Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Οι εκλογές, η γαλέρα και τα μοτοποδήλατα της δεκαπενταετίας

Το σχόλιο της Δευτέρας - Οι εκλογές, η γαλέρα και τα μοτοποδήλατα της δεκαπενταετίας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 18 λεπτά


Καρποδίνης Μ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα  και καλή εβδομάδα,

Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι πλέον γνωστά γιαυτό θα ξεκινήσω σήμερα με μία φράση ενός μεγάλου ηθοποιού του αείμνηστου Θανάση Βέγγου ο οποίος αναφερόμενος στις δυσκολίες της ζωή του είπε : "Στης ζωής μου τη γαλέρα τράβηξα πολύ σκληρό κουπί". Γαλέρα όμως θα μπορούσε να είναι και η χώρα μας, την οποία έφτιαξαν οι δανειστές, ενώ εμείς, ακούραστοι κωπηλάτες, τραβάμε εξαντλητικά κουπί ακούγοντας τον ρυθμό του τυμπανιστή ( συνήθως ξένης χώρας ) για να πάμε μπροστά με εφόδιο την ελπίδα ώστε να έρθει επιτέλους η ανάπτυξη, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η επαναφορά των νέων στα πάτρια εδάφη.  
Από παντού ακούμε για δημοσιονομική προσαρμογή με αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα υπερφορολόγηση, κόκκινα δάνεια και ένα δημόσιο χρέος που μετά από 10 χρόνια μνημονίου δεν μειώνεται καθώς υπερβαίνει το 180% του ΑΕΠ.
Όποια κυβέρνηση και να έρθει αλλάζει ο τυμπανιστής ελπίζοντας για εμάς του κοινούς θνητούς ο ρυθμός να είναι πιο ανθρώπινος  και λιγότερα εξαντλητικός. 

Μια και μιλάμε για τυμπανιστές ακούστε ένα ωραίο πολύ σχετικό ανέκδοτο. : 

"Σε μια αρχαία γαλέρα οι σκλάβοι ακολουθώντας τον ρυθμό του τυμπανιστή κωπηλατούν κουρασμένα όπως κάθε μέρα όταν έρχεται ο φρουρός και τους λέει: - Σας έχω δύο νέα. Ένα ευχάριστο και ένα δυσάρεστο. Το ευχάριστο είναι ότι σήμερα θα έχετε διπλή μερίδα φαγητό και στον ορίζοντα αρχίζει να φαίνεται η στεριά για να ξεκουραστείτε. Το δυσάρεστο είναι ότι πρέπει να πάμε πιο γρήγορα γιατί ο καπετάνιος θέλει να κάνει θαλάσσιο σκι."

Πριν περάσω στην εβδομαδιαία ανασκόπηση διαβάστε το εξαιρετικό σχόλιο του έγκριτου Οικονομολόγου και Φοροτεχνικού κ. Γιώργου Χριστόπουλου που τονίζει την απουσία χάραξης και υλοποίησης μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

 

 

 

●●●

Επισημάνσεις 

Για τους συναδέλφους που δεν πρόλαβαν να μελετήσουν τα δημοσιευμένα άρθρα παραθέτω την παρακάτω λίστα για μελέτη.

 

Εξόφληση δαπάνης μισθοδοσίας και αποζημίωσης απόλυσης. Τι αλλάζει από 1.7.2019 - Χρηστικός πίνακας

Τροποποιητικές δηλώσεις αγροτών λόγω επιδοτήσεων με μεταφερόμενες ζημιές

Δωρεά χρημάτων από φορολογικό κάτοικο εξωτερικού

Φορολογική αντιμετώπιση της μηνιαίας αποζημίωσης σε διανομείς (delivery)

Η μείωση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 1.6.2019

(Upd) Δωρεάν παραχώρηση τμήματος κύριας κατοικίας από γονέα σε τέκνο και αντίστροφα

Ανάλωση κεφαλαίου σε περίπτωση θανάτου ενός εκ των συζύγων

Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των διαχειριστών Ι.Κ.Ε. - Διορθώσεις από την Α.Α.Δ.Ε.

Πρόστιμα εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων εισοδήματος φορολογικού έτους 2018

(Upd) Ασφάλιση μελών - διαχειριστών ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ - Απεικόνιση και υποβολή ΑΠΔ - Πακέτα Κάλυψης

Υποδείγματα καταστατικού Ανώνυμης Εταιρείας με βάση τις διατάξεις του ν. 4548/2018

Ονομαστικοποίηση μετοχών - Βιβλίο μετόχων - Μεταβίβαση μετοχών Ανώνυμης Εταιρείας, με βάση τον ν. 4548/2018

Η φορολογία των Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ) και των μελών τους (μετά το ν. 4612/2019) και η Φορολογία Αναγκαστικών Δασικών Συνεταιρισμών

Οδηγός «Φορολογικής Αναμόρφωσης» 2019 (Εξόδων και εσόδων) - Από το «λογιστικό» στο «φορολογητέο» αποτέλεσμα

Κουπόνια - Νέο άρθρο 12α του Κώδικα ΦΠΑ

 

 

 

 

 

 

Εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα - Εφαρμογή άρθρου 56 ν. 4611/2019

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 29613/1754/2019 του Υπ. Εργασίας δίνονται οδηγίες για την καταβολή μηνιαίας αποζημίωσης για την ορθή συντήρηση του δικύκλου που κατέχουν οι διανομείς με σκοπό την διασφάλιση της υγείας τους. Για αυτό το λόγω καθιερώθηκε υποχρεωτικά η καταβολή της μηνιαίας αποζημίωσης μέσω λογαριασμού πληρωμών καθώς και της εμφάνισης της στα χορηγούμενα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών. Προσοχή διότι υπάρχουν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις ων άρθρων 24 και 28 του ν. 3996/2011

Διαβάστε το άρθρο του συναδέλφου Κώστα Γραβιά για την φορολογική αντιμετώπιση της μηνιαίας αποζημίωσης σε διανομείς για την χρήση και συντήρηση του δικύκλου τουλάχιστον ίσου με το 15% του νομοθετικά καθορισμένου κατώτατου μισθού ή την αντίστοιχη προκύπτουσα αναλογία σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο υπολογισμός του ποσοστού 15% γίνεται με βάση τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μηνιαίο μισθό ή την αντίστοιχη προκύπτουσα αναλογία σε περίπτωση μερικής απασχόλησης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν δικαιούμενη προσαύξηση προϋπηρεσίας ή το γεγονός ότι ο εργαζόμενος αμείβεται βάσει δεσμευτικής ΣΣΕ/ΔΑ ή με ευνοϊκότερο όρο ατομικής σύμβασης εργασίας και ανεξαρτήτως της υπαλληλικής ή εργατοτεχνικής ιδιότητας του μισθωτού (βλ. και εγκύκλιο 29613/1754/2019 του Υπ. Εργασίας).

 

 

●●●

 

Εν συντομία.

 

Διευκρινίσεις δόθηκαν από το υπουργείο οικονομικών για τις υποχρεώσεις καταχώρησης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών δικαιούχων. Αφορά εμπορικές επιχειρήσεις ( ΟΕ,ΕΠΕ,ΙΚΕ,ΑΕ,ΕΕ, θυγατρικές ημεδαπών ή αλλοδαπών με πραγματικό δικαιούχο στην Ελλάδα ). Θέλω να πιστεύω πως θα μπορούσαν να λάβουν πληροφόρηση απευθείας από το ΓΕΜΗ όπως επίσης και τα στοιχεία που ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος για τις χρήσεις 2016, 2017 και 2018. 

Με δελτίο τύπου η ΠΟΦΕΕ επισημαίνει πως σε ρύθμιση αποπληρωμής σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις μπορούν να υπαχθούν και όλες οι οφειλές που βεβαιώθηκαν εντός του 2019 ή θα βεβαιωθούν έως και τις 30/9/2019 εφόσον αφορούν υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31/12/2018.

Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ υποβάλλεται η αίτηση για την προοδευτική αποδέσμευση λογαριασμών για τους πολίτες που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους. Ο υπολογισμός του ποσού περιορισμού της κατάσχεσης υπολογίζεται σύμφωνα με πίνακα που αποτυπώνει τους συντελεστές ρύθμισης. [Α.1236/2019 -  Δημοσιεύθηκε η απόφαση για την προοδευτική αποδέσμευση λογαριασμών για τους πολίτες που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους. Ολες οι λεπτομέρειες]
 

Με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ ( Ε.2123/2019 ) τροποποιείται η ΠΟΛ.1165/2018, ως προς την εφαρμογή της δεκαπενταετούς προθεσμίας παραγραφής σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης μετά την πενταετία.  Ειδικότερα, με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης μετά την πάροδο της αρχικής πενταετούς παραγραφής, ήτοι για δηλώσεις που υποβάλλονται από το έκτο έτος και μετά, δεν εφαρμόζεται η δεκαπενταετής παραγραφή, αλλά βραχύτερη τριετής προθεσμία, αρχόμενη από τη λήξη του έτους υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης και μη υπερβαίνουσα, κατ' ανώτατο όριο, τα δεκαπέντε έτη. Ως εκ τούτου, για όσες εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται στο δέκατο τρίτο, δέκατο τέταρτο ή δέκατο πέμπτο έτος από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω παρέκτασης της προθεσμίας της δεκαπενταετούς παραγραφής.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για παράταση των δηλώσεων κτηματολογίου ( για ορισμένες περιοχές ) από 11/07/2019 σε 30/09/2019. 


Αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τέθηκε σε ισχύει ο νέος ποινικός κώδικας και ο νέος κώδικας ποινικής δικονομίας επίσης τέθηκαν σε ισχύει οι νέοι κανόνες της ΕΕ με σκοπό την αποτελεσματική επίλυση φορολογικών διαφορών μεταξύ των κρατών μελών και άνοιξε η πλατφόρμα προστασίας της Κύριας Κατοικίας. Για πρώτη φορά παρέχεται επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου σε ποσοστό έως 50% ανάλογα με τον εισόδημα του δανειολήπτη. Διαβάστε το επικαιροποιημένο αρχείο ερωτήσεων απαντήσεων περί προστασίας της Κύριας Κατοικίας Ν.4605/2019

Από Τετάρτη, 10 Ιουλίου, οι αιτήσεις στο νέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους, ηλικίας 18-66 ετών. Νέο πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση της αυτοαπασχόλησης μέσω οικονομικής ενίσχυσης για 10.000 ανέργους, ηλικίας 18-66 ετών. Αφορά δαπάνη ύψους έως 119.950.000 ευρώ με την παρακάτω κατανομή ανά έτος. Για το 2019: έως 4.950.000 ευρώ, Για το 2020: έως 75.000.000 ευρώ, Για το 2021: έως 40.000.000 ευρώ.  ΠΡΟΣΟΧΗ αιτήσεις από μεθαύριο 10/07 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ.


Πρότυπη δίκη στο ΣτΕ για το «λευκό» φορολογικό πιστοποιητικό. [Δείτε περισσότερα εδώ]


Τροποποιήσεις για ειδικές μορφές εταιρειών που καταχωρίζονται στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων .Το Υπουργείο Οικονομικών λόγω αποσαφήνισης των υποχρεώσεων που αφορούν ειδικότερες μορφές εταιρειών που καταχωρίζονται στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, εξέδωσε νέα απόφαση με την οποία τροποποιεί την 67343 ΕΞ 2019/19.6.2019.

-Δείτε επίσης την κωδικοποιημένη απόφαση 67343 ΕΞ 2019/19.6.2019

 

 

 

Φορολογικές αποφάσεις - ΔΕΔ

ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε. 1093062 ΕΞ 2019 Τροποποίηση της ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε. 1003215 ΕΞ 2019/ 9-1-2019 (Β΄233) απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. περί καθορισμού του αριθμού φορολογικών ελέγχων και ερευνών που θα διενεργηθούν από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. κατά το έτος 2019.

Περίληψη Οι υποθέσεις που ελέγχονται ερευνώνται κατά προτεραιότητα σύμφωνα με την μοριοδότησή τους ακολουθώντας φθίνουσα σειρά ταξινόμησης μέχρι την επίτευξη του στόχου από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το έτος 2019.

ΔΕΔ Θ 1004/2019 Μη επιβολή ειδικής κύρωσης του άρθρου 8 παρ. 12 του Ν.1882/1990 για λήψη εικονικού τιμολογίου στην περίπτωση που το ΦΠΑ έχει ήδη βεβαιωθεί σε βάρος της εκδότριας 

Περίληψη Ο ΦΠΑ του επίμαχου εικονικού φορολογικού στοιχείου έχει ήδη βεβαιωθεί σε βάρος της εκδότριας επιχείρησης, οπότε μη ορθώς η αρμόδια ελεγκτική αρχή επέβαλε την ειδική χρηματική αποζημίωση του άρθρου 12 του Ν. 1882/1990 σε βάρος του προσφεύγοντα.
Ε.2124/2019 Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 75 του ν.4607/2019 (Α'65) - Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με την έκδοση παραστατικών πωλήσεων από τις οντότητες παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης, καθώς και από τις οντότητες εκμεταλλευτές Ε.Δ.Χ. οχημάτων (ΤΑΞΙ)
Περίληψη Ο εκμεταλλευτής του οχήματος εκδίδει το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο (παραστατικό) της συνολικής αμοιβής στον καταναλωτή, στην οποία συμπεριλαμβάνεται με διακριτή αναγραφή και η συμφωνηθείσα αμοιβή του φορέα διαμεσολάβησης. Εν συνεχεία, για κάθε ημέρα γίνεται εκκαθάριση και η προκύπτουσα αμοιβή του φορέα διαμεσολάβησης καταβάλλεται από τον εκμεταλλευτή του οχήματος σε αριθμό λογαριασμού πληρωμών του φορέα, φυσικού ή νομικού προσώπου ή οποιασδήποτε οντότητας, ο οποίος έχει υποχρέωση ανά μήνα, να εκδίδει το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο (παραστατικό) με τη συνολική μηνιαία αμοιβή, που προκύπτει από τις ημερήσιες εκκαθαρίσεις, οι οποίες του έχουν καταβληθεί. 
Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 75 του ν.4607/2019 απαιτείται τροποποίηση της λειτουργίας των ταξιμέτρων των οποίων η έγκριση είναι σε ισχύ, καθώς και των αντίστοιχων ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρου των οποίων η άδεια καταλληλότητας είναι σε ισχύ, κατόπιν καθορισμού των επιπλέον τεχνικών προδιαγραφών, ώστε αφενός να δύναται να επιλεγεί στο ταξίμετρο η χρήση διαμεσολαβητή, αφετέρου να αποτυπώνεται διακριτά τόσο στην απόδειξη εσόδου όσο και στην ημερήσια αναφορά Ζ η αμοιβή του διαμεσολαβητή.
Αδίκημα μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο - Άρθρο 469 του νέου Ποινικού Κώδικα
Ε.2125/2019 Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 469 του νέου Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019) περί του αδικήματος της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο -
Περίληψη Ι) Επαναρρύθμιση ποινικού αδικήματος

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις επαναρρυθμίζεται το προβλεπόμενο στο άρθρο 25 του ν. 1882/1990 ποινικό αδίκημα της μη καταβολής βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση χρεών προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου καθώς και τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Συγκεκριμένα, ρητά ορίζεται ότι στις (νέες) αιτήσεις και στον πίνακα χρεών που υποβάλλονται προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, κατά το άρθρο αυτό, δεν συμπεριλαμβάνονται και δεν υπολογίζονται για τον προσδιορισμό της ποινικής ευθύνης του προσώπου, οι ακόλουθες οφειλές:

α) χρέη που προέρχονται από τη μη εκτέλεση (αμιγώς) χρηματικών ποινών που επιβλήθηκαν από ποινικό δικαστήριο και οι σχετικές με αυτές προσαυξήσεις, τόκοι και λοιπές επιβαρύνσεις.
Τούτο διότι, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της μεταβατικής αυτής διάταξης, η μη καταβολή της επιβληθείσας χρηματικής ποινής καταργείται πλέον ως αυτοτελές αδίκημα του άρθρου 25 του ν. 1882/1990, καθώς δυνάμει της διάταξης της παραγράφου 6 του άρθρου 80 του νέου Ποινικού Κώδικα, το δικαστήριο μαζί με τη χρηματική ποινή ορίζει ποινή στερητική της ελευθερίας, η οποία θα πρέπει να εκτιθεί από τον καταδικασθέντα, εάν δεν καταβάλλεται η χρηματική ποινή.
 
β) χρέη που προέρχονται από τα φορολογικά αδικήματα που τυποποιούνται στο άρθρο 66 του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ), μαζί με τις σχετικές με αυτά προσαυξήσεις, τόκους και λοιπές επιβαρύνσεις.
Τούτο διότι, σύμφωνα με την ίδια ως άνω αιτιολογική έκθεση, θεραπεύεται το άτοπο της διπλής αξιολόγησης (τόσο κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 όσο και του άρθρου 66 του ν. 4174/2013) αξιόποινων φορολογικών παραβάσεων και, ως εκ τούτου, τα ποσά που αποτελούν το αποκομισθέν ή το επιδιωχθέν προϊόν αυτών αποκλείονται πλέον από την αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος του άρθρου 25 του ν. 1882/1990, δεδομένου ότι η μη καταβολή αυτών τυποποιείται ήδη ποινικά από το άρθρο 66 του ΚΦΔ. 
Ε.2122/2019 Εφαρμογή του άρθρου 39α του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000) στην περίπτωση παράδοσης οχημάτων από υποκείμενους στο φόρο που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ
Περίληψη Λαμβάνοντας υπόψη ότι το όχημα είναι ενιαίο αγαθό και ότι σε «Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ)» και «Οχήματα για Διάλυση» μπορεί να περιέχονται και μη απορρίμματα (π.χ. ανταλλακτικά), για να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 39α θα πρέπει να αναγράφεται στο εκδιδόμενο φορολογικό στοιχείο εκτός από την προβλεπόμενη ένδειξη της παρ. 1 του άρθρου 39α, «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής των αγαθών» και η ένδειξη «Ανακυκλώσιμο Απόρριμμα». Σε διαφορετική περίπτωση η συνολική αξία των «Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ)» και «Οχημάτων για Διάλυση» θα πρέπει να επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Για λόγους χρηστής διοίκησης σε όσες περιπτώσεις εκδόθηκαν φορολογικά στοιχεία που δεν έχουν επιβαρυνθεί με ΦΠΑ πριν την έκδοση της παρούσης χωρίς την ένδειξη «Ανακυκλώσιμο Απόρριμμα», και το παραδιδόμενο «Όχημα Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ)» ή «Όχημα για Διάλυση» αφορούσε απόρριμμα, δεν απαιτείται καμία ενέργεια των συναλλασσομένων για την εφαρμογή των προβλεπομένων στην παράγραφο 1 του άρθρου 39α του Κώδικα ΦΠΑ.

Αντίστοιχα, σε όσες περιπτώσεις εκδόθηκαν φορολογικά στοιχεία που επιβαρύνθηκαν με ΦΠΑ επειδή το παραδιδόμενο «Όχημα Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ)» ή «Όχημα για Διάλυση» αντιμετωπίστηκε ως ενιαίο αγαθό στο οποίο εμπεριέχονται απορρίμματα και μη, τότε ο λήπτης δικαιούται να ασκήσει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ με τον οποίο έχει επιβαρυνθεί το φορολογικό στοιχείο.
479/158654/2019 Τροποποίηση της 366/138268/21-12-2017 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Εγγραφή στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών του ν. 3955/2011 (Α' 89)» (Β'4831)
Περίληψη Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2019 για την αίτηση εγγραφής στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών

 

 

Λοιπές αποφάσεις. (Χωρίς περίληψη. Πρέπει να πάω να ψηφίσω....)

53118/542/2019 Τροποποίηση της 20794/2222/2012 (Β΄1466) υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων της ορθής λειτουργίας των Δημοσίων ΚΤΕΟ»

1093062 ΕΞ 2019 Τροποποίηση της ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε. 1003215 ΕΞ 2019/ 9-1-2019 (Β΄233) απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. περί καθορισμού του αριθμού φορολογικών ελέγχων και ερευνών που θα διενεργηθούν από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. κατά το έτος 2019

Ε.2121/2019 Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 56 του ν.4607/2019 (Α'65) σχετικά με το Νέο Συνυποσχετικό του Ελληνικού Δημοσίου με τη Ναυτιλιακή Κοινότητα

Ε.2120/2019 Κοινοποίηση διατάξεων του Πρώτου άρθρου (άρθρο 2 παρ. 8, περ. α και άρθρο 8 της επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς - Έργο V, άρθρο 8 της επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς - Έργο VΙ) και του δωδέκατου άρθρου του ν. 4618/2019 (89 Α') για θέματα φορολογίας Κεφαλαίου


 

 

 

 

 Είπαν : Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές

●●●

 

 

 

Εργατικά - Ασφαλιστικά - ΕΦΚΑ


Η νέα απόφαση 30294/Δ1.10558/03-07-2019 αφορά κάθε εργοδότη που απασχολεί εργαζόμενους με σχέση σύμβασης ιδιωτικού δικαίου

Εκδόθηκε η νέα απόφαση 30294/Δ1.10558/03-07-2019
  Καταχώρηση ωραρίου ή αλλαγής Καταχώρηση προγράμματος εργασίας (Ε4 Συμπληρωματικός ωραρίου )
Από 01/10/2019 με πληκτρολόγηση ή με εισαγωγή σε ψηφιακή μορφή με επισυναπτόμενο αρχείο pdf  ή εισαγωγή με ψηφιακή μορφή
Από 01/10/2020 Υποχρεωτικά με εισαγωγή στοιχείων με ψηφιακή μορφή


Το έντυπο Ε3.5 υποβάλλεται από 1.10.2019. Όταν η πρακτική άσκηση έχει ξεκινήσει πριν την ανωτέρω ημερομηνία και βρίσκεται σε εξέλιξη, υποβάλλεται, εφόσον είναι αναγκαίο το έντυπο Ε3.5 για την τυχόν μεταβολή της σύμβασης πρακτικής άσκησης στο χρονικό διάστημα από την 01.10.2019 και μετά (τροποποίηση του χρόνου πρακτικής άσκησης, διακοπή ή λήξη πρακτικής άσκησης). Δείτε επίσης και την εγκύκλιο 39/2019 που αφορά την τροποποίηση αποζημίωσης στο πρόγραμμα μαθητείας σπουδαστών ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ και ΣΕΚ με εφαρμογή από 01/02/2019.


Μεταβολή ποσοστών επικουρικής ασφάλισης ( Έγγραφο 319/821000/03-07-2019 του ΕΦΚΑ )

Με το Γενικό Έγγραφο 319/821000/03-07-2019
  Ασφαλισμένο Εργοδότη Σύνολο
από 01/06/2019 - 31/05/20122 3,25% 3,25% 6,50%
από 01/06/2022 3% 3% 6,00%


Μην ξεχάσετε την επικαιροποίηση του email σας και την προσωρινή παύση λειτουργίας του ΣΕΠΕΝΕΤ την Δευτέρα 22/7/2019 με σκοπό την αναβάθμιση της πλατφόρμας.

ΣΕΠΕ: Η νέα απόφαση με τις παραβάσεις και τον καθορισμό των προστίμων  [29164/755/2019]

Περίληψη

Τα βασικά κριτήρια είναι 

  1. Η σοβαρότητα της παράβασης (Σ) 

  2. Ο αριθμός των εργαζομένων (ΑΕ)

  3. Η υποτροπή της επιχείρησης (Υ) π.χ. παρόμοιες παραβάσεις

  4. Η παράβαση περί χρονικών ορίων (ΧΟ)

Τα υπό κριτήρια είναι

  1. Βαθμός συνεργασίας (ΒΣ)

  2. Αριθμός εργαζομένων που θίγονται (Θ)

 

Την άλλη εβδομάδα θα ενεργοποιηθεί η κοινοποίηση εγγράφων και πράξεων του Σώματος ηλεκτρονικά στους λογαριασμούς των εργοδοτών μέσω του ΟΠΣ-ΣΕΠΕ με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών διεκπεραίωσης των ελέγχων. 


Για τους σκοπούς χορήγησης σύνταξης δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος 37/2019 του ΕΦΚΑ. Επίσης ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων ( 05/07 ) στον ΟΑΕΔ για τις επιταγές θεάματος


Δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος για την πρόσθετη αποζημίωση χρήσης και σωστής συντήρησης του οχήματος διανομέων με δίκυκλο. Να θυμίσω πως για τον ορθό έλεγχο της αποζημίωσης πρέπει αυτή να καταβάλλεται μέσω τραπέζης και να εμφανίζεται στο σημείωμα αποδοχών.


Ασφαλιστικά κενά μεταξύ των ημερών εργασίας, δεν επηρεάζουν το δικαίωμα στο επίδομα εργασίας, άλλωστε θεμελιώδης προϋπόθεση για την ένταξη ενός ασφαλισμένου στην τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας είναι να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 125 ημέρες εργασίας στο διάστημα των 14 μηνών που προηγούνται της απόλυσής του ή της λήξης της σύμβασής του, κατόπιν της οποίας υποβάλλεται η αίτηση για την επιδότηση. 
 

Οι άδειες στον ιδιωτικό τομέα για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Περίληψη

Απασχόληση

Απόσταση χιλιομέτρων

εργάσιμες ημέρες

6ήμερη

100-200

1

201-400

2

οδικώς  > 400

3

σε νησιωτικές περιοχές

όχι μεγαλύτερη των τριών ημερών

5ήμερη

200-400

1

> 400

2

σε νησιωτικές περιοχές

όχι μεγαλύτερη των τριών ημερών

 Για όσους μετακινούνται την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας είναι εργάσιμη ημέρα και η χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια του μισθωτού. Δείτε και την σχετική Σημείωση στο περιοδικό Δ.Ε.Ν.


Με την εγκύκλιο Φ.80000/οικ.28609/897/2019 κοινοποιούνται και παρέχονται οδηγίες για το άρθρο 33 του νόμου 4611/2019 με το οποίο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν σε όσους συνταξιοδοτούνται με διατάξεις περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ με το άρθρο 36 προσδιορίζονται οι συντάξιμες αποδοχές ορισμένων κατηγοριών ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ - πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για το διάστημα από 1.1.2002 μέχρι 31.12.2016.

 

Λοιπές αποφάσεις

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 38/2019 Συνταξιοδότηση με τις διατάξεις του ΚΒΑΕ είτε με άλλες ειδικές διατάξεις, με ειδική προϋπόθεση την πραγματοποίηση 1000 ή 500 ημερών ασφάλισης εντός των τελευταίων 17 ετών πριν από τη συμπλήρωση του εκάστοτε ισχύοντος ορίου ηλικίας ή μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης». Κοινοποίηση της διάταξης του άρθ. 33 του ν. 4611/2019


Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 39/2019 Τροποποίηση ημερήσιας αποζημίωσης των μαθητευόμενων στο Πρόγραμμα Μαθητείας σπουδαστών των δημόσιων και ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.)

 

 

 

●●●

 

 

 Είπαν : Δεν υπάρχει τίποτε δυσκολότερο από το να κυβερνήσεις τους Έλληνες. Και αυτό, γιατί, όλοι νομίζουν ότι είναι ικανοί για όλα.



Σ.Λ.Ο.Τ. 

Ενεργειακές κοινότητες: Κατάταξη σε κατηγορία οντοτήτων και υποχρέωση τήρησης ή μη διπλογραφικού συστήματος 

Περίληψη

Στην ερώτηση της οντότητας εάν έχει υποχρέωση τήρησης απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων κατά το έτος σύστασης αυτής; Σύμφωνα με την ΣΛΟΤ, με ΑΠ 1092/2018, από την τήρηση απλογραφικού λογιστικού συστήματος δεν είναι πρακτικά εφικτό να καταρτιστεί μία αξιόπιστη πλήρης σειρά χρηματοοικονομικών καταστάσεων (ισολογισμός κ.λπ.) επομένως ο συνεταιρισμός είναι αναγκαίο να τηρεί διπλογραφικό σύστημα.

Παρουσίαση κατάπτωσης χρηματοοικονομικών εγγυήσεων

Περίληψη

Η χρήση του λογαριασμού «Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις πληρωτέες στην επόμενη χρήση» για τις εγγυήτριες εταιρείες δεν είναι ενδεδειγμένη.

ΣΛΟΤ 1304/2019 Παράλειψη καταχώρισης εσόδου από επιχορηγήσεις εξόδων προηγούμενων χρήσεων

Περίληψη

Η είσπραξη των επιχορηγήσεων από των ΟΑΕΔ στην περίοδο 2012-2015 σε κάθε περίπτωση συνεπαγόταν την καταχώριση του εσόδου στα αποτελέσματα της εκάστοτε χρήσης και την φορολόγηση του κέρδους που προέκυπτε από αυτό.

ΣΛΟΤ 1394/ 2019  Λογιστικός χειρισμός υπομίσθωσης

 

 

 ●●●

 Είπαν : Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε.


Δικαστικές αποφάσεις

Υπόθεση C-597/17 Απαλλαγές - Ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα - Χειροπρακτική και οστεοπαθητική - Άρθρο 98 - Παράρτημα III, σημεία 3 και 4 - Φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα - Μειωμένος συντελεστής - Χορήγηση στο πλαίσιο θεραπευτικής επεμβάσεως ή αγωγής - Κανονικός συντελεστής - Χορήγηση στο πλαίσιο αισθητικής επεμβάσεως ή θεραπείας - Αρχή της φορολογικής ουδετερότητας - Διατήρηση σε ισχύ των αποτελεσμάτων εθνικής νομοθεσίας ασύμβατης προς το δίκαιο της Ένωσης.
Περίληψη αφορά την ερμηνεία του άρθρου 98, του άρθρου 132, και του παραρτήματος ΙΙΙ, της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα ΦΠΑ

 

Υπόθεση C-242/18 Βάση επιβολής του φόρου - Μείωση - Αρχή της φορολογικής ουδετερότητας - Καταγγελία συμβάσεως χρηματοδοτικής μισθώσεως λόγω μη καταβολής ληξιπρόθεσμων μισθωμάτων - Διορθωτική πράξη επιβολής φόρου - Πεδίο εφαρμογής - Πράξεις υποκείμενες στον φόρο - Παράδοση αγαθών εξ επαχθούς αιτίας - Καταβολή “αποζημιώσεως” λόγω καταγγελίας έως τη λήξη της ισχύος της συμβάσεως - Αρμοδιότητα του Δικαστηρίου

 

 

 

 

  

●●● 

 

  Είπαν : Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.

Αρθρογραφία

Ενδιαφέρουσα ήταν την εβδομάδα που μας πέρασε η αρθρογραφία του κόμβου. Διαβάστε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας δημιουργώντας θεματικές κατηγορίες ώστε να τα διαβάσετε σε δεύτερο χρόνο.

●●●

  

 

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - Παρατάσεις

Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2019 για την αίτηση εγγραφής στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών

Σας παραθέτω τις τρέχουσες εβδομαδιαίες υποχρεώσεις δείτε όμως και αναλυτικά από το ημερολόγιο του κόμβου από εδώ τις υποχρεώσεις του μήνα.  

10/07/2019 Απόδοση υπέρ Δήμων ή Κοινοτήτων δικαιώματος υδροληψίας μηνός Ιουνίου
10/07/2019 Υποβολή δήλωσης στην αρμόδια Τελωνειακή αρχή από πρόσωπο που πραγματοποιεί ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιου μεταφορικού μέσου

Κλείνοντας θέλω να πιστεύω σε ένα καλύτερο αύριο με λιγότερες γραφειοκρατικές στρεβλώσεις περισσότερη ανάπτυξη, μικρότερους φορολογικούς συντελεστές και περισσότερες νέες θέσεις εργασίας.

Καλή συνέχεια...



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης