Ειδήσεις Τεχνολογία

Στόχευση καρκινικών όγκων με τη νανοτεχνολογία

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη νανοτεχνολογία για να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα με τη χρήση ενός «στοχευμένου πακέτου» γονιδίων.

Στόχευση καρκινικών όγκων με τη νανοτεχνολογία

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη νανοτεχνολογία για να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα με τη χρήση ενός «στοχευμένου πακέτου» γονιδίων.

Η τεχνική δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα, γεγονός που δίνει ελπίδες για τη θεραπεία δύσκολων περιπτώσεων καρκίνου στις οποίες η εγχείρηση δεν είναι εφικτή. Αν και μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους σε περίπου δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα γονίδια ήταν «τυλιγμένα» σε μικροσκοπικά νάνο-σωματίδια, τα οποία αφομοιώθηκαν από καρκινικά κύτταρα, αλλά όχι από τα γειτονικά υγιή. Μετά την αφομοίωση, τα γονίδια προκάλεσαν την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που καταστρέφει τον καρκίνο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις ασθενών που ο καρκίνος βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά όργανα, αλλά και σε περιστατικά καρκίνου που έχει ήδη εξαπλωθεί, λόγοι για τους οποίους δεν είναι εφικτές οι χειρουργικές επεμβάσεις.

«Η γονιδιακή θεραπεία έχει μεγάλες δυνατότητες για ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες του καρκίνου, ωστόσο η αφομοίωση των γονιδίων από τα καρκινικά κύτταρα παραμένει μια από τις μεγάλες προκλήσεις σε αυτό τον τομέα».δήλωσε ο ερευνητής δρ Αντρέας Σάτζλιν της Φαρμακευτικής Σχολής του Λονδίνου. «Είναι η πρώτη φορά που τα νανοσωματίδια φαίνεται να στοχεύουν όγκους με τέτοιο επιλεκτικό τρόπο» επεσήμανε ο Σάτζλιν.

Η παραδοσιακή χημειοθεραπεία καταστρέφει αδιάκριτα υγιή και καρκινικά κύτταρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες όπως κόπωση, απώλεια μαλλιών ή τη ναυτία.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο