Αποτελέσματα live αναζήτησης

Διευκρινίσεις για το εργόσημο των περιστασιακά απασχολούμενων στη μουσική κάλυψη ιδιωτικών εκδηλώσεων και συνεστιάσεων

18 Ιούνιου 2019 Σχόλια
Διευκρινίσεις για το εργόσημο των περιστασιακά απασχολούμενων στη μουσική κάλυψη ιδιωτικών εκδηλώσεων και συνεστιάσεων
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

 

Σε συνέχεια του σχετικού εγγράφου Φ.10141/οικ.22826/607/30.05.2019, σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 129 του ν.4611/2019 (Α 73), με την εγκύκλιο Φ.10141/οικ.27170/719/2019 γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:

Με το άρθρο 129 του ν.4611/2019 προστέθηκε στην περίπτωση Δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του ν. 3863/2010 η υποπερίπτωση ζζ΄ ως εξής: «ζζ. Οι περιστασιακά απασχολούμενοι στη μουσική κάλυψη ιδιωτικών εκδηλώσεων και συνεστιάσεων που αμείβονται με την ώρα ή την ημέρα και δεν απασχολούνται ως υπαλληλικό προσωπικό εταιρείας ή ως μέλη εταιρείας». Βάσει της ανωτέρω διάταξης η ως άνω κατηγορία ασφαλισμένων εντάχθηκε στις ρυθμίσεις του Τέταρτου Κεφαλαίου «ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ». Όπως έχει επισημανθεί και σε προγενέστερες εγκυκλίους, οι διατάξεις του άρθρου 20 του ν.3863/2010 αφορούν τους περιστασιακά απασχολούμενους - κατά ρητή αναφορά στον τίτλο των διατάξεων αυτών «Αμοιβή και παρακράτηση εισφορών περιστασιακά απασχολούμενων» -και όχι πρόσωπα που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας πλήρους ή μειωμένης απασχόλησης.

Το εν λόγω καθεστώς ασφάλισης του άρθρου 129 του ν.4611/2019 δεν υποκαθιστά το γενικό καθεστώς ασφάλισης μισθωτών στο οποίο υπάγεται το προσωπικό νομικών ή φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα. Συνεπώς, οι απασχολούμενοι ως προσωπικό φυσικών ή νομικών προσώπων στις δραστηριότητες αυτές δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση της διάταξης αυτής, αλλά υπάγονται στο καθεστώς ασφάλισης μισθωτών του ΕΦΚΑ. Περαιτέρω, η διάταξη ισχύει όσον αφορά στην μουσική κάλυψη ιδιωτικών εκδηλώσεων και ιδιωτικών συνεστιάσεων, και επομένως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις δημοσίων εκδηλώσεων ή συνεστιάσεων, όπως επί παραδείγματι σε συναυλίες, πανηγύρια κ.λπ.

Η διάταξη προβλέπει την υπαγωγή στην ασφάλιση του εργοσήμου περιοριστικά για εκείνα τα πρόσωπα που πληρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δραστηριότητας που αναλύονται ανωτέρω και τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις εφαρμογής της διάταξης, κατά τη ρητή διατύπωση του νόμου.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις υπαγωγής στη διάταξη συντρέχουν σωρευτικά. Συνεπώς, σε περιπτώσεις ιδιωτικών συνεστιάσεων τη διοργάνωση των οποίων αναλαμβάνει φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον εν λόγω τομέα, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 129 του ν.4611/2019, αλλά οι διατάξεις περί ασφάλισης μισθωτών. Για παράδειγμα, σε περίπτωση εκδηλώσεων με τη μεσολάβηση εταιριών παραγωγής δεν μπορεί να εφαρμοστεί η διάταξη αυτή, ακόμη κι αν πρόκειται για ιδιωτική συνεστίαση, καθώς η απασχόληση στη μουσική κάλυψη σε αυτή την περίπτωση τεκμαίρεται ότι είναι μισθωτή απασχόληση.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης