Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

Γ. Βρούτσης: «Φέρνουμε αλλαγές στον Κώδικα Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων για την οριστική επίλυση χρόνιων προβλημάτων στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης»ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου


Αθήνα, 02-08-2019

«Η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων συνιστά κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και του Υπουργείου –
Προχωρούμε άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων – Ενισχύουμε τους δεσμούς συνεργασίας με το ΕΛΙΝΥΑΕ»


Την πολιτική βούληση να βρεθεί στο επίκεντρο του Υπουργείου η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης στη συνάντησή του σήμερα με την Πρόεδρο κ. Ρένα Μπαρδάνη και μέλη του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.).

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση που απηύθυνε ο Υπουργός ήδη από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του. Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι στους άμεσους στόχους του Υπουργείου είναι η περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών πολυεπίπεδης συνεργασίας των υπηρεσιών του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ με το ΕΛΙΝΥΑΕ.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη μιας άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας για την προσαρμογή του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ) και την οριστική επίλυση χρόνιων προβλημάτων στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης.

Η αντιπροσωπεία της Διοίκησης του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., φορέα συνεργασίας αποκλειστικά των κοινωνικών εταίρων στο πεδίο της πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, παρουσίασε το διαχρονικό έργο του Ινστιτούτου.

Επισήμανε δε, ότι μετά την επιτυχή προσπάθεια αναδιάρθρωσής του, έχει ήδη εισέλθει σε μια νέα, δυναμική φάση καινοτόμου σχεδιασμού για την ενδυνάμωση της ερευνητικής, επιστημονικής και τεχνικής στήριξης που παρέχει, ιδίως ως προς την πιστοποιημένη κατάρτιση εργαζομένων σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας, την ανάπτυξη ψηφιακών πακέτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, την προώθηση συνεργασιών με ευρωπαϊκούς επιστημονικούς φορείς για την ανάπτυξη καλών πρακτικών αποτροπής του επαγγελματικού κινδύνου, κ.λπ.

Στη συνάντηση τέθηκαν ακόμη ζητήματα εφαρμογής της τρέχουσας Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία 2016-2020.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης δήλωσε:

«Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση συναντήθηκα σήμερα με τη Διοίκηση του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., του πρώτου και πλέον επιτυχημένου εταιρικού θεσμού συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων στη χώρα μας.
Η προαγωγή της υγείας και ασφάλειας στην εργασία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και εμένα προσωπικά και από εδώ και πέρα θα έχουμε συχνή και πυκνή επαφή με το Ινστιτούτο.
Παράλληλα, προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στον εκσυγχρονισμό του Κώδικα για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία και εντατικοποιούμε τους ελέγχους σε επικίνδυνους χώρους εργασίας.  
Κάνουμε σταθερά βήματα με έργα και συγκεκριμένα μέτρα, για την ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, την ουσιαστική προστασία του πρωταρχικού δικαιώματος, της υγείας των εργαζομένων, και την εμπέδωση μιας νοοτροπίας πρόληψης και αποφυγής εργατικών ατυχημάτων.
Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούμε το στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, καθώς και τη μεγάλη εμπειρία τους, σε στενή και δημιουργική συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε .που τους εκπροσωπεί.
Επισημαίνουμε, τέλος, ότι ο σεβασμός στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων θα αποτελέσει ένα σημαντικό κριτήριο για την ένταξη των εργοδοτών στο Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων
».

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. Ρένα Μπαρδάνη δήλωσε:

«Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση να μας καλέσει να έχουμε έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Το ΕΛΙΝΥΑΕ, ο φορέας των κοινωνικών εταίρων σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας, αναπτύσσει εδώ και καιρό τεχνογνωσία και συνεργασίες με αντίστοιχους φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Είμαστε προετοιμασμένοι να προσφέρουμε άμεσα στην Πολιτεία και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων γνώσεις και εμπειρίες και να συμβάλλουμε δυναμικά και αποτελεσματικά στην διαμόρφωση σύγχρονων, καινοτόμων  πολιτικών για την προαγωγή της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.
Επίσης παρουσιάσαμε στον κ. Υπουργό το νέο λογότυπο του ΕΛΙΝΥΑΕ  που οριοθετεί μια νέα εποχή για τον οργανισμό και ζητήσαμε την υποστήριξη από το Υπουργείο για το  2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασίας που διοργανώνει το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. με θέμα «Με το βλέμμα στο μέλλον», στις 18 & 19 Νοεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς και για μια σειρά προσυνεδριακών συναντήσεων σε διάφορες πόλεις
»
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο