Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας σε μέλη οργάνου εκκαθάρισης ΝΠΙΔ μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου


Σχέσεις Κράτους - Πολίτη

Σύνοψη διαμεσολάβησης

Αύγουστος 2019

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ευανθία Σαββίδη
Ειδική Επιστήμονας: Πετρούλα Βορριά


Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αίτημα του εκκαθαριστή και του Προέδρου οργάνου εκκαθάρισης Ν.Π.Ι.Δ., οι οποίοι στερούνταν του αποδεικτικού ενημερότητας, επειδή οι συναρμόδιες υπηρεσίες θεώρησαν ότι ευθύνονται για την καταβολή των οφειλών, του υπό εκκαθάριση νομικού προσώπου.

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του συγκεκριμένου Ν.Π.Ι.Δ., περατώνεται η εκκαθάριση και λήγει η θητεία του Προέδρου και των μελών του οργάνου εκκαθάρισης, τα δε δικαιώματα, οι υποχρεώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία του νομικού προσώπου περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, με την Κ.Υ.Α. που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της διάταξης αυτής, ρυθμίστηκε η απογραφή και διάθεση των περιουσιακών στοιχείων του.

Παρά την ύπαρξη της ανωτέρω διάταξης οι συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δεν χορηγούσαν στους ενδιαφερόμενους αποδεικτικό ενημερότητας, χωρίς να αιτιολογούν την άρνησή τους.

Ο Συνήγορος υποστήριξε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας περί αποδεικτικού ενημερότητας, για τη χορήγησή του λαμβάνονται υπόψη οι ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής ο φορολογούμενος και ζήτησε να ενημερωθεί για τους λόγους που παρά την ισχύ της παραπάνω διάταξης, επιβάλλουν τη δέσμευση της ενημερότητας των μελών του οργάνου εκκαθάρισης.

Το αρμόδιο Τμήμα Εκκαθάρισης και Εποπτείας Καταργούμενων Φορέων του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνέχεια της παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη, για τη διατύπωση κρίσης σχετικά με τη χορήγηση του αποδεικτικού ενημερότητας, υπέβαλε σχετικό ερώτημα προς το Ν.Σ.Κ. Το Ν.Σ.Κ. γνωμοδότησε ότι έχει πράγματι περατωθεί η εκκαθάριση του νομικού προσώπου, έχουν παύσει οι υποχρεώσεις του καταργηθέντος οργάνου εκκαθάρισης και το Ελληνικό Δημόσιο είναι πλέον φορέας των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του Ν.Π.Ι.Δ., όπως είχε επισημάνει και ο Συνήγορος.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου και τη συνακόλουθη Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., η αρμόδια Δ.Ο.Υ. προέβη στη χορήγηση του αποδεικτικού ενημερότητας προς τα μέλη του οργάνου εκκαθάρισης.

Πληροφορίες: 2131306600, [email protected]
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο