Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προς νέα μείωση επιτοκίων

Νέες μειώσεις επιτοκίων στην εγχώρια τραπεζική αγορά αναμένεται να επιφέρει η αναμενόμενη από την επενδυτική κοινότητα υποχώρηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ την ερχόμενη Πέμπτη. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με στόχο την τόνωση της οικονομίας θα προχωρήσει στην περικοπή του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης, σε 1,5%. Το επίπεδο αυτό θα αποτελεί ιστορικό χαμηλό στην ιστορία της ευρωζώνης.

Προς νέα μείωση επιτοκίων

Νέες μειώσεις επιτοκίων στην εγχώρια τραπεζική αγορά αναμένεται να επιφέρει η αναμενόμενη από την επενδυτική κοινότητα υποχώρηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ την ερχόμενη Πέμπτη. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με στόχο την τόνωση της οικονομίας θα προχωρήσει στην περικοπή του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης, σε 1,5%. Το επίπεδο αυτό θα αποτελεί ιστορικό χαμηλό στην ιστορία της ευρωζώνης.
Αν τελικά μειωθεί το συγκεκριμένο επιτόκιο αναφοράς, πτωτικά αναμένεται να κινηθούν και τα διατραπεζικά επιτόκια Εuribor με τα οποία είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα δάνεια στη χώρα μας, δίνοντας «ανάσα» σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι πιο ευνοημένοι δανειολήπτες είναι όσοι αποπληρώνουν πρόγραμμα στέγης με κυμαινόμενο επιτόκιο. Πρόκειται για πελάτες στους οποίους οι τράπεζες έχουν χορηγήσει περισσότερα από 70 δισ. ευρώ και «είδαν» το τελευταίο πεντάμηνο τις μηνιαίες δόσεις τους να μειώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που πλήρωναν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών το όφελος των νοικοκυριών από τα στεγαστικά δάνεια έχει υπερβεί από τον περασμένο Οκτώβριο τα 1,8 δισ. ευρώ, ποσό που θα αυξηθεί ακόμη εφόσον μειωθούν ξανά τα ευρωπαϊκά επιτόκια. Συνολικά υπολογίζεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν εξοικονομήσει από τον Ιούνιο του 2008 περισσότερα από 5,6 δισ. ευρώ, λόγω των χαμηλότερων τόκων που πληρώνουν, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι στεγαστικά δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο του ευρώ και 40 δισ. ευρώ με κάποιο από τα διατραπεζικά επιτόκια Εuribor. Το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ από το 4,25% τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει πλέον υποχωρήσει στο 2%, ισοφαρίζοντας το χαμηλό όλων των εποχών και κατά πάσα πιθανότητα θα υποχωρήσει στο 1,50% την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, το Εuribor τριών μηνών, το οποίο στα μέσα Οκτωβρίου του 2008 είχε φθάσει ως και στο 5,40%, πλέον ανέρχεται στο 1,85%, επίπεδο που αποτελεί επίσης ιστορικό χαμηλό.


Χαμηλότερες30% οι δόσεις

Ηυποχώρηση των δύο παραπάνω επιτοκίων άνω του 50% μεταφράζεται σε μέση μείωση των τόκων ενός στεγαστικού δανείου που είναι συνδεδεμένοι με αυτά της τάξεως του 40% και της συνολικής δόσης του 30%. Πρόκειται για αξιοσημείωτη ελάφρυνση στον μηνιαίο προϋπολογισμό του ζευγαριού μισθωτών, οι οποίοι εφόσον δεν χάσουν τη δουλειά τους βγαίνουν εν τέλει κερδισμένοι από την κρίση, καθώς την εφετινή χρονιά τα έξοδα θέρμανσης και μετακίνησης λόγω πετρελαίου έχουν επίσης καταγράψει ραγδαία πτώση σε σχέση με πέρυσι, την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους βασικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας «κινούνται» με προσφορές.

Για να γίνει αντιληπτή η ωφέλεια που έχει ένα νοικοκυριό, αρκεί ένα απλό παράδειγμα. Εστω ένα δάνειο της τάξεως των 150.000 ευρώ, 25ετούς διάρκειας, που ελήφθη στις αρχές του 2008 με επιτόκιο Εuribor τριών μηνών πλέον περιθωρίου 1,5%. Το τελικό επιτόκιο στην αρχή της σύμβασης ανερχόταν σε 5,9% και η μηνιαία δόση σε 960 ευρώ. Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν τα επιτόκια είχαν φθάσει στα ύψη, η δόση αυξήθηκε ως και στα 1.050 ευρώ. Πλέον έχει υποχωρήσει σε 770 ευρώ, ενώ από τον Απρίλιο του 2009, εφόσον επαληθευθούν οι προβλέψεις για τα επιτόκια, θα υποχωρήσει σε 710 ευρώ. Δηλαδή οι μηνιαίες καταβολές στην τράπεζα θα έχουν μειωθεί κατά 250 ευρώ σε σχέση με την αρχική περίοδο λήψης του δανείου και κατά 340 ευρώ έναντι του υψηλού που κατεγράφη το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Πηγή Το βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο