Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιστολή του Συλλόγου Λ/Φ Ρεθύμνου στον Υφυπ. Οικονομικών περί μη παράτασης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Επιστολή του Συλλόγου Λ/Φ Ρεθύμνου στον Υφυπ. Οικονομικών περί μη παράτασης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΣΤΑΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ 8 – ΡΕΘΥΜΝΟ
Τηλ:2831027519
Email: [email protected], [email protected]

Ρέθυμνο, 16/07/2019

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
- Υφυπουργό, κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο  

ΘΕΜΑ: Δελτίο Τύπου της 16.7.2019 περί μη παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.


Αξιότιμε κ.Υφυπουργέ,

Καταρχάς θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή δύναμη στο νέο έργο σας και στην επίτευξη των στόχων σας.

Στο Δελτίου τύπου ήσασταν σαφής ότι δεν θα δοθεί παράταση λόγω του ότι ο στόχος σας είναι να εμπεδωθεί η εικόνα ενός Κράτους που θα είναι σοβαρό, συνεπές και αξιόπιστο απέναντι στους πολίτες, εμπνέοντας ανάλογες συμπεριφορές».

Συμφωνούμε απόλυτα με τον στόχο σας. Ένα κράτος σοβαρό, συνεπές και αξιόπιστο απέναντι στους φορολογούμενους είναι πολυετές αίτημα του κλάδου των λογιστών φοροτεχνικών.

Η εικόνα ενός σοβαρού κράτους όμως, δεν εμπεδώνεται τόσο απλά και μέσω τέτοιων ανακοινώσεων σε Δελτία Τύπου, με το ξεκίνημα της ανάληψης των νέων καθηκόντων σας.

Το κράτος για να μπορέσει να εμπνεύσει σοβαρές συμπεριφορές πρέπει το ίδιο να συμπεριφέρεται με σοβαρότητα και συνέπεια.

Καλή η εικόνα αλλά η ουσία απαιτεί πολλή δουλειά, πράξεις, συντονισμό και χρόνο.

Το σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων άνοιξε στις 28 Μαρτίου και το διάστημα έως 29 Ιουλίου θα ήταν όντως ικανό και εύλογο, αν όλα δούλευαν σωστά και αν όλες οι εκκαθαρίσεις που αφορούν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ήταν έτοιμες την 28η Μαρτίου, αλλά και φέτος προέκυψαν παράγοντες που δημιούργησαν προβλήματα.

• Για την υποβολή των δηλώσεων νομικών προσώπων το σύστημα άνοιξε στις 17 Μαΐου.
• Το δημόσιο έστειλε διορθωμένα εκκαθαριστικά αποδοχών σε χιλιάδες φορολογούμενους, αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους με μεγάλη καθυστέρηση.
• Το τελευταίο διάστημα το ηλεκτρονικό σύστημα  μπλοκάρει συνεχώς με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε αρκετές προσπάθειες για να στείλουμε την κάθε δήλωση.
• Οι εκκαθαρίσεις του ΕΦΚΑ βγήκαν πριν λίγες μέρες και αυτό μας έχει προσθέσει επιπλέον εργασία και τροποποιήσεις.
• Αναμένουμε ακόμα τα rebate & clowback του β' εξαμήνου του 2018 των ιατρών.
• Ο μήνας Ιούλιος εκτός από την υποχρέωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι ένας μήνας αυξημένων υποχρεώσεων για τα λογιστικά γραφεία.
• Επίσης ένας σημαντικά ανασταλτικός παράγοντας στην υποβολή των δηλώσεων το 2019, ήταν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις, που πραγματικά πήγαν πίσω την δουλειά μας. Είτε λόγω συμμετοχής των συναδέλφων με τον ένα η άλλο τρόπο - καθ’ όλα θεμιτό - ή το γεγονός της άμβλυνσης του ενδιαφέροντος από τον ίδιο τον κόσμο, αλλά και τις υπηρεσίες γενικότερα.

Και φέτος λοιπόν με πολλές αντιξοότητες και καθυστερήσεις, για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε σαν κλάδος προσπαθήσαμε να κάνουμε σωστά και έγκαιρα την δουλειά μας, υπερβαίνοντας ξανά τις αντοχές μας.

Δεδομένων των συνθηκών δεν θεωρούμε ότι το κράτος θα στερηθεί σοβαρότητας αν δώσει 15 μέρες παράταση ώστε να μπορέσουμε να υποβάλλουμε με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας τις τελευταίες δηλώσεις και το κυριότερο για να μπορέσει και το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου να ανταποκριθεί χωρίς προβλήματα στις αυξημένες ανάγκες.

Οι λογιστές είμαστε συνεργάτες του υπουργείου οικονομικών και δεν πρέπει να το ξεχάσετε αυτό κατά την διάρκεια της θητείας σας.

Δεν θέλουμε να δουλεύουμε τον Αύγουστο τον μήνα των διακοπών, ωστόσο οι συγκυρίες ήταν τέτοιες και τόσες, που δεν μας επέτρεψαν να τελειώσουμε νωρίτερα.

Πρέπει να δοθεί μια άτυπη παράταση, κρατώντας ανοιχτό το σύστημα για ένα 15ήμερο ακόμα.

Ευχόμαστε  του χρόνου, να καταφέρει το Κράτος να είναι ακόμα πιο συνεπές και σοβαρό, να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους ώστε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων να κυλίσει ομαλότερα και να μη χρειαστεί να ζητάμε παρατάσεις.

Με τιμή

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Σαριδάκη Κατερίνα

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Νικολιδάκη Αγγελική


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης