων (Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.λπ.) και εμπλεκόμενων Φορέων (ΣΕΤΕ, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο κ.λπ.) που εσείς θα κρίνετε,

Β) η υποστήριξη του πάγιου αιτήματος της Ε.Σ.Α.μεΑ. -το οποίο ετέθη και στον Υπουργό Επικρατείας κατά τη συνάντησή μας- για δημιουργία Εθνικού Σήματος Προσβασιμότητας, με συμμετοχή και της Ε.Σ.Α.μεΑ. στη διαδικασία πιστοποίησης της προσβασιμότητας και απονομής του Σήματος ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία και διαφάνεια αυτής,

Γ) η συμμετοχή εκπροσώπου της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο Δ.Σ. του ΕΟΤ με σκοπό τη διασφάλιση ένταξης της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές και προγράμματα του Οργανισμού.

Ο υπουργός και ο υφυπουργός τόνισαν ότι οι προτάσεις της ΕΣΑμεΑ είναι θετικές και ήδη εξετάζονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι ο Τουρισμός για όλους έχει τόσο δικαιακά όσο και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και συμφωνήθηκε νέα συνάντηση με την ΕΣΑμεΑ σχετικά με το επιχειρησιακό μέρος της πρωτοβουλίας.

Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι «ο προσβάσιμος Τουρισμός, η φιλοδοξία η Ελλάδα να γίνει πραγματικός προσβάσιμος προορισμός για τους Έλληνες και τους ξένες επισκέπτες της από όλο τον κόσμο, πρέπει να γίνει βασική παράμετρος της τουριστικής πολιτικής της χώρας, με το υπουργείο Τουρισμού ως επισπεύδον. Με τόλμη και γνώση να αναλάβει σημαντικές και πρακτικές πρωτοβουλίες καθώς και την κινητοποίηση και ενεργοποίηση άλλων υπουργείων, φορέων της τουριστικής αγοράς και φορέων της κοινωνίας, σε αυτή την κατεύθυνση».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο