Πτώση επενδύσεων 11,4% φρενάρει… την ανάπτυξη

Επενδύσεις - Αναπτυξιακά

12 Μάρτιος 2009
«ΔIOΛIΣΘAINEI» συνεχώς ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ενισχύεται ο κίνδυνος της ύφεσης με αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Taxheaven.gr

Πτώση επενδύσεων 11,4% φρενάρει… την ανάπτυξη

«ΔIOΛIΣΘAINEI» συνεχώς ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ενισχύεται ο κίνδυνος της ύφεσης με αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Στατιστική Υπηρεσία προκύπτει ότι το 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 2,9% έναντι 4% το 2007. Το ΑΕΠ σημείωσε στο τέταρτο τρίμηνο αύξηση 2,4%.

Η οικοδομική δραστηριότητα όσο και η ιδιωτική κατανάλωση, που επί σειρά ετών αποτελούσαν τους «στυλοβάτες» της ανάπτυξης φαίνεται να υφίστανται σημαντικό «πλήγμα» από την κρίση. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 11,4% το 2008 έναντι αύξησης 5% το 2007.

Μεγάλη επιβράδυνση υπήρξε στον ρυθμό ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωσης (2,2% το 2008 έναντι 3% το 2007), ενώ περιορίσθηκε και ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών. Περαιτέρω πτώση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις αναμένεται εφέτος λόγω τόσο του περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης όσο και της τάσης για ενίσχυση της αποταμίευσης, που προκαλείται από την αβεβαιότητα για την ένταση και τη διάρκεια της κρίσης.


EΠIBPAΔYNΣH της οικονομικής ανάπτυξης υπήρξε το 2008, καθώς ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 2,9%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς για το δ΄ τρίμηνο πέρυσι, που δημοσιοποίησε χθες η Στατιστική Υπηρεσία (σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η άνοδος του ΑΕΠ ήταν 3%), καθώς τόσο οι ιδιωτικές επενδύσεις όσο και η κατανάλωση υπέστησαν σημαντικό πλήγμα από την κρίση. Εφέτος αναμένεται περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου άφησε προχθές από τις Βρυξέλλες ανοικτό το ενδεχόμενο να περιέλθει σε ύφεση και η ελληνική οικονομία, καταγράφοντας μετά από πολλά χρόνια αρνητικό ρυθμό στην ανάπτυξη.

Το 2008, σε σύγκριση με το 2007, σημειώθηκε επιδείνωση στην εξέλιξη όλων των βασικών μεγεθών που συνθέτουν το ΑΕΠ. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις είναι στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (εξοπλισμός επιχειρήσεων, οικοδομική δραστηριότητα, κ.λπ.), οι οποίες μειώθηκαν κατά 11,4%, ενώ το 2007 είχε σημειωθεί αύξηση 5%. Μεγάλη επιβράδυνση υπήρξε παράλληλα στον ρυθμό ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωσης (2,2% το 2008 έναντι 3% το 2007), η οποία μαζί με την οικοδομή αποτελούσαν επί σειρά ετών τους «στυλοβάτες» της ανάπτυξης. Περαιτέρω επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται εφέτος, τόσο λόγω του περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης από τις τράπεζες, όσο και λόγω της ψυχολογίας αποταμίευσης που αναπτύσσεται εξαιτίας της αβεβαιότητας για την ένταση και τη διάρκεια της κρίσης.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς για το δ΄ τρίμηνο πέρυσι προκύπτουν τα εξής:

Το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 2,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007 και αύξηση 0,3% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2008.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στον εξοπλισμό μεταφορών κατά 30,3% και στις κατοικίες κατά 19,9%. Στις λοιπές κατασκευές σημειώθηκε αύξηση 24,8%.

Μειωμένος εμφανίζεται ο ρυθμός αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης, παρουσιάζοντας αύξηση 1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007 και μείωση 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2008.

Μείωση 5,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση 6% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,1%. Μείωση 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007 παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Αύξηση 4,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ μείωση 5,4% οι εξαγωγές υπηρεσιών.

Σε τρέχουσες τιμές οι αμοιβές των απασχολουμένων αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007 και κατά 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Oσον αφορά την εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρουσίασε αύξηση 3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007 και μείωση 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2008. Αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασαν οι εξής κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας: γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας κατά 11,4%, εμπορίου, ξενοδοχείων- εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών κατά 5%, χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 3,8% και κατασκευών κατά 4%. Αντίθετα, μείωση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασαν οι εξής κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας: βιομηχανίας –συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας– κατά 0,1% και λοιπών υπηρεσιών κατά 0,4%.

Πηγή Express