Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πέφτουν σήμερα τα ευρωεπιτόκια

Το, από καιρό προαναγγελθέν, «ραντεβού του Μαρτίου» με τις αγορές αναμένεται να επικυρώσει σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ανακοινώνοντας τη νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ - μείωση που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι της τάξης του 0,5%.

Πέφτουν σήμερα τα ευρωεπιτόκια

Το, από καιρό προαναγγελθέν, «ραντεβού του Μαρτίου» με τις αγορές αναμένεται να επικυρώσει σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ανακοινώνοντας τη νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ - μείωση που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι της τάξης του 0,5%.

Η μείωση των επιτοκίων στο 1,5% εμφανίζεται ως μονόδρομος κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά το μπαράζ των στοιχείων του τελευταίου διαστήματος που δείχνουν επιμονή και διάχυση της ύφεσης σε όλο το φάσμα της οικονομίας της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ, μάλιστα, η οποία από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα έχει ήδη μειώσει τα επιτόκιά της κατά 2,25%, εξακολουθεί να εγκαλείται από αρκετούς αναλυτές και πολιτικούς για διστακτικότητα στην έως τώρα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, την ώρα που οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες - όπως η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας - κινούνται πολύ πιο επιθετικά κόντρα στην ύφεση και έχουν σχεδόν μηδενίσει τα επιτόκιά τους.


ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΡΕΚΟΡ

Η νέα μείωση, πάντως, φαίνεται να «κλείδωσε» αμετάκλητα μετά και τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν νέα, βαθιά επιδείνωση στον τομέα των υπηρεσιών της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο και ρυθμό ρεκόρ στις περικοπές θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο δείκτης purchasing managers (PMI) της Markit για τη δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών έπεσε τον περασμένο μήνα στο 39,2 και σε επίπεδο που αποτελεί νέο, αρνητικό ιστορικό ρεκόρ, έναντι του 42,2 όπου βρισκόταν τον Ιανουάριο. Η κάμψη ήταν οξεία και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, με τις τρεις πρώτες μάλιστα να καταγράφουν νέα αρνητικά ρεκόρ όλων των εποχών.

Η εικόνα αυτή ανατρέπει επί το δυσμενέστερο και τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, θεωρούσαν ότι η ευρωζώνη έζησε το χειρότερο κομμάτι της ύφεσης στο τέταρτο τρίμηνο του 2008. Τώρα όμως, οι περισσότεροι θεωρούν ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα είναι αντίστοιχη - εάν όχι εντονότερη - και στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

Τα στοιχεία, άλλωστε, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι και η δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης έπεσε τον Φεβρουάριο στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 12ετίας. Ο συνδυασμένος δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας σε μεταποίηση και υπηρεσίες υποχώρησε στο, επίσης αρνητικό ρεκόρ, του 36,2 από το 38,3 του Ιανουαρίου.

Αρνητικό ρεκόρ από καταβολής της έρευνας καταγράφηκε και στο μέτωπο της απασχόλησης, τόσο σε μεταποίηση όσο και σε υπηρεσίες. Ο δείκτης απασχόλησης έπεσε στο επίπεδο του 40,8, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις προχώρησαν τον περασμένο μήνα σε περικοπές θέσεων εργασίας με τον υψηλότερο ρυθμό τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας.


Πηγή Ισοτιμία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο