Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Το τρίτο newsletter της έδρας Jean Monnet (Απρ.-Ιουν. 2019)Απρίλιος - Ιούνιος 2019

Περιεχόμενα

I. Πρόλογος της κατόχου της έδρας κα Κατερίνας Σαββαΐδου
II. Εξελίξεις στον τομέα της φορολογίας στην ΕΕ (ανά θεσμικό όργανο)
Α. Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Α.1. Προτάσεις Οδηγιών και άλλες ενέργειες
Α.2. Διαδικασίες παραβάσεων και παραπομπές στο ΔΕΕ
Β. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Γ. Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ και Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Δ.1. Στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων
Δ.2 Στον τομέα της άμεσης φορολογίας
Δ.3. Στον τομέα του ΦΠΑ
Ε. Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
III. Δράσεις του ΟΟΣΑ
IV. Ελληνική νομοθεσία
Α. Ενσωμάτωση οδηγιών
Β. Αποφάσεις της ΑΑΔΕ
V. Δράσεις της έδρας Jean Monnet
Α. Ομιλίες της κατόχου της έδρας Κατερίνας Σαββαΐδου
Β. Ομιλίες της ερευνήτριας της έδρας Βασιλικής Αθανασάκη
Γ. Δημοσίευση φορολογικών νέων (tax flash)
Δ. Δημοσίευση βιβλίων και άρθρων
Ε. Επιμορφωτικά σεμινάρια σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών
ΣΤ. Σύναψη συνεργασίας με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ.).
Ζ. Παρουσίαση της συνεργάτιδος του newsletter της έδρας κας Δήμητρας Κούνη
VI. Αρθρογραφία
Μελέτες, άρθρα και σχόλια αποφάσεων
Α.1. Άμεση φορολογική ελάφρυνση των πολιτών, άρθρο του κ. Θεόδωρου Φορτσάκη
Α.2. Alice in Wonder Tax Land, άρθρο του Σπύρου Δημητρίου

Β. Η στήλη των νέων επιστημόνων του φορολογικού δικαίου
Β.1. Απόφαση του ΣτΕ 7μ 352/2019 - Ανακριβής δήλωση ΦΠΑ, Πρόσθετος Φόρος, Αρχή της αναδρομικής εφαρμογής της ελαφρύτερης διοικητικής κύρωσης, Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, σχόλιο της κας Δήμητρα Κούνη
Β.2. Πρόσφατες εξελίξεις και παροχή κατευθύνσεων για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, άρθρο της κας Αγγελικής Σιδηροκαστρίτη
VΙI. Επισκόπηση αρθρογραφίας σε επιστημονικά περιοδικά
Α. Ελληνική αρθρογραφία
Β. Ξενόγλωσση αρθρογραφία
Γ. Απόσπασμα από το άρθρο των Ρ. Γρέγου, Β. Κρινή, Θ. Λαζαρέτου, Ε. Χουρδάκη, Η αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού μέσα από τις διατάξεις του ενωσιακού και ελληνικού φορολογικού δικαίου, ΔΕΕ 3/2019.

Πρόλογος της κατόχου της έδρας κα Κατερίνας Σαββαΐδου

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Το δεύτερο τρίμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Κοινοβουλίου της ΕΕ, στις οποίες ψήφισε περίπου το 51% των εγγεγραμμένων ευρωπαίων πολιτών. Μετά τις ευρωεκλογές, ένα από τα πρώτα καθήκοντα του νέου Κοινοβουλίου είναι η εκλογή νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα κράτη μέλη ορίζουν υποψήφιους για το αξίωμα έχοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Επιπλέον, το Κοινοβούλιο οφείλει να εγκρίνει τον νέο Πρόεδρο της Επιτροπής με απόλυτη πλειοψηφία (με το ήμισυ των σημερινών βουλευτών του ΕΚ συν έναν). Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία ένα μήνα για να προτείνουν άλλον υποψήφιο (το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία). Για τις εκλογές του 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέσπισε το σύστημα των κορυφαίων υποψηφίων. Κάθε ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα προτείνει έναν υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής και εκείνο το πολιτικό κόμμα που επικρατεί στις εκλογές μπορεί να προτείνει τον υποψήφιο του Κοινοβουλίου για την ηγεσία της Επιτροπής.

Να υπενθυμισθεί ότι οι ηγέτες της ΕΕ των 27 συναντήθηκαν πριν τις εκλογές στο Σιμπίου της Ρουμανίας στις 9 Μαΐου 2019 και έθεσαν τις νέες προτεραιότητες της ΕΕ ενόψει της ανάδειξης του νέου Κοινοβουλίου και της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που θα ακολουθήσει. Τα νέα θεσμικά όργανα της ΕΕ καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε ένα γεμάτο προκλήσεις διεθνές περιβάλλον. Όπως αναφέρεται και στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης που δημοσιεύθηκε λίγο πριν τις εκλογές τον Μάιο του 2019 αναμένεται η τελική συμφωνία στην ΕΕ για μία σειρά από σημαντικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η θέσπιση μοντέρνων φορολογικών κανόνων για την δημιουργία μιας μοντέρνας και ισχυρής Ευρώπης. Ειδικότερα, αναμένεται συμφωνία αναφορικά με τις προτάσεις της Επιτροπής για την καθιέρωση κοινής ενοποιημένης εταιρικής φορολογικής βάσης (“CCCTB”), την θέσπιση ενός φόρου στις ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και την δημιουργία μιας ενιαίας περιοχής ΦΠΑ στην ΕΕ.

Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο τους προς το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών.

Κατερίνα Σαββαΐδου


Δείτε το 3ο newsletter από εδώ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο