Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

ΔΣΑ: Ασφαλιστικός οδηγός 120 δόσεων (ν.4611/2019) - Χρήση πλατφόρμας - Ερωτήσεις Απαντήσεις


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 120 ΔΟΣΕΩΝ (Ν.4611/2019) -ΧΡΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ-ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ- 2η Έκδοση (22/8/2019)Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως είναι γνωστό, η ένταξη των δικηγόρων και των ελευθέρων επαγγελματιών στην ρύθμιση του ν. 4611/2019 για τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές (120 δόσεις), που αποτέλεσε πάγια θέση του δικηγορικού σώματος, δίνει ανάσα σε μεγάλο αριθμό οφειλετών, που έχουν βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση λόγω συσσωρευμένων οφειλών τους προς την φορολογική και ασφαλιστική διοίκηση.

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί συνέχεια της διεκδικητικής προσπάθειας του σώματος, καρπός της οποίας υπήρξε η δραστική μείωση των εισφορών κύριας σύνταξης (από 20% σε 13,33%) και η μείωση των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ (από 7% και 4% αντίστοιχα επί του ΚΦΑ) σε πάγια ποσά (41,02 € εως 31.1.19 και 45,50 € από 1.2.19 μηνιαίως για τις εισφορές επικούρησης και 23,44 € εως 31.1.19 και 26,00 € από 1.2.19 μηνιαίως για τις εισφορές εφάπαξ), και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1.1.2017 [ν. 4578/2018].

Παράλληλα, προς αντιμετώπιση της υπέρμετρης οικονομικής επιβάρυνσης των συναδέλφων με αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, για τις οποίες τα ειδοποιητήρια εκδόθηκαν με τεράστια καθυστέρηση, χωρίς ευθύνη των ασφαλισμένων, πετύχαμε την επιμήκυνση των δόσεων αποπληρωμής από 24 σε 36. Με τις παρεμβάσεις που έγιναν επιλύθηκαν και άλλα χρονίζοντα ασφαλιστικά προβλήματα, όπως η δρομολόγηση της επιστροφής των παλαιών (προ του 2012) οφειλόμενων παροχών, χωρίς να τίθεται θέμα παραγραφής, και ο συμψηφισμός απαιτήσεων από και προς τον ΕΦΚΑ κατά τρόπο αντίστοιχο με την ΠΟΛ 1274/2013 (για το Δημόσιο).

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την αποσύνδεση των εισφορών από τις αυξήσεις του νομοθετημένου κατώτατου μισθού, την κατάργηση της αντιμετώπισης των ελαφρύνσεων για τους νέους ασφαλισμένους (κάτω πενταετίας) ως ασφαλιστικής οφειλής, τη μείωση των εισφορών κλάδου υγείας, την άμεση έκδοση ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΦΚΑ και την επέκταση των σχετικών παροχών (π.χ. παροχών μητρότητας) στους δικηγόρους. ενώ η Κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών αμίσθων - εμμίσθων έτους 2018 (τελικά ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2019).

Αντίστοιχες επίκαιρες κριτικές επισημάνσεις έχουμε κάνει και για τις αναγκαίες βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο της ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις. Συγκεκριμένα, έχουμε ήδη επισημάνει ότι η ένταξη των εκκαθαρίσεων ετών 2017 και 2018 ΕΤΕΑΕΠ, στην πλατφόρμα δεν είναι σύννομη καθώς τα σχετικά ποσά έχουν ήδη έχει ρυθμιστεί με κανονιστικές πράξεις και εγκυκλίους του Υπουργείου και του ΕΤΕΑΕΠ σε 36 δόσεις.

Ήδη έχουμε τη διαβεβαίωση και προκύπτει εκ της πλατφόρμας, ότι η ένταξη των οφειλών ΕΤΕΑΕΠ στη ρύθμιση θα είναι προαιρετική. Σημαντικά προβλήματα δημιουργεί, επιπλέον, η μη εμφάνιση των οφειλών πολλών δικηγόρων στην πλατφόρμα με αποτέλεσμα την αδυναμία ένταξής τους στην πράξη, η εσφαλμένη εμφάνιση χιλιάδων παράλληλα ασφαλισμένων ως οφειλετών του ΕΤΕΑΕΠ από λάθος των συστημάτων του ΕΦΚΑ, ενώ περαιτέρω κρίνεται επιβεβλημένη η μείωση του προβλεπόμενου επιτοκίου, που έχει οριστεί σε 5%.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα έχουμε θέσει αρμοδίως και αναμένουμε επ' αυτών βελτιωτικές τροποποιήσεις. Ήδη με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση το επιτόκιο μειώθηκε στο 3% και μάλιστα με πρόβλεψη να καταλαμβάνει και ήδη υποβληθείσες αιτήσεις. Οι διαρκείς παρεμβάσεις μας αφ' ενός στην διοίκηση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ και αφ' ετέρου στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, αποβλέπουν στην εμπέδωση και αποκατάσταση της νομιμότητας, και στην δημιουργία ενός βιώσιμου, αποτελεσματικού και φιλικού για τον ασφαλισμένο ασφαλιστικό σύστημα.

Ο παρών Οδηγός για τις 120 δόσεις, σε συνέχεια του προγενέστερου Ασφαλιστικού Οδηγού για το ΕΤΕΑΕΠ, εντάσσεται στην συστηματική προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης των συναδέλφων και απάντησης στην πληθώρα των ερωτημάτων που ευλόγως εγείρονται.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον συνάδελφο Ανδρέα Κουτσόλαμπρο, Σύμβουλο του ΔΣ του ΔΣΑ, για το εξόχως επιμελημένο πόνημα και τις τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν ως τώρα τεθεί.


Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ
Δημήτρης ΒερβεσόςΣυνοδευτικό αρχείο:
asfalistikos_odigos_120_doseon_002_2.pdf
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο