Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Eσοδα 800 εκ. ευρώ από περαίωση-ληξιπρόθεσμα

TO ποσό των 800 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει έως τώρα το Yπουργείο Οικονομικών από τις ρυθμίσεις για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, ειδικά σε περίοδο «ισχνών αγελάδων» για τα φορολογικά έσοδα, καθώς μάλιστα τα βεβαιωθέντα έσοδα από τις ρυθμίσεις αυτές ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ.

Eσοδα 800 εκ. ευρώ από περαίωση-ληξιπρόθεσμα              

TO ποσό των 800 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει έως τώρα το Yπουργείο Οικονομικών από τις ρυθμίσεις για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, ειδικά σε περίοδο «ισχνών αγελάδων» για τα φορολογικά έσοδα, καθώς μάλιστα τα βεβαιωθέντα έσοδα από τις ρυθμίσεις αυτές ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ.

Παρότι την περασμένη Παρασκευή 27/2, έληξε η προθεσμία για την προσέλευση των φορολογουμένων, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας δηλώνει αισιόδοξος ότι τελικά θα καλυφθεί ο στόχος για είσπραξη εσόδων ύψους 2,35 δισ. συνολικά καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία απεστάλησαν επιπλέον 200.000 ειδοποιητήρια για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων. Oσοι λάβουν τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια θα μπορούν εντός 10 ημερών να προσέλθουν στις εφορίες για τη ρύθμιση.

Ταυτόχρονα, παράγοντες του υπουργείου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση, για την οποία απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Η ρύθμιση αυτή θα μπορεί να ενταχθεί σε φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η διάταξη για την επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στην περίπτωση της παράτασης, θα αποσταλούν ακόμη 150.000 ειδοποιητήρια και υπολογίζεται ότι τα βεβαιωθέντα έσοδα θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 2,7 δισ. ευρώ.

Την αισιοδοξία των αρμοδίων του Yπουργείου Οικονομικών ότι οι φορολογούμενοι, παρά την κρίση στην αγορά και γενικότερα στην οικονομία, θα μεταβούν για να περαιώσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις τους, βασίζεται σε δύο στοιχεία: Πρώτον, ότι υπάρχει για τους λεγόμενους «ασυνεπείς» η «δαμόκλειος σπάθη» των ελέγχων. Και, δεύτερον, ότι μετά την 1η Ιανουαρίου εφέτος οι ρυθμίσεις για τους φορολογουμένους είναι πολύ πιο ευνοϊκές σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε έως τότε.

Ειδικότερα, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για να υπαχθεί ο φορολογούμενος στη σχετική ρύθμιση έπρεπε να καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχούσε στην πρώτη δόση, καθώς και ποσοστό 5% επί της ρυθμιζόμενης οφειλής, αντί 15%. Και το ελάχιστο ποσό της δόσης ήταν 150 ευρώ, αντί 300 ευρώ έως την 1η Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι επιπλέον περιελήφθησαν στις υπαγόμενες οφειλές και τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρο εισοδήματος οικονομικού έτους 2008, δηλαδή ένα επιπλέον οικονομικό έτος.

Oσον αφορά την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων, με τον αρχικό νόμο ο συντελεστής λογιστικών διαφορών εμπόρου πετρελαίου θέρμανσης (διανομή κατ'Α οίκον) ήταν 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων και με τη νέα ρύθμιση ο συντελεστής αυτός έγινε 1,2%. Παράλληλα, ο συντελεστής λογιστικών διαφορών πρατηρίου προϊόντων καπνοβιομηχανίας ήταν 7‰ και με τη νέα ρύθμιση υπάχθηκε στον ίδιο συντελεστή λογιστικών διαφορών και ο έμπορος προϊόντων καπνοβιομηχανίας χονδρικώς. Επίσης, με τον αρχικό νόμο το ποσό του φόρου που προέκυπτε δεν μπορούσε να είναι μικρότερο από το 2‰ του ποσού των ακαθάριστων εσόδων συνολικά.

Με την επόμενη ρύθμιση, ειδικά για το πρατήριο χονδρικής πώλησης προϊόντων καπνοβιομηχανίας ή τον έμπορο προϊόντων καπνοβιομηχανίας χονδρικώς, το ποσό του φόρου δεν μπορούσε να είναι μικρότερο από το 1,5‰ του ποσού των προαναφερόμενων ακαθάριστων εσόδων. Τέλος, με τον αρχικό νόμο για να υπαχθεί μια υπόθεση στην περαίωση θα έπρεπε η αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή η εκκαθαριστική δήλωση φόρου προστιθέμενης αξίας να είχε υποβληθεί έως 31/12/2007. Στη συνέχεια, υπήχθησαν στην περαίωση και οι υποθέσεις, για τις οποίες είχαν υποβληθεί οι δηλώσεις έως 30/9/2008, διευρύνοντας σημαντικά τον αριθμό των φορολογουμένων.

 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο